Osijek bi na svom „killeru“ mogao zaraditi milijune

    Borba za Europu vodi se i dalje u HNL-u, ali dugo nije bila ovako neizvjesna borba i za prvog strijelca lige. U prošlom kolu HNL-a Osijek je pobijedio Rijeku na svom Gradskom vrtu 2:1, a junak s dva pogotka bio je Mirko Marić. Tom pobjedom Osijek ne samo da je praktički osigurao Europu, nego je ponovno u utrci za drugo mjesto na ljestvici.

    Prvi strijela lige s 18 pogodaka trenutno je Osijekov napadač Mirko Marić. Marić je iz Gruda, rođen je u Mostaru. Prije pet god, s njegovih 19, doveo ga je Dinamo za 100 tisuća eura iz Širokog Brijega kao velikog talenta i otvorio mu vrata HNL-a.

    Marić je s hrvatskim prvakom dvije i pol godine bio pod ugovorom, ali nije bio ni minute na terenu da se dokaže koliko vrijedi. Ubrzo nakon dolaska u Maksimir preselio je u Lokomotivu. Zatim ga je Dinamo prodao mađarskom Videotonu za 500 tisuća eura. Osijek je tamo uočio njegove igre i doveo ga 2017. god. gdje je pokazao o kakvom se napadaču radi. Pokazao je Marić da je potencijal možda i za reprezentaciju za koju je debitirao u Kini na turniru na kojem su nastupali nogometaši iz hrvatske lige.

    Mirko Marić / Oleh Dubyna / Shutterstock

    Kada je došao u Osijek, znao je Marić da se radi o ambicioznom klubu te se nadao da će svojim igrama i zalaganjem na terenu pokazati da mu je tu i mjesto. Već je relativno dobro poznavao i momčad s obzirom na to da je s nekima bio suigrač u Lokomotivi, a poznavao je i ligu od ranije. Sve je s Bijelo-plavima bilo dogovoreno u jednom danu. I očito se Osječanima taj dogovor dobrano isplatio.

    Zanimljivo je da im je, iako nikada nije zaigrao za Modre, kao njihov bivši igrač donio prošle sezone 19. naslov prvaka Hrvatske zabivši za Osijek na Poljudu za 1:1. Time je riješio sve dvojbe oko prvaka.

    Više je puta Marić istaknuo da mu je malo žao što nije dobio priliku zaigrati za Dinamo, no da nikoga ne krivi za to. Nogometna karijera razvila mu se u najboljem mogućem smjeru. Na ljeto bi mogao ostvariti ozbiljan transfer, a ako i dođe milijunska ponuda za njega, Osječani će ju teško moći odbiti.

    Navodno ga žele Fenerbahče i Glasgow Rangers. Škotski klub već je surađivao s Osijekom. Prošle su sezone kupili Bornu Barišića i Erosa Grezdu, a sada bi im se mogao pridružiti i Mirko Marić. Osijek bi ga mogao dobro unovčiti budući da se spominju iznosi od nekoliko milijuna eura.

    Trenutno prvom „killeru“ Osijeka i lige ostaje da profesionalno odradi sezonu za Bijelo-plave, a tek tada može razmišljati o daljnjim koracima u karijeri što je i sam igrač napomenuo nakon pobjede nad Rijekom.

    Dva kola prije kraja prvenstva Marić na svom kontu ima 18 pogodaka. Prate ga Mijo Caktaš (17), Jakov Puljić (16) i Lukas Zwoliński (14).

    Na kladionici Betsson provjerite koliki je koeficijent da će Marić zabiti Gorici u sutrašnjoj utakmici.