Sky jumping – atraktivan sport i uzbudljive oklade

Svaki period u godini za sobom donosi i veću popularnost nekih sportova u odnosu na druge, a zimski period je zacijelo vrijeme kada zimski sportovi imaju primat nad ustaljenim sportovima, kao što su nogomet, košarka i tenis. U ovom dijelu godine svi igrači također vole sebi priuštiti uživanje iz udobnosti svojih fotelja, a to je najčešće i period kada su na programima natjecanja iz najvećih zimskih sportova.

Upravo u ovo zimsko vrijeme bude se i igrači širom svijeta, te je u ovom periodu kladiteljska ponuda rezervirana za one najveće zimske sportove, popularne i kod igrača i kod publike. Jedan od najomiljenijih zimskih sportova, kako u kladiteljskom svijetu tako i kraj malih ekrana, zacijelo je Sky jumping, a čuveno natjecanje Turneja 4 skakaonice danas je neizostavna kladiteljska zabava tijekom novogodišnjih praznika.

Sky jumping – zimski sport za sladokusce

Premda je zimski sport širok pojam koji uključuje gotovo sve zimske sportove koje danas poznajemo, najveće kladiteljske kuće pod ovom sintagmom najčešće podrazumijevaju neke od najpoznatijih grana unutar ovog sporta.

84/100 - Unibet Recenzija
 • Veliki odabir ponuda za klađenje
 • Stabilni i fer koeficijenti
 • Korisnička podrška dostupna 24 sata dnevno
91/100 200€ TonyBet Recenzija
 • Odlične opcije za klađenje uživo
 • Veliki broj sportova u ponudi
 • Brojni načini uplate i isplate novca
96/100 100€ Betfair Recenzija
 • Konkurentni i dobri koeficijenti
 • Izvrsna stranica za klađenje mobitelom
 • Pouzdan i siguran kladioničar

I pored pregršt drugih sportova koji zacijelo znaju biti zanimljivi, neki od najpopularnijih zimskih sportova u najvećim svjetskim kladionicama su skijanje i Sky jumping. Neki drugi zimski sportovi poput biatlona, snowboardinga i freestyle skijanja ipak su manje popularni kod igrača.

Peter Prevc, Andreas Wellinger, Anze Semenic

Peter Prevc, Andreas Wellinger, Anze Semenic

Sky jumping je zimski sport koji pored skijanja zaokuplja najviše pažnje igrača i publike tijekom zime, a za vrijeme nekih od ovih natjecanja, kladiteljske ponude širom svijeta daju najveći izbor opcija za klađenje. Premda je ovo sport na koji se također možete okladiti tijekom cijele godine, koliko traje sezona za sve Sky jumping skakače, ipak je kruna ovog natjecanja za vrijeme novogodišnjih praznika, kada je na programu čuvena Turneja 4 skakaonice. Ovo je također period kada se možete okladiti na čitav niz različitih tipova u okviru ove turneje, a kladiteljska ponuda za ovaj događaj tradicionalno je primamljiva i bogata.

Turneja 4 skakaonice – kraljica svih skokova

Kada govorimo o Sky jumpingu, prva i najveća asocijacija kod svih igrača zacijelo je natjecanje Turneja 4 skakaonice koje se održava od 29. ili 30. prosinca do 6. siječnja svake godine. Ovo je ujedno i najpopularnije natjecanje u okviru ovog sporta koje se također boduje za Svjetski kup.

Ski Jumping World Cup Kamil Stoch

Kamil Stoch

Turneja 4 skakaonice je vrsta natjecanja u okviru skijaških skokova koje se svake godine održava u Njemačkoj i Austriji još od 1952. godine, a dosad najviše titula prvaka u ovom sportu imaju skakači koji dolaze iz Austrije, Njemačke i Finske. Pored ove tri, tek nešto manje uspješnije zemlje bile su i Norveška, Japan, Poljska, Češka i Slovenija.

Do 1996. godine, Turneja 4 skakaonice odvijala se po klasičnom formatu, a to znači da su skakači išli od najlošije plasiranog ka najbolje plasiranom u Svjetskom kupu. Ovaj format natjecanja je zarad veće neizvjesnosti i zanimljivosti promijenjen 1997. godine, pa se tako danas održavaju dvije serije skokova nakon kojih pobjeđuje skakač sa najviše sakupljenih poena.

Prva serija ovih skokova održava se po sistemu parova koji se dobiju nakon kvalifikacija, pa se tako u ovom dijelu 25. skakač natječe sa 26-im, 24. skakač sa 27-im, drugi protiv pretposljednjeg, te prvi protiv posljednjeg. Pobjednici ovih parova natječu se u okviru druge serije skokova, a skakač sa najviše sakupljenih poena iz oba skoka postaje pobjednik skakaonice.

Pobjednici i rekorderi novogodišnje turneje

Četiri najznačajnije skakaonice u okviru ovog novogodišnjeg natjecanja održavaju se u Njemačkoj i Austriji, i to u Obertsdorfu, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku i Bischofshofenu. Turneju otvara skijaški skok u Obertsdorfu, dok se sveukupni pobjednik novogodišnje turneje proglašava nakon posljednje skakaonice 6. siječnja u Bischofshofenu.

Sve ove skakaonice imaju i svoje vlasnike rekorda, pa tako danas imamo i sljedeće rekorde:

 • Oberstdorf (Skakaonica Schattenberg) – 143,5 m Sigurd Pettersen (2003)
 • Garmisch-Partenkirchen (Velika olimpijska skakaonica) – 143,5 m Simon Ammann (2010)
 • Innsbruck (Skakaonica Bergisel) – 137 m Stefan Kraft (2015)
 • Bischofshofen (Skakaonica Paul Ausserleitner) – 144,5 m Andreas Wellinger (2017)

Prvi skakač koji je uspio pobijediti na sve četiri skakaonice u istom izdanju bio je Sven Hannawald, koji je to uradio u sezoni 2001/02. Šesnaest godina kasnije, njegov uspjeh ponavlja Poljak Kamil Stoch, a odmah nakon njega isto je uradio i Japanac Ryoyu Kobayashi.

Bavaria, Germany, Oberstdorf

Bavaria, Germany, Oberstdorf

Pored ovih, ovaj sport također pamti i nekoliko drugih pobjednika koji su u svoje vrijeme najviše doprinijeli popularnosti sky jumpinga, a spomenimo samo velika imena poput Janne Ahonena, Martina Schmitta, Adama Malysza, Noriakija Kasaija, Thomasa Morgensterna i sl. Danas su Japanac Kobayashi i Poljak Stoch glavni konkurenti za najbolje skokove unutar novogodišnje turneje, stoga će i ove sezone ovo biti zacijelo najveće ski skok rivalstvo.

Ski Jumping World Cup Ryoyu Kobayashi

Ski Jumping World Cup Ryoyu Kobayashi

Kako se kladiti na Sky jumping

Kao što smo već naveli, klađenje na Sky jumping moguće je tijekom čitave godine, ali je zacijelo najpopularnije klađenje u ovom sportu uoči novogodišnjih praznika, kada je na programu već spomenuta Turneja 4 skakaonice.

Ovo je također period u kome se možete okladiti na veliki broj skakača i njihove pobjede, a kvote koje se daju favoritima i autsajderima bez izuzetka su atraktivne i visoke. Najveće svjetske kladiteljske kuće svojim igračima nude čitav niz tipova u okviru Turneje 4 skakaonice, pa se tako danas možete okladiti i na razne pojedinačne skokove i skakače.

Ako, primjerice, želite pogoditi tko će biti pobjednik prve skakaonice u Obertsdorfu, ili možda želite tipovati na pobjednika sveukupne turneje, Vi to možete i učiniti u najboljim svjetskim kladionicama.

Neke od najkvalitetnijih kladiteljskih kuća također nude igračima da kreiraju oklade, pa je danas moguće kreirati i sopstvenu okladu unutar Sky jumpinga. Na primjer, ako smatrate da će Poljak Kamil Stoch ipak biti bolji od Japanca Kobayashija na narednoj turneji, Vi takvu okladu možete kreirati već danas, a kvote koje u ovim prilikama kladionice nude bezmalo su primamljive.

Isto tako treba istaći široku ponudu kladionica na tipovanje pobjednika pojedinačnih skakaonica, pa tako najveće svjetske kladiteljske kuće nude ogromne kvote na pobjede skakača koji važe za autsajdere. Ove kvote često znaju premašiti i brojku 50, a ako uzmemo u obzir i to da su iznenađenja moguća i u ovom sportu, onda je to zacijelo jedna dobra kladiteljska ponuda. Jedna od najinteresantnijih vrsta oklada jeste i ona u kojoj pogađate dužinu nečijeg skoka, te tako možete prognozirati i to da li će određeni skakač oboriti rekord na nekoj od skakaonica.

Sve ove pojedinačne oklade unutar Sky jumpinga možete odigrati u svakom trenutku, ali zacijelo treba obratiti pažnju i na značaj i vrstu skijaških skokova na koji se kladite. Kao i u nekim drugim sportovima, skakači i u ovom sportu znaju taktizirati i podizati svoju formu za neko natjecanje koje slijedi, te tako ovo zna biti veliki problem za igrače koji tipuju.

Atraktivno natjecanje i uzbudljivo klađenje

Ako ste i Vi ljubitelj zimskih sportova, a uz to volite odigrati listić sa svojim omiljenim tipovima unutar ovih sportova, Sky jumping je zacijelo Vaš idealan izbor za klađenje. Pored atraktivnih i spektakularnih skokova koje skakači znaju prirediti u svakom trenutku, Sky jumping igračima daje i mogućnost klađenja na gotovo sve kladiteljske tipove.

Pored velikih kvota i dinamičnog natjecanja koje skakači znaju prirediti svakim svojim narednim skokom, klađenje na Sky jumping sasvim sigurno jeste jedna uzbudljiva vrsta natjecanja koju prepoznaju i igrači širom svijeta. Ovo je ujedno i razlog zašto je ovaj zimski sport jedan od najpopularnijih među pojedinačnim sportovima, stoga je to još jedan razlog da ga i Vama preporučamo.

Ako volite Sky jumping i ljubitelj ste tradicionalne Turneje 4 skakaonice, klađenje na ovaj sport, i to iz udobnosti Vašeg doma, zacijelo je Vaše idealno kladiteljsko uživanje!