Utrke pasa – dinamično klađenje i atraktivne ponude

Utrke pasa

U današnje vrijeme igrač je u mogućnosti da se okladi na gotovo sve što poželi. Većina profesionalnih kladionica svojim igračima pruža čak i mogućnost kreiranja sopstvene oklade, i to za najbizarnije događaje koji se i ne moraju općenito ticati sporta.

Igrač je danas u mogućnosti da se okladi na to tko će biti novi predsjednik Sjedinjenih američkih država, kog spola će biti sljedeće dijete poznate holivudske glumice ili tko će biti pobjednik Eurovizije. Osim ovih najmodernijih mogućnosti kreiranja oklada, postoje i one manje bizarne, ali opet neuobičajene vrste klađenja za većinu igrača. Jedna od njih je zacijelo i klađenje na utrke pasa koje postaje sve popularnije i kod igrača na našim prostorima.

Istorija klađenja na utrke pasa

Jedan od najnovijih trendova u svijetu klađenja svakako postaje i klađenje na utrke pasa. Vjerojatno ste i sami više puta uočili da u kladionicama postoje čitavi nizovi televizora na kojima se emitiraju utrke pasa, i na koje se kladi bezmalo veliki broj igrača.

Radi se o dinamičnoj vrsti klađenja koja svoje igrače kupuje utrkama pasa koje ne traju dugo i odvijaju se u neprekidnim intervalima.

Za razliku od zapadne Europe, gdje je ova vrsta sporta i klađenja zaživjela dosta ranije, narodi na našim prostorima su se sa ovim fenomenom upoznali negdje oko 1895. godine, kada se u tadašnjoj Ugarskoj počeo upražnjavati lov na divljač uz pomoć brzih pasa.

Za vrijeme Bahovog apsolutizma, kada je u Austrougarskoj bio zabranjen lov vatrenim oružjem, hrtovi postaju prva opcija kojoj lovci počinju pribjegavati, te ih počinju gajiti i davati im praktičku vrijednost. Tako su u periodu između 1880. i 1914. godine, zajedno sa konjičkim utrkama nastale i jedne od prvih utrka pasa na ovim prostorima.

Kasnije će se jedna od najomiljenijih zabava bogatih još više razviti i dobiti potreban status sporta, pa će odgovarajuće sportske organizacije izraditi i prva pravila za ovu vrstu natjecanja.

Kako funkcionira klađenje na utrke pasa

Kao i kada je riječ o drugim vrstama utrka, utrke pasa također funkcioniraju po sličnom principu, gdje je u biti važno pogoditi pobjednika utrke, ili možda neko drugo mjesto i rangiranje pasa na koje ste se i Vi okladili. Iz ovoga se da zaključiti da utrke pasa igraču omogućuju klađenje na jednog ili više pasa u isto vrijeme.

U utrci pasa sudjeluju 6 pasa na koje se možete kladiti. Svoju okladu možete kombinirati, pa se tako možete i pored klađenja na pobjednika utrke kladiti i na do tri psa u jednoj utrci. Svi psi koji sudjeluju u trkama su isključivo engleski hrtovi, poznatiji i kao Greyhound, koji se zahvaljujući svojoj brzini koja umije iznositi i do 70 kilometara na čas nazivaju još i kraljevima brzine.

Igračima su pored kvota koje se daju za pobjedu pasa posjebice interesantni i nazivi pasa za koje možemo reći da su najmanju ruku zanimljivi. Tako je često moguće kladiti se na psa po imenu Kentucky Lady, Show Me Again, Taxi Star ili Rememberthisday. Ova tradicija davanja čudnovatih imena svakako potiče iz konjičkih sportova koji su pioniri u ovoj ekscentričnosti.

Pored biranja utrke i psa na kojeg se želi okladiti, igraču preostaje još samo da se upozna sa osnovnim tipovima oklade i terminima koji važe za sve utrke pasa. Početnicima se svakako preporučuje poznavanje nekih osnovnih termina kako bi mogli otpočeti klađenje, dok je za one iskusnije u ponudi još par kladioničarskih izraza.

Termini za klađenje na utrke pasa

Osnovni termini za klađenje na utrke pasa su vrlo jednostavni, a to su pobjeda, mjesto i prikaz. Pošto su ovi izrazi od najvećeg značaja za Vašu prvu okladu, igračima se savjetuje da sa njima budu upoznati.

Ukoliko se želite kladiti na pobjedu, to znači da Vaš pas mora pobjediti da bi se ostvario Vaš dobitak. U slučaju da Vaš pas ne stigne na prvo mjesto na kraju utrke, Vaša oklada je tada gubitna.

Ako se želite kladiti na mjesto, to znači da Vaš pas treba biti drugi ili prvi da bi se ostvario dobitak, dok klađenje na prikaz podrazumijeva da pas treba biti na trećem ili većem mjestu kako biste osvojili dobitak.

Još jedan jako značajan savjet preporučuje se prilikom uplate listića. Drugim riječima, želite staviti do znanja blagajniku kakvu vrstu oklade želite odigrati. Tada mu trebate reći na koju utrku se želite kladiti, koji je broj utrke, koji je iznos uplate i koju vrstu oklade želite odigrati (pobjeda, mjesto, prikaz). Poslijednji čin je naravno izbor psa na kojeg stavljate Vašu okladu.

Sljedeći termini koji se prepočuju znati su:

  • Kvota – Kao i u drugim natjecanjima, predstavlja šanse da određeni pas završi na prvom mjestu.
  • Tablica kvota – Svaki pas ima svoj redni broj prije utrke. Kvote su bazirane na količini novca koja je stavljena na svakog od psa. Što je veća mogućnost za pobjedu određenog psa, to je kvota za njegovu pobjedu niža. Psima od kojih se ne očekuje da će biti prvi u trci analogno se daju veće kvote za pobjedu.
  • Kvinela – Ovo je oklada koja Vam daje mogućnost da izaberete dva psa koji bi mogli osvojiti prvo ili drugo mjesto. Nije važno po kojem redu završe na prve dvije pozicije, dok god je neko od njih pobjednik.

Pored ovih osnovnih termina koje svaki  igrač treba znati, postoje još nekoliko dodatnih izraza za igrače koji se žele dulje kladiti na utrke pasa.

  • Kvinela boks – Ovdje igrač bira tri psa od kojih će bilo koja dva osvojiti prvo ili drugo mjesto. Naravno, ovom vrstom oklade Vaš ulog se utrostručuje, pa ukoliko ste za jednog psa uložili 2, za tri ćete morati uložiti minimum 6 eura.
  • Trifekta – Ovo je najpopularnija vrsta klađenja na utrkama pasa. Ovdje birate tri psa i bilo koji redoslijed njihovog završetka.
  • Trifekta boks – Igrač bira tri psa koji će osvojiti prvo, drugo ili treće mjesto. S obzirom da ovdje imamo šest mogućih ishoda, oklada se također plaća 6 eura.

Vrste kvota za klađenje na utrke pasa

Još jedna značajna stvar koju treba znati prilikom klađenja na utrke pasa jesu vrste kvota. Za razliku od nekih drugih sportova za klađenje, utrke pasa nude tri vste kvota koje se uzimaju u obzir uoči, za vrijeme, kao i za početak utrke.

Preliminarne kvote (EP) su one koje su prve ponuđene prije zvanične utrke. Trenutačne prikazane kvote (BP) su poslijednje kvote na utrku koja traje, a koje su sastavili zvaničnici uzimajući u obzir prosjek finalnih kvota koje su bile u ponudi kladionice u tom trenutku. Početne kvote (SP) su finalne kvote na utrku pasa koje su također sastavili zvaničnici uzimajući u prosjek finalne kvote koje su bile u ponudi kladionice pred sam početak utrke.

Sve oklade koje budete položili na određenog psa po preliminarnim ili trenutno prikazanim kvotama, smatrat će se da su položene na ime psa, čak i ako je za psa naveden njegov broj boksa. Ukoliko se oklada odigra na ime psa ili broj boksa po preliminarnoj ili trenutno prikazanoj kvoti, a taj pas ne sudjeluje u utrci, oklade na takvog psa bit će poništene, neovisno o tome da li u utrci sudjeluje njegova zamjena.

Uzbudljiva zabava u svakom trenutku

Ako ste riješili odmoriti od klasičnog sportskog klađenja, a preferirate i trkačka natjecanja koja Vam pride mogu donijeti i finu zaradu, utrka pasa Vam svakako može biti jedna od opcija za Vaš kladioničarski listić.

Ako smatrate da će Kentucky Lady ipak biti najbolja u straobalnoj konkurenciji jednog Remberthisday-a, Taxi Stara i drugih punokrvnih Greyhounda, položite svoju okladu još danas i uživajte u čarima ovog dinamičnog natjecanja!