NBA: Veliko Finale – Najava, koeficijenti i predikcije

    U noći između petka i subote počinje prva finalna utakmica NBA playoffa između Toronto Raptorsa i Golden State Warriorsa. Steph Curry i momčad su plasman u finale osigurali nakon što su počistili Portland sa 4:0, dok je Toronto uspio pobijediti četiri utakmice zaredom nakon što je Milwaukee dobio prve dvije utakmice na svom terenu. Može li Kawhi Leonard još jednom iznenaditi košarkaški svijet i uraditi nešto što čak ni moćni LeBron nije mogao u posljednja dva finala i pobijediti Ratnike koji su dovođenjem Kevin Duranta u svoje redove postali praktično nepobjedivi? Uz detaljnu analizu ovog finala, u nastavku članka možete naći i neke koeficijente za ovaj meč u najvećim kladiteljskim kućama na svijetu.

    NBA – All Star Game u Charlotteu

    Natursports / Shutterstock.com

     

    Kako je Golden State došao do finala?

    Iako su mnogi mislili da će Golden State pregaziti momčad Doc Riversa, Los Angeles Clipperse, nije baš bilo tako. Naime, Ratnici su uvjerljivo dobili prvu utakmicu te serije i djelovalo je kao da su aktivirali „playoff mod“, ali su onda u drugoj utakmici koju su igrali pred domaćom publikom prokockali prednost od čak 31 poen u polovici treće četvrtine i izgubili taj meč. Nakon toga su se malo „otrijeznili“ i dobili tri od naredne četiri utakmice, nakon čega je uslijedio susret sa velikim rivalom, ekipom Houston Rocketsa.

    Prve dvije serije protiv Raketa su bile iznimno tijesne, a Golden State ih je uspio dobiti sa ukupno 10 poena razlike. Houston je tada na svome terenu dobio obje utakmice i mnogi su tada bili uvjereni da će ova serija potrajati u sedam utakmica. Tako je djelovalo i nakon tri četvrtine u Oklandu kada je bilo neriješeno,ž i kada je Kevin Durant doživio ozljedu desnog lista nakon što je nezgodno doskočio nakon šuta.

    Međutim, Steph Curry i Klay Thompson su briljirali u zadnjoj četvrtini i dobili taj meč. U posljednjoj utakmici ove serije koja se igrala u Hjustonu, Curry i Thompson su ubacili ukupno 60 poena i, unatoč odsustvu ozljeđenog Duranta, uspjeli su završiti posao i plasirati se u peto uzastopno finale konferencije.

    Finale Zapadne Konferencije

    U finalu ih je čekao umorni Portland koji je jedva uspio izbaciti Denver u drugoj rundi. U ovoj seriji Lillard i tvrtka jednostavno nisu imali rješenja za Curry-ja koji je ubacivao preko 36 poena u prosjeku u ovoj seriji, uključujući i triple-double od 37 poena 11 asistencija i 13 skokova. Iako je Portland imao prednost u tri od četiri utakmice od minimum 17 poena, Golden State je dobio ovu seriju u četiri utakmice.

    Trnovit put Toronta do Finala

    Toronto je imao dosta teži put do finala, što je bilo i očekivano s obzirom na to da je istočna konferencija znatno jača ove godine. Naime, Toronto je svoju prvu utakmicu u ovogodišnjem playoff-u izgubio nakon šokantne trojke Augustina u posljednjim sekundama meča. Međutim, nakon tog poraza je Toronto počeo igrati nestvarnu obranu i, predvođeni Kawhi Leonardom, uspjeli su komotno dobiti naredne četiri utakmice, ne dozvolivši Orlandu da postigne više od 96 poena.

    Druga runda je bila prekretnica za Toronto jer ih je tamo čekala (po mnogima uz ratnike) najtalentiranija ekipa – Philadelphia 76ers. U ovoj seriji su obje ekipe bile sjajne i kod kuće na gostujućem terenu i momentum se konstantno mijenjao kako su utakmice igrane. Međutim, onda je došla sedma utakmica koja se igrala na parketu Raptorsa. Utakmica je bila gusta do samog kraja, ali je onda Kawhi Leonard pogodio legendarnu trojku u posljednjoj sekundi za pobjedu.

    Finale istočne konferencije

    Toronto je u finale konferencije stigao iscrpljen, dok je Milwaukee izgubio svega jednu utakmicu do finala. Nakon prve dvije utakmice je djelovalo da je Milwaukee uspostavio apsolutnu kontrolu nad Torontom i nakon 2:0 rijetko tko je i pomislio da bi Toronto mogao izboriti finale. Ali onda je trener Toronta donio presudnu odluku u ovoj seriji i postavio Kawhi Leonarda da čuva najboljeg igrača Milwaukee-a, Giannis Antetokounmpa. Od tog trenutka je „Greak freak” postao tragičar i šutirao je svega 35% u trenucima kada ga je Kawhi čuvao. Toronto je dobio naredne četiri utakmice i plasirao se u finale po prvi put u povijesti kluba.

    Omjer dvije ekipe

    S obzirom na to da se ove dvije ekipe nalaze u suprotnim konferencijama, one su odigrale samo dva meča ove sezone i oba su otišla u korist Raptorsa. Prvi meč koji su ove dvije ekipe igrale u sezoni je Toronto dobio nakon produžetaka, unatoč tome što je Durant ubacio 51 poen. Leonard je bio sjajan za Toronto i ubacio 37 poena, dok je Siakam imao 26. Tada su Ratnici bili bez Curry-ja koji nije igrao zbog ozljede. Drugu utakmicu je Toronto dobio sa uvjerljivih 20 razlike u Oklandu, i to bez Kawhi Leonarda. U toj utakmici su Lowry sa 23 i Ibaka sa 20 poena predvodili ekipu do pobjede.

    Vijesti o ozljedama

    Trenutačno u Tviteraškim krugovima kruži vijest da Kevin Durant neće igrati prvu utakmicu, ali da će se najvjerojatnije vratiti u trećoj ili četvrtoj utakmici ove serije. On je već dva tjedna izvan terena i, kako mediji javljaju, želi se vratiti u ekipu jer smatra da je dovoljno fizički spreman da se bori za prsten.

    Ono što je mnoge iznenadilo je vijest da će DeMarcus Cousins također zaigrati u finalu. Naime, on je u seriji protiv Clippersa pokidao levi kvadriceps i tada su svi predviđali da će propustiti cijelu sezonu, jer rehabilitacija od ove ozljede traje mjesecima. Međutim, nedavno je trener Golden State-a, Steve Kerr, u obraćanju medijima rekao da je Cousins vrlo blizu oporavka i da će najvjerojatnije igrati u finalu.

    U ekipi Toronta jedino OG Anunoby neće igrati finale. Kawhi Leonard je imao nekih problema sa tendinitisom lijevog koljena i neke manje bolove u preponama, ali ništa ozbiljnije što bi ga sprečilo da zaigra protiv Ratnika.

    Predikcije

    Situacija je trenutačno vrlo komplicirana s obzirom da se ne zna status ozljede Kevin Duranta. Međutim, u Durantovom odsustvu, Golden State je počeo igrati onaj njihov stari, ubitačni brend košarke u kojem lopta stalno kruži i slobodan igrač je onaj tko uzima šut, bez obzira na to tko je u pitanju. Jednostavno, Ratnici igraju drugačije bez Duranta, ali daleko od toga da su bolji bez njega. Zapravo, Durant je taj koji čini ovu ekipu nepobjedivom. Bez Duranta, Kawhi Leonard će moći da se fokusira na Thompsona ili Curry-ja.

    Međutim, postavlja se pitanje: mogu li Leonardovi suigrači igrati dobro kao što su protiv Milwaukee-a? Ukoliko Van Fleet bude nastavio šutirati nestvarno dobro za tri i Powell bude davao solidne doprinose sa klupe, a Lowry i Siakam budu pružali svoje maksimume, onda ova serija može potrajati čak sedam utakmica. Naravno, i Leonard mora biti blizu svoje razine zbog koje su i došli do ovog finala. Sve u svemu, predviđamo pobjedu Golden State-a rezultatom 4:2.

    Koeficijenti i igre

    Kao što ste mogli pretpostaviti, Golden State je teški favorit u kladionicama. Kvota da Golden State osvoji prsten je 1.33 u William Hillu, dok je na Toronto 3.30. William Hill također nudi neke zanimljive igre kao što su „točan rezultat nakon tri utakmice“, „točan rezultat u seriji“, „hendikep na pobjednika serije“, itd. Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje.

    Što se tiče prve utakmice, Unibet u svojoj ponudi koju možete vidjeti ovdje nudi sjajnu kvotu na pobjedu Golden State-a 2.02. Ovdje također možete igrati i mnoge druge igre kao što su hendikepi, ukupan broj poena, klađenje na četvrtine i specijali – poeni/skokovi/asistencije/duel igrača.