Tenis – Vodič za klađenje | Klađenje na tenis

Tenis je postao jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj tijekom posljednjih godina, posebno nakon što su Marin Čilić i Borna Čorić uspjeli da se popnu u sam vrh svjetskog tenisa gdje se bore za najveća natjecanja ovog sporta. Uzbudljivi mečevi i rivalstva koja nam ovaj sport pruža iz godine u godinu su privukli pažnju svjetskih kladionica koje žele pružiti svojim igračima šansu da se klade na miljenike ovoga sporta. I doista, u tenisu možete naći veliki raspon dobrih ponuda, kvota i specijala koje najbolje Hrvatske, i svjetske kladionice redovito nude svojim vjernim kladioničarima.  

Velika četvorka tenisa (Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer i Andy Murray) nam je pružila bezbroj uzbudljivih mečeva i napetih rivalstva i upravo zbog toga mnogi teniski stručnjaci ovaj period u tenisu nazivaju „zlatnom erom”. I Hrvatska može biti ponosna na svoje tenisače, pogotovu na Marina Čilića, sedmog tenisača planete i osvajača US Opena 2014.

Roger Federer

Roger Federer

Tenis je jedan od najdinamičnijih sportova na svijetu, gdje mečevi mogu potrajati i po nekoliko sati. Borbe su napete i iscrpljujuće, a psihološke borbe koje tenisači konstantno vode na terenu uzbudljive. Ovaj sport predstavlja potencijalni zlatni rudnik za kladioničare sirom zemlje koji mogu iskoristiti sjajne ponude i specijale koje nude operateri širom zemlje. Bez obzira je li u pitanju turnir iz serije 250 ili Grand Slam natjecanje – kladionice nude raznovrsne ponude i sjajne koeficijente kao i mogućnost živog klađenja.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Ako ste novi u svijetu klađenja, pročitajte naš detaljni vodič do kraja i naučite sve o teniskim okladama. Mi smo također ubacili neke informacije o sportu koje smatramo korisnim pri sastavljanju listića. Za početak, hajde da bacimo pogled na to koja natjecanja postoje u tenisu.

Teniske lige i organizacije

U tenisu, kao i u svakom drugom sportu, postoje organizacije koje upravljaju sportom tako što reguliraju pravila, organiziraju turnire, promoviraju sport, i provode redovite anti-doping kontrole. U tenisu se takvo upravljačko tijelo naziva ITF (Internacionalna Teniska Federacija). ITF organizira Fed Cup, Davis Cup i Grand Slam natjecanja, kao i Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Tennis Court live

Tennis Court live

Ova organizacija također upravlja ranking sustavom i određuje kojoj starosnoj kategoriji određeni tenisač pripada. Pored ITFa postoje još dvije glavne organizacije koje upravljaju sportom, a to su Ženska Teniska Asocijacija (WTA) i Asocijacija Teniskih Profesionalaca (ATP). Naravno, primijetit ćete da su neki od turnira tek nedavno ubačeni u ponude za klađenje, uslijed porasta popularnosti sporta.

Ženska Teniska Udruga (WTA)

WTA je osnovala bivša profesionalna tenisačica Billie Jean King 1973. godine, i ova organizacija predstavlja glavno upravljačko tijelo ženskog profesionalnog tenisa. Između ostalog, WTA pruža informacije na temelju kojih operateri organiziraju svoje ponude i koeficijente. WTA sezona se sastoji iz 54 turnira koji se igraju u 30 zemalja diljem svijeta. Turniri koji donose najviše bodova i posjeduju najveći nagradni fond su Grand Slam natjecanja kojih ima 4 – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon i US Open.

WTA Tennis Odds

WTA Tennis Odds

Ovo su ujedno i natjecanja tijekom kojih su ponude u kladionicama najrazličitije, jer obično tada operateri nude ,,special” ponude. U ovim ponudama možete naći igre, kao što su broj odserviranih asova, broj duplih servis grešaka itd.

Udruga Teniskih Profesionalaca (ATP)

ATP su 1972. Osnovali Donald Dell, Jack Kramer i Cliff Drydale. To je organizacija koja štiti interese muških teniskih profesionalaca i organizira natjecanja. ATP turniri su najpopularniji među kladioničarima i najviše tiketa se uplaćuje tijekom 4 najjača turnira – Grand Slam natjecanja. ATP tour se sastoji iz ATP turnira iz serija 1000 (masters), 500 i 250, a ATP također nadgleda i Davis Cup, Hofman Cup i Grand Slam natjecanja. Ovisno o operateru, možete pronaći različite ponude za skoro sve ATP turnire uključujući i ne tako popularne Challengere.

Teniske Oklade

Ponuda za tenis ovisi o kladionici, ali postoje neke osnovne igre koje svaka renomirana kladionica nudi. Oni koji imaju iskustva s klađenjem na druge sportove će vjerojatno prepoznati neke od igara sa naše liste:

  • Konačni pobjednik meča
  • Pobjednik pojedinačnih setova
  • Prijelazi (pobjednik prvog seta – pobjednik meča)
  • Točan rezultat na meču
  • Ukupan broj gemova na meču
  • Ukupan broj gemova pojedinačnih setova
  • Hoće li oba tenisača osvojiti set (slično gg okladi u nogometu)
  • Klađenje s hendikepom (na gemove, i setove)
  • Kombinacije (to mogu biti primjerice pobjednik meča i broj gemova, ili pobjednik prvog seta i broj gemova u prvom setu)
  • Specijali (najraznovrsnija ponuda je za vrijeme Grand Slam natjecanja, i tada možete naći igre poput: broj odserviranih asova, broj neforsiranih pogrešaka, itd.)

Kao što smo maloprije napomenuli, postoji mogućnost da nećete naći svaku od ovih igara kod određenog bookmakera, ali je definitivno korisno upoznati se s ovim igrama kako bi vaše oklade bile plodonosnije. Naravno, obratite pozornost i na koeficijente koji variraju tijekom cijelog turnira, ovisno o rankingu tenisača, njegovoj formi, prethodnim duellima s protivnikom, itd.

Savjeti za teniske oklade

Nas stručni tip je sastavio listu savjeta koji će vam biti korisni pri sastavljanju listića, i preporučamo Vam da obratite pažnju na njih ako želite dobiti željene dobitke. Što više stvari naučite o sportu i ponudama koje bookmakeri nude svojim igračima, to će vaše oklade biti uspješnije.

Obavite detaljno istraživanje

U tenisu, kao i svakom sportu, mnogo faktora odlučuje pobjednika nekog natjecanja, stoga preporučujemo da se informirate što detaljnije moguće. Recimo, poznato je da većina tenisača igra bolje na određenim podlogama (šljaka, beton, trava), i ono najosnovnije što bi svaki igrač trebao učiniti prije svakog meča je da provjeri na kojoj podlozi se određeni turnir igra.

Također, bacite pogled na njihove međusobne oglede, jer je opće poznato da određenim igračima/igračicama  ne odgovara stil igre protivnika, stoga imaju slabije performanse protiv njih. Primjerice, umirovljeni tenisač i bivši broj 1 Andy Roddick bio je jedan od najjačih servera u povijesti sporta, i logično je da je on bio dobar kandidat za oklade na brzim podlogama (trava, beton). Pobjeđivao je mnoge vrhunske tenisače, uključujući i jednog od najboljih returnera svih vremena, Novaka Đokovića, ali nikako nije mogao protiv Rogera Federera, s kojim je imao skor u međusobnim ogledima 3-21. Postoji više ovakvih slučajeva, ali su međusobni ogledi dva tenisača/tenisačice svakako veoma značajan faktor za razmatranje.

Neki desnoruki tenisači i tenisačice se slabije snalaze protiv ljevorukih protivnika, tako da je i to nešto na što treba obratiti pozornost. Proučite i njihove stilove igre. Na primjer, ako jedan igrač ima silovit servis a nešto slabije udarce s osnovne linije, a njegov protivnik dobar returner, i solidan je igrač sa baselinea, skoro uvijek će pobijediti igrač koji se oslanja na udarce s osnovne linije. Zašto? Zato što je u tenisu izuzetno teško servirati dobro tijekom čitavog meča, naročito kad se radi o mečevima u 3 dobivena seta, i kada server izgubi svoje glavno oružje, on nema puno šansi za pobjedu.

Igrajte samo informirane oklade

Kao što smo već ranije napomenuli, pobjednika u tenisu odlučuje mnogo faktora, i vrlo je teško proučiti ih sve do posljednjeg. Ako vam je jedan od igrača nepoznat, nemojte se kladiti na taj meč. Neki slabije rangirani i manje poznati protivnici mogu biti vrlo neugodni na određenim podlogama i protiv igrača iz top 30. U tenisu ima preko tisuću profesionalnih igrača, i nemoguće je znati sve o svakom. Držite se poznatih susreta, odnosno mečeva u kojima igraju igrači o kojima imate već neko znanje.

Prostije oklade – lakša zarada

Neke igre iz specijala zaista mogu djelovati egzotično, naročito kada se radi o visokim koeficijentima. Ali zapamtite da su ti koeficijenti visoki iz dobrog razloga – vrlo ih je teško pogoditi. Na primjer, igra „pobjednik turnira“ vuče sa sobom najbolje koeficijente, ali je općenito teško predvidjeti hoće li neki igrač igrati konstantno dobro tijekom čitavog turnira, bez obzira na to koliko je dobar. Za početak, odigrajte neke od osnovnih tipova, kao što su ukupan broj gemova ili pobjednik prvog seta, a poslije ćete lako.

Provjeravajte listiće

Uvijek provjeravajte svoje listiće nakon što ih radnici u kladionici otkucaju na svojim računalima. Kladionice su skoro uvijek prepune, i do pogreške može doći vrlo lako, i mogu se svakome dogoditi. Najbolje je da odmah provjerite svoje listiće i tako izbjegnete kasnije moguće komplikacije.

Najbolji Bookmakeri za tenisko klađenje

Naposljetku, hajde da vidimo koje kladionice pružaju najbolje uvjete i koeficijente za tenisko klađenje. Naravno, uzeli smo u obzir raznovrsnost ponuda, koeficijente, dostupnost službe, i sigurnost naloga. Prema tome, slobodno možemo preporučiti Britanski William Hill, jednog od najboljih operatera na planeti. Njihova reputacija govori mnogo o njihovoj kvaliteti usluga, stoga, ako odaberete njih, ne možete pogriješiti.

Naravno, tu su i ništa manje pouzdani Pinnacle i 888 Sport, kao i Njemački bet-at-home. 1XBET uvijek nudi sjajne koeficijente i vrhunske specijale. Preporučamo da napravite naloge kod više operatera, jer koeficijenti i broj igara variraju ovisno o operateru, što može biti jako značajno, pogotovo kod većih oklada.