Sportsko klađenje u Hrvatskoj

Nakon dugogodišnjeg spora s državnom kontrolom, sportsko klađenje  u Hrvatskoj sada raste. Republika Hrvatska je prethodno bila značajan dio bivše komunističke države Jugoslavije, prije proglašenja neovisnosti 1991. godine. Ova zemlja je smještena na Balkanskom poluotoku u jugoistočnoj Europi i ima prelepu, dugu obalu Jadranskog mora koja privlači znatan broj turista.

Ovaj vodič za online sportsko klađenje u Hrvatskoj započinje kratkom poviješću ove industrije u zemlji. Objasnićemo i trenutno stanje online klađenja, zajedno s oporezivanjem dobitaka. Nakon toga možete vidjeti kakve su tendencije na ovom tržištu, i kako će izgledati funkcioniranje cijelog sistema na prostoru ove fantastične zemlje u budućnosti.

Razvoj sportskog klađenja u Hrvatskoj

Prije 1991.godine, Jugoslavenski kockarski zakoni su potjecali još iz davne 1964. Po ovom zakonu,  rad je dopuštan samo onima koji su imali vladinu dozvolu za rad I sustav je u osnovi stvorio monopol u državnom vlasništvu. Jedina prilika za sportsko klađenje je bila u malim specijaliziranim kioscima I bila je dostupna samo jedna vrsta oklada – predviđanje konačnog ishoda na nogometne utakmice tog tjedna. Uskoro je došlo do liberalizacije zakona o kockanju kada je usvojen Zakon o igrama na sreću [1]. To je omogućilo stvaranje sportskih kladionica I kockarnica u Hrvatskoj, uz dopuštanje da se ponudi  cijeli niz igara I sportova. Novi zakoni su također omogućili privatnim tvrtkama da podnesu zahtjev za licence, pozivajući inozemne sportske kladionice na ulazak na tržište.

Ovi novi brendovi su privukli  veliki broj ljudi, i u to vrijeme smo viđali redove kladioničara koji su se htjeli okladiti na raznorazne događaje. Taj uspjeh je – zajedno s povoljnim poreznim povlasticama – privukao velike lance iz Velike Britanije I Njemačke. Sve se to pak završilo 2009. godine kada je PDV uveden na dobit od kockanja, u visini od 20%[2], a odluka je signalizirala je I kraj mnogih manjih tvrtki. To je dovelo  do toga da Prve Sportske Kladionice (PSK) i Super Sport dominiraju tržištem.

Online klađenje u Hrvatskoj

Kako bi regulirali online operatere u svojoj nadležnosti, Hrvatska je 2010. godine donijela Pravilnik o online casino igrama [3]. Ovo je postavilo pravila za sve oblike online kockanja u zemlji, koja sada omogućavaju državne revizije, zahtjevaju potvrdu da su svi sudionici stariji od 18 godina i uređuju da salda klijenata budu odvojena od operativnih sredstava. Donijeta  je i odredba da same tvrtke trebaju posjedovati fizička predstavništva unutar Hrvatske. Nakon toga je PSK postala dominantna, jer je ušla u partnerstvo sa Hattrick Sports Group. Drugi veliki igrač je Hrvatska Lutrija, koja organizira igre na sreću na teritoriji zemlje.

Posle otvaranja poslovnica, bilo je potrebno regulirati tvrtke koje su omogućavale pružanje online usluga sportskog klađenja u Hrvatskoj a da nisu ispunjavale ovaj uvjet. Bilo je mnogo inozemnih kladionica koje su to i dalje činile. Ipak, nije došlo do toga, jer su međunarodni operateri sa dozvolama EU smatrali da im je zakonom dopušteno pružati ove usluge u Hrvatskoj, dok su pojedini svakako to činili i bez ikakve dozvole. Nakon mnogih peripetija, Hrvatsko zakonodavstvo nije pokušalo blokirati bilo koju od tih kladionica, iako nije bilo pravnih osnova koje bi im to mogle osporiti.

Dobici su porezivi

Iako su registrirane hrvatske tvrtke dužne plaćati porez Vladi, i svi dobitci koji su uplaćeni u fizičkim predstavništvima se smatraju porezivima za sve igrače na tlu Hrvatske. To pak ne važi za dobitke sa on-line klađenja.

Veliki izbor opcija za hrvatske kladioničare?

Osim hrvatskih web stranica koje su namijenjene lokalnoj korisničkoj bazi, neke međunarodne tvrtke također pružaju usluge na web stranicama koje su prevedene na lokalni jezik. Nažalost, tu ima malih problema I ako imate sredstava u hrvatskim kunama većina tih međunarodnih sportskih kladionica ih neće primiti kada se želite kladiti. Ta mala neugodnost ne znači da nećete moći da koristite njihove usluge. Jednostavno ćete morati da zamenite sredstva u eure ili dolare I nakon toga nastaviti po planu.

Depoziti sa kreditnih kartica su uglavnom prihvatljivi svuda, naročito ako su sa Visa i MasterCard sistema. Također možete deponovati novac putem e-walleta kao što je Skrill, bivši Moneybookers, jer oni pružaju brze usluge I mogu obrađivati ​​konverzije valuta, ako to želite.

Budući izgled za hrvatsko tržište

Zbog nedostatka jasnoće u zakonu, neke sportske kladionice su se povukle iz Hrvatske. Najznačajnija od njih je Bwin.Party, koja je tijekom 2013. godine, uporedo sa nizom drugih zemalja, prestala operirati u Hrvatskoj [4]. Spekulirano je da je razlog toga to što se tvrtka želi ukloniti sa sivih tržišta gdje zakonodavstvo nije jasno. Drugi razlog je bio to da se žele posvijetiti  širenju u SAD-u. Nije bilo nikavih dokaza da su Hrvatske institucije spriječile njihovu delatnost ili bilo koje druge tvrtke u ovoj oblasti.

Dok je travnja 2014. Usvojen novi zakon [5] kako bi se ojačala postojeća zakonska regulativa, I dalje ne postoji nikakva indikacija da će se provesti bilo kakva reorganiacija tržišta. Blokiranje web stranica iz inozemstva je otežano ulaskom Hrvatske u EU, jer bi to dovelo do  kršenja europskih zakona.