Sportsko klađenje u Hrvatskoj

Nakon dugogodišnjeg spora s državnom kontrolom, sportsko klađenje u Hrvatskoj danas je konačno u usponu. Republika Hrvatska prethodno je bila značajan dio bivše komunističke države Jugoslavije, prije proglašenja neovisnosti 1991. godine. Ova zemlja smještena je na Balkanskom poluotoku u jugoistočnoj Europi i ima prelepu, dugu obalu Jadranskog mora koja danas privlači znatan broj turista.

Ovaj vodič za online sportsko klađenje u Hrvatskoj započinje kratkom poviješću ove industrije u našoj zemlji. Objasnićemo i trenutno stanje online klađenja, zajedno s oporezivanjem dobitaka. Nakon toga možete vidjeti kakve su tendencije na ovom tržištu i kako će izgledati funkcioniranje cijelog sistema na prostoru ove fantastične zemlje u budućnosti.

Razvoj sportskog klađenja u Hrvatskoj

Prije 1991. godine, jugoslavenski kockarski zakoni su potjecali još iz davne 1964. Godine . Po ovom zakonu, mogle su raditi samo one kladiteljske kuće koje su imale vladinu dozvolu za rad i sustav je u osnovi stvorio monopol u državnom vlasništvu. Jedina prilika za sportsko klađenje je bila u malim specijaliziranim kioscima i bila je dostupna samo jedna vrsta oklada – predviđanje konačnog ishoda na nogometne utakmice tog tjedna. Uskoro je došlo do liberalizacije zakona o kockanju, kada je usvojen Zakon o igrama na sreću. To je omogućilo stvaranje sportskih kladionica i kockarnica u Hrvatskoj, uz dopuštanje da se ponudi čitav niz igara i sportova. Novi zakoni su također omogućili privatnim tvrtkama da podnesu zahtjev za licence, pozivajući inozemne sportske kladionice da uđu na tržište.

Ovi novi brendovi su privukli veliki broj ljudi, i u to vrijeme smo viđali redove kladioničara koji su se htjeli okladiti na raznorazne događaje. Taj uspjeh je, zajedno s povoljnim poreznim povlasticama, privukao velike lance iz Velike Britanije i Njemačke. Sve se to pak završilo 2009. godine, kada je PDV u visini od 20% uveden na dobit od kockanja, a odluka je signalizirala je i kraj mnogih manjih tvrtki. To je dovelo do toga da Prve Sportske Kladionice (PSK) i Super Sport dominiraju tržištem.

Online klađenje u Hrvatskoj

Kako bi regulirala online operatere u svojoj nadležnosti, Hrvatska je 2010. godine donijela Pravilnik o online casino igrama. On je postavio pravila za sve oblike online kockanja u zemlji koja sada omogućavaju državne revizije, a zahtjevaju i potvrdu da su svi sudionici stariji od 18 godina. Ova pravila isto tako uređuju i da salda klijenata budu odvojena od operativnih sredstava.

Ubrzo nakon toga, donijeta je i odredba da same tvrtke trebaju posjedovati fizička predstavništva unutar Hrvatske. Nakon toga je PSK postala dominantna, jer je ušla u partnerstvo sa Hattrick Sports Group, a drugi veliki igrač postala je Hrvatska Lutrija, koja organizira igre na sreću na teritoriji zemlje.

Nakon otvaranja poslovnica, bilo je potrebno regulirati inozemne tvrtke koje su omogućavale pružanje online usluga sportskog klađenja u Hrvatskoj a koje nisu ispunjavale ovaj uvjet. Ipak, do toga nije došlo, jer su međunarodni operateri sa dozvolama EU smatrali da im je zakonom dopušteno da pružaju ove usluge u Hrvatskoj, dok su pojedini svakako to činili i bez ikakve dozvole. Nakon mnogih peripetija, hrvatsko zakonodavstvo nije pokušalo blokirati bilo koju od tih kladionica, iako nije bilo pravnih osnova koje bi im to mogle osporiti.

Dobici su oporezivi

Iako su registrirane hrvatske tvrtke dužne plaćati porez Vladi, svi dobici koji su uplaćeni fizičkim licima na teritoriji Hrvatske smatraju se oporezivim. To pak ne važi za dobitke osvojene tijekom on-line klađenja.

Veliki izbor opcija za hrvatske kladioničare

Osim hrvatskih web stranica koje su namijenjene lokalnoj korisničkoj bazi, neke međunarodne tvrtke također pružaju usluge na web stranicama koje su prevedene na lokalni jezik. Nažalost, tu ima malih problema i, ako imate sredstava u hrvatskim kunama, većina tih međunarodnih sportskih kladionica ih neće primiti kada se želite kladiti.

Ipak, ta mala neugodnost ne znači da nećete moći da koristite njihove usluge. Jednostavno ćete morati da sredstva razmenite u eure ili dolare i nakon toga nastavite po planu.

Depoziti sa kreditnih kartica su uglavnom prihvatljivi svuda, naročito ako su sa Visa i MasterCard sistema. Također možete deponovati novac putem e-Walleta kao što je Skrill, bivši Moneybookers, jer oni pružaju brze usluge i mogu obrađivati ​​konverzije valuta, ako Vam je to potrebno.

Budući izgled za hrvatsko tržište

Zbog nedefiniranih zakona, neke sportske kladionice su se povukle iz Hrvatske. Najznačajnija od njih je Bwin.Party koja je tijekom 2013. godine, uporedo sa nizom drugih zemalja, prestala operirati u Hrvatskoj. Spekulirano je da je razlog tome to što se tvrtka želi ukloniti sa sivih tržišta gdje zakonodavstvo nije jasno definirano. Drugi razlog je bio to da se žele posvijetiti  širenju u SAD-u. Nije bilo nikakvih dokaza da su hrvatske institucije spriječile njihovu ili delatnost bilo koje druge tvrtke u ovoj oblasti.

Iako je travnja 2014. godine usvojen novi zakon kako bi se ojačala postojeća zakonska regulativa, i dalje ne postoji nikakva indikacija da će se provesti bilo kakva reorganizacija tržišta. Blokiranje web stranica iz inozemstva je otežano ulaskom Hrvatske u EU, jer bi to dovelo do kršenja europskih zakona.