Golf – Prost Vodič za početnike i iskusne kladioničare

Golf

Golf je iznimno zabavan sport i rekreativna aktivnost koji je voljen od strane ogromnog broja fanova diljem svijeta. Golf je više sport u kojem taktika i tehnika igraju bitnu ulogu, a ne kondicija i agilnost, što znači da praktično može da sa bavi ovim sportom.

Najbolji bookmakeri za klađenje na golf

84/100 - Unibet Recenzija
 • Veliki odabir ponuda za klađenje
 • Stabilni i fer koeficijenti
 • Korisnička podrška dostupna 24 sata dnevno
91/100 200€ TonyBet Recenzija
 • Odlične opcije za klađenje uživo
 • Veliki broj sportova u ponudi
 • Brojni načini uplate i isplate novca
96/100 100€ Betfair Recenzija
 • Konkurentni i dobri koeficijenti
 • Izvrsna stranica za klađenje mobitelom
 • Pouzdan i siguran kladioničar

Iako je golf izuzetno popularan sport u kladioničarskoj industriji, on nije sport koji je prisutan kod apsolutno svakog bookmakera. Također, ponude se drastično razlikuju kod operatera, što znači da je vrlo važno pronaći pouzdanog operatera sa dobrim koeficijentima i opširnom ponudom. To su svakako kladiteljske kuće William Hill, TonyBet, Pinnacle Sports, 888 Sport, Unibet i Betworld.

Kao jedan od popularnijih sportova, nije nimalo iznenađujuće što je golf svrstan u ponude većine svjetskih bookmakera. E sada, možda vam klađenje na golf djeluje jednostavno i lako, ali vjerujte da nije bas tako. Golf je takav sport gdje se čak i od najboljeg igrača na planeti ne očekuje da osvaja sve turnire, jer je kompozicija igre jednostavno takva.

Tiger Woods

Tiger Woods

Odabir pobjednika na terenu na kome se nalazi preko 100 igrača je iznimno težak zadatak, ali upravo zbog ovakve prirode sporta golf pruža mogućnost klađenja na igre koje inače nisu prisutne kod drugih sportova.

Treba uzeti u obzir puno faktora prilikom klađenja na golf, tako da smo smatrali da bi bilo korisno za naše igrače da napravimo jedan mali vodič koji će sadržavati sve informacije koje vam mogu biti od koristi prilikom klađenja na ovaj atraktivni sport – od važnih natjecanja do ponuda i savjeta/tipova za klađenje. Prema tome, bez obzira na to da li ste apsolutni početnik ili vješti poznavalac ovog sporta, naš vodič će vam pružiti neke korisne tipove i informacije koje možete iskoristiti prilikom klađenja na ovaj sport.

Važni turniri u golfu

PGA tour u Americi i diljem svijeta pruža veliki broj turnira za klađenje tijekom čitave godine. Većina natjecanja su individualna, međutim postoje i timska koja su izuzetno primamljiva kladioničarima.

 1. PGA Majors – Ovo su najznačajniji turniri u svijetu golfa. Ima ih ukupno četiri, a organizira ih Asocijacija profesionalnih golfera u Americi. Ovi  turniri su Grand Slamovi, i slično kao u tenisu, oni privlače dosta medijske pažnje i kladioničarske akcije.
 2. The Masters – Mastersi su svakako najpoznatiji turniri u svijetu golfa i sa sobom nose veliki prestiž. Primjerice, US masters se održava u saveznoj državi Džordžiji na jednom od najpoznatijih terena za golf na svijetu – Augusta National Golf Club. Pobjednik turnira dobiva legendarnu zelenu jaknu kao glavnu nagradu, kao i veliko poštovanje od strane golferskih fanova diljem svijeta. Ovaj turnir počinje druge nedjelje u Travnju.
 3. The Players Championship – Ovo je turnir sa jednim od najvećih nagradnih fondova u golfu (preko $10.5 milijuna). Players Championship je turnir koji se održava svake godine na Floridi, na čuvenom Ponte Vedra Beach-u. Zbog svoje ogromne popularnosti, ovaj sport se smatra „petim Grand Slamom“.
 4. Ryder Cup –  Ryder Cup se održava svake dvije godine i jedinstven je po tome što je to zapravo timsko natjecanje u kome se natječe Američki tim protiv tima Europe. Ovo natjecanje je održano prvi put još davne 1927, i od tada se gradovi u Europi i Americi mijenjaju u ulozi domaćina, prikupljajući najbolje što golf može ponuditi u tom trenutku. Osim što je ovaj turnir jedinstven u smislu da je to jedno od rijetkih timskih natjecanja u ovom sportu, on predstavlja mali raj za kladioničare jer tijekom ovog turnira možete naći neke ponude koje inače nisu dostupne.
 5. The US Open – Ovo je turnir sa bogatom tradicijom u Americi. Održava se još od davne 1895, i tijekom svih ovih godina je pružio neke od nezaboravnih trenutaka i uzbudljivih završnica.
 6. The Open Championship – Također poznat i kao British Open, ovaj turnir je najstariji od svih Grand Slamova, i prvi put je održan 1860. Otvoreno prvenstvo Britanije se tradicionalno održava svakog trećeg petka u srpnju, i ovo je jedini od Grand Slamova koji se održava van Američkog kontinenta. Jedan od popularnijih golf-kompleksa na ovom turniru je Old Course u St. Andrews-u, i smatra se da je on najstariji teren za golf na cijelom svijetu.
 7. The PGA Championships –  Ovo je posljednje Grand Slam natjecanje u kalendarskoj godini, i održavaće se (od 2019), svakog trećeg vikenda u svibnju. Kao i kod US Open-a, kompleks na kome se održava ovo prvenstvo se mijenja svake godine, a pobjednik turnira dobiva člansku iskaznicu za PGA Tour za narednih 5 sezona, automatsku pozivnicu za naredna tri Grand Slama, i mogućnost da se doživotno natječe na PGA Championships turniru.
 8. FedEx Cup – FedEx Cup je zapravo neka verzija playoff natjecanja koja slijedi nakon PGA Tour sezone. Iako igrači zarađuju poene tijekom čitave godine, to ni u kom slučaju ne znači da će golfer sa najviše pobjeda zasigurno osvojiti FedEx Cup.

Ovo su najvažnija natjecanja u svijetu golfa i turniri koji sa sobom nose veliki prestiž ali i mogućnosti za klađenje. Ali što vam vrijedi to što znate koji turniri postoje kada niste naučili ništa o tome koje vas ponude za klađenje na golf očekuju kod svjetskih kladionica i koje su to popularne igre koje možete naći u ponudama.

Popularne igre za klađenje na golf

Klađenje na pobjednika cijelog turnira je očigledno najlakši način za klađenje na golferske mečeve, no prije nego što uradite tako nešto, trebalo bi makar razmotriti sve opcije, kojih zbilja ima puno u ovom sportu, s obzirom na to da golf nudi neke od najspecifičnijih ponuda od svih sportova.

 • Pobjednik Turnira i Pobjednik runde – Kao što sam naziv govori, ovo je igra gdje je potrebno predvidjeti ili koji će igrač osvojiti trofej ili tko će se nalaziti na prvom mjestu tablice nakon svake runde.
 • Klađenje na plasman – S obzirom da se u golfu natječe zbilja ogroman broj igrača, postoji mogućnost klađenja da će neki igrač završiti u top 5, 10, ili 20. Ova igra možda pruža mogućnost slabije zarade, ali je svakako dosta sigurnija od prethodne.
 • Klađenje na pobjednika skupine – Kod ove igre je potrebno izabrati određen broj golfera za koje smatrate da će završiti sa najboljim plasmanom u grupi.
 • 2-Ball i 3-Ball klađenje – 2-Ball je zapravo klađenje koje podrazumijeva biranje dva pobjednika turnira. Preko ove igre operateri zapravo nude mogućnost da povećate šanse za dobitak, s tim što je dobitak naravno znatno manji. 3-Ball klađenje funkcionira po istom principu, s tim što birate 3 umjesto 2 pobjednika, i potencijalni dobitak je također manji.
 • Klađenje na Ryder Cup – Klađenje na Ryder Cup je jedinstveno po tome što se ovdje možete kladiti na to tko će biti najbolji strijelci za svaki od timova.

Ovo su neke od popularnijih igara koje možete pronaći kod gotovo svakog poznatijeg bookmakera. Moći ćete da pronađete još dosta igara u ponudi za golf, ali ćemo sada malo govoriti o nekim faktorima koje bi trebalo uzeti u razmatranje prilikom klađenja na golf.

Strategija za klađenje na golf

Kada gledate postavu koja će se natjecati na najvećim turnirima, vama će vjerojatno prvo zapasti za oko neki od velikana sporta poput Rory Mcllroy-a ili Phil Mickelsona. Međutim, često se događa da neki od manje poznatih igrača imaju dobre performanse na važnim turnirima i iznenade sve favorite.

Golfer Rory McIlroy

Golfer Rory McIlroy

Možda jebjedan od najtežih zadataka tijekom klađenja na golf procijeniti koji golfer igra sa dosta samopouzdanja nakon prve rupe. Samopouzdanje je veoma važan faktor jer se nekada događa da igrač koji je dvije godine bio izvan forme osvoji neki od Masters turnira.

Međutim, postoje neki od suptilnih znakova na koje treba obratiti pozornost. Tu su svakako konstantne promjene kvota – ukoliko vidite da kladionice podržavaju nekog igrača koji i nije u nekoj spektakularnoj formi, vjerojatno su primijetili da igra sa dosta samopouzdanja. S druge strane, morate obratiti pozornost i na to kako je neki golfer nastupao na posljednjim turnirima, jer ovo može biti dosta dobar pokazatelj forme i samopouzdanja.

Naučite što više o terenu

Kao što smo napomenuli, forma je važan ali ne i presudan faktor kod klađenja na golf. Stoga je dobro projeriti na Internetu kako određeni golfer nastupa na određenom terenu. Opće je poznato da određeni golferi preferiraju igrati na nekim terenima, što je očito nešto što možete upotrijebiti u svoju korist.

Drugi važni faktori

Još jedan od faktora koji mogu utjecati na ishod golferskog meča su vremenski uvjeti i mogućnost igranja pod pritiskom, ili sa određenom ozljedom. Jedno od najvažnijih pravila kod klađenja na golf je to da nije pametno igrati na favorita, pogotovu prije početka susreta. Čak i ako ste sigurni da će neki od favorita pobijediti na turniru, sačekajte da sam turnir počne, jer će tada kvote početi da rastu, što automatski znači da će i kvota na vašeg favorita drastično porasti nakon jednog ili dva dana.