Vrste oklada – činjenice i primjeri

Početnici koji žele otpočeti sa sportskim klađenjem moraju se unaprijed upoznati s funkcioniranjem online kladionica. Ako ne budete razumjeli način na koji klađenje i vrste oklada funkcioniraju, zacijelo ćete teško moći ostvariti bilo kakav dobitak putem online klađenja.

Ovaj vodič će vam bliže predstaviti razne tipove oklada. Detaljno ćemo objasniti njihov način funkcioniranja i predstaviti Vam konkretne načine naplate u slučaju dobitka.

Klasična oklada

Ako primjerice želite odigrati jedan običan tiket u kojemu želite pogoditi ishod određenog meča, imate mogućnost kreiranja Vaše pojedinačne oklade. Ova vrsta oklade podrazumijeva to da želite pogoditi pobjednika određenog meča, a za ovaj ishod dobijate i visinu kvote, te i potencijalnog dobitka u slučaju točne prognoze.

Uzmimo za primjer utakmicu Bundeslige, i to duel Bayer 04 Leverkusena i Bayern Munchena. U čuvenoj britanskoj kladionici Betway, za ovaj meč dobit ćete sljedeće kvote:

Bayer 04 Leverkusen vs. Bayern München 4.80 – 4.00 – 1.72

Ako želite uložiti deset eura na Bayern, Vaš račun za klađenje izgledat će ovako:

 • Ulog: 10 eura
 • Kvota: 1.72
 • Moguća zarada: 17,20 eura

Kombinovana oklada

Druga najpopularnija vrsta oklade jeste kombinovana oklada gdje se na jednom listiću pravi kombinacija nekoliko uloga. Kako se ulozi množe, potencijalni dobitak se povećava. Jedini uvjet koji igrač mora ispuniti kada su u pitanju kombinovane oklade jeste taj da mora pogoditi sve parove na svom listiću. Ako promašite makar jedan par na svom listiću, Vaša oklada postaje gubitna.

U sljedećem primjeru proširili smo naš prvobitni tiket sa još dva bundesligaška para, te naš kombinovani tiket sada izgleda ovako.

 • A – Bayer 04 Leverkusen vs. Bayern München 4.80 – 4.00 – 1.72
 • B – 1. FSV Mainz 05 vs. Hertha BSC Berlin 2.15 – 3.30 – 3.75
 • C – FC Augsburg vs. 1. FC Köln 2.87 – 3.20 – 2.70

Ako pretpostavimo da su sve tri utakmice završene pobjedama gostujuće momčadi, naplata za ovu našu okladu izgledat će ovako:

 • Ulog: 10 eura
 • Kvote: 1.72 x 3.75 x 2.70
 • Ukupna kvota: 17.42
 • Moguća zarada: 174,20 eura

Sistemsko klađenje

Treća najpoznatija vrsta oklade jeste sistemska oklada. U pitanju je vrsta oklade u kojoj igrač pogađa ishod nekoliko mečeva na svom tiketu, a olakšavajuća okolnost je ta što ovdje igrač može ostvariti dobitak čak i ako ne pogodi sve parove na listiću.

Ovisno o tome koliko parova igrač želi odigrati na svom listiću, ovisi i to koje vrste sistema može odigrati. Ukoliko ste, primjerice, rešili odigrati sistemski tiket sa tri para, Vi ste se tako odlučili za sistem 2 od 3. U ovom slučaju sistem Vas uslovljava da morate pogoditi makar dva para sa Vašeg listića.

Uzmimo za primjer parove koje smo koristili i za naš prethodni tiket. Ako ste se odlučili za sistem 2 od 3, to znači da imate nekoliko mogućnosti za ostvarivanje Vašeg dobitka. Tablica potencijalnih dobitaka u tom slučaju izgledala bi ovako.

 • Ukupni ulog: 30 eura (10 eura po utakmici)
 • AB: 1.72 x 3.75 x 10 € = osvojeno je 64,50 eura
 • AC: 1.72 x 2.70 x 10 € = izgubljeno je 46,44 eura
 • BC: 2.70 x 3.75 x 10 € = izgubljeno je 101,25 eura

U našem primjeru računali smo prvu kombinaciju u kojoj su pobjede ostvarili momčad Bayerna i Herthe, stoga je ukupan dobitak proizvod visine uplate i kvota za pobjedu ove gostujuće momčadi.

2 ili 3 osnovna tipa za klađenje

Kada je riječ o osnovnim tipovima koje možete odigrati za jedan nogometni meč, ovdje postoje tri osnovne mogućnosti koje pogađate kada je u pitanju ishod jedne utakmice, a to su pobjeda, poraz ili nerešeni ishod.

Postoje i tipovi u kojima se igrač odlučuje isključivo za jednu od dvije opcije kada je u pitanju ishod određenog meča, pobjedu ili poraz, a ovo tipovanje karakteristično je za sportove kakav je na primjer tenis.

Klađenje na razne sportove, lige i natjecanja

Kada je riječ o tome koje utakmice i sportove možete odigrati na Vašem listiću, ovdje Vam je mogućnost izbora prilično velika, te se tako možete okladiti unutar bilo kog sporta, meča ili natjecanja. Sve velike kladiteljske kuće svojim igračima pružaju i mogućnost da na svoj listić stave i različite vrste sportova, pa tako danas na svom listiću možete istovremeno imati nogometni, rukometni i teniski meč.

Ipak, treba napomenuti da, ako se odlučite za sistemsku okladu, postoji mogućnost da ćete biti uslovljeni igranjem tiketa u okviru samo jednog određenog sporta, pa tako u ovom slučaju ne možete na isti listić staviti nogometni i košarkaški par.

Višestruke oklade

Isto tako treba istaći da ne postoje ograničenja ni kada je u pitanju izbor više vrsta tipova tijekom jednog meča. Ako se, primjerice, želite okladiti na pobjedu Bayerna protiv Leverkusena, a u isto vrijeme se želite okladiti i na golove na ovoj utakmici, Vi to možete i učiniti. Ipak, ovisno o tome koju vrstu oklade želite igrati, ovisi i to da li možete odigrati ove višestruke oklade.

Zaključak

Bez obzira na to da li odaberete jednu okladu, kombinaciju oklada ili čitav sustav klađenja, uspjet ćete samo ako temeljito analizirate utakmice prije popunjavanja listića. Pokušajte odvojiti vrijeme za to i precizno izračunajte mogućnost da dođe do rezultata na koji se želite kladiti.

Iskustvo govori da se profesionalni sportski kladioničari gotovo uvijek vole kladiti na solo mečeve. Svaki dodatni meč također povećava rizik da tiket padne. Premda je iznos dobitka kod singl mečeva manji, na kraju će se više isplatiti jer je veći procenat dobitnih tiketa.