Pikado klađenje – atraktivni tipovi za uzbudljivo igranje!

Darts

Jedan od sve popularnijih sportova za klađenje koji sve više uzima maha i kod naših igrača jeste pikado. Ovaj sport pokazuje se kao jedna od najdinamičnijih vrsta natjecanja, kako za igrače tako i za kladitelje, a uz fantastične tipove igara polako se integrira kao jedan od najatraktivnijih sportova za klađenje diljem svijeta.

Klađenje na pikado nikad nije bilo uzbudljivije, a osim klasičnih ponuda za oklade, ovaj sport igračima nudi i čitav niz tipova oklada koje su bezmalo atraktivne. Ako želite da svoj novac uložite u igru koja zahtjeva preciznost, proračunatost i smirenost, a uz to Vam se garantira i uzbuđenje tijekom cijelog meča, klađenje na pikado zacijelo je Vaš idealni izbor!

Najbolje kladionice za Pikado klađenje

200€
100% do 200€ Bonus Dobrodošlice
100€
100% do 100€ Bonus Dobrodošlice
-
Nema bonusa dobrodošlice
-
Nema bonusa dobrodošlice

Pikado turniri i najbolji natjecatelji

Početkom ove godine održano je dvadeset šesto po redu natjecanje za naslov prvaka svijeta u pikadu u Londonu. Bilo je ovo natjecanje sa najvećim brojem učesnika od nastanka ovog turnira, njih ukupno 96, a naslov prvaka osvojio je Nizozemac Michael van Gerwen, trenutačno najbolji igrač svijeta.

Bilo je ovo također prvo natjecanje na kome nije nastupio najbolji igrač u povijesti ovog sporta, Phill Taylor, čovjek koji je osvojio 8 uzastopnih naslova prvaka, a uz to je i učesnik 14 uzastopnih World Darts Championshipa. Phil Taylor se povukao odmah nakon finala iz 2018. godine i danas igra mečeve isključivo revijalnog karaktera. Kada se govori o pikadu, Phill Taylor je ime koje Vam zacijelo prvo padne na pamet.

PHIL TAYLOR

PHIL TAYLOR / photo: Matthias Wehnert / Shutterstock.com

Najznačajnije ligaško pikado natjecanje dolazi nam iz Engleske, a pored ovog, najveća pikado natjecanja su već spomenuto World Darts Championship natjecanje, Grand Prix, Champions league i još nekoliko drugih turnira. Ovog tjedna odigraće se i prvo kolo engleske Premijer lige, gdje naslov prvaka takođe brani Michael van Gerwen, a njegov protivnik u prvom meču biće upravo svjetski doprvak i čovjek koga je Nizozemac dobio u finalu World Darts Championshipa, Michael Smith.

Pored klasičnih ligaških natjecanja, najpopularniji i najkvalitetniji pikado turniri su oni iz Masters i Grand Slam kategorija, po uzoru na bijeli sport, a zacijelo najveći svjetski turnir jeste upravo World Darts Championship koji sakuplja najbolje natjecatelje širom svijeta.

Pravila igre i tipovi igara

Većina Vas se zasigurno makar jednom oprobala u pikadu, stoga znate da postoji nekoliko vrsta igara koje je moguće igrati u ovom natjecanju. Zacijelo najpopularnije igre kod igrača su 301, 501, 701, a tek nešto manje zastupljene Round the Clock, Shangai, Cricket i No Score Cricket.

Ipak, najpopularnija i najzastupljenija igra zacijelo je igra 501. Ovaj tip igre zastupljen je na gotovo svim svjetskim turnirima, a uslijed svoje jednostavnosti pokazala se i najprijemčivijom za veliki broj igrača.

Također treba reći da svaka klasična pikado igra (301, 501, 701, 1001) sadrži i dodatna pravila prilikom igranja, mada ona nisu izričito nužna, stoga ih igrači primjenjuju u dogovoru. Naime, Vašu pikado partiju možete odigrati sa opcijom Double In i opcijom Double out.

Ako odlučite igrati Vašu 301 pikado partiju sa Double In uvjetom, to znači da Vašu partiju morate započeti duplim pogotkom. Drugim riječima, kako bi se Vaš saldo počeo smanjivati (cilj je doći od 301 do nule), Vaš prvi pogodak mora iznositi duplo kako bi Vaše odbrojavanje počelo. Ako želite, primjerice, gađati broj 20, Vi onda morate gađati spoljni rub krugova, i to u ovom slučaju spoljni rub broja 10. Svako spoljnje polje brojeva duplira se za taj broj, pa je tako pogodak u spoljni rub broja 5 – 10, ili pogodak u spoljnje polje broja 6 – 12.

Ipak, Double In je manje zastupljeno pravilo kod igrača, dok je Double Out opcija koja se primjenjuje na svim svjetskim turnirima.

Analogno opciji Double In, opcija Double Out od igrača zahtjeva da svoju partiju završi duplim pogotkom. Drugim riječima, ako Vam je ostalo da pogodite broj 18, Vi morate gađati spoljni krug broja 9, odnosno 9×2. Naravno, s obzirom da imate tri hica u svakoj ruci, Vi možete i da kombinirate i smanjujete svoj broj kako želite. Jedini uvjet je da partiju završite duplim izlazom, ma koji broj da Vam je ostao.

Pored spoljnih, svaki broj na pikadu ima i svoje unutarnje polje koje važi trostruko za broj koji gađate. Ako, primjerice, pogodite manji unutarnji krug unutar broja 5, Vaš pogodak iznosit će 5×3, što daje 15.

Centar pikada podijeljen je na dva polja, od kojih spoljni prsten iznosi 25, a pogodak u sami centar pikada, tzv. Bull’s eye, iznosi 50. Ipak, najveći pogodak koji igrač može ostvariti jednom strelicom iznosi 60, i to ukoliko gađa najmanje polje unutar boja 20, ili 20×3.

Kako se kladiti na pikado

Kao što smo već rekli, svi veliki svjetski pikado turniri igraju se po sistemu igre 501 sa Double Outom. Ovisi o kojem turniru je riječ, meč traje određeni broj legsa i setova, a pobjednik meča je onaj koji prvi osvoji određeni broj setova, a neretko i samo legsa.

Kada je riječ o samom klađenju, postoji veliki broj opcija na koje se igrač može okladiti, a kada je reč o pojedinačnoj okladi, postoje i kladionice koje svojim igračima pružaju mogućnost Back bet i Lay bet oklade. Back bet su one oklade u kojima se kladite na pobjedu ili nerešeni ishod u korist jednog igrača, dok je Lay bet vrsta oklade u kojoj želite pogoditi koji će igrač izgubiti.

Premda je sve popularniji, ovaj način oklade ipak nije primaran, bar kada je riječ o pikado klađenju.

Međutim, pored klasičnih i back i lay oklada, postoji i čitav niz tipova igara na koje se možete okladiti unutar jednog pikado meča, a neki od njih su:

  • Konačni pobjednik
  • To Top The League
  • To Qualify for the Semi Finals
  • Završava na dnu tablice
  • 170 Checkout
  • Nine Dart Finish
  • Točan rezultat meča

Ovo su najosnovniji tipovi oklade koje igrač može odigrati u okviru jednog klasičnog pikado duela.

Konačni pobjednik je, kao što i naziv kaže, oklada u kojoj želite pogoditi pobjednika meča. Pored ove klasične oklade na pobjednika, igrač se može kladiti i na to koliki će biti točan rezultat meča (poslijednji tip).

Ukoliko je, pak, riječ o nekom ligaškom turniru, igrač također ima mogućnost oklade na to tko će biti prvak lige, tko će stići do polufinala u okviru lige, kao i na to tko će završiti zadnji na tablici u ligi. To su opcije: To Top The League, To Qualify for the Semi Finals i Završava na dnu tablice.

Kada je riječ o turnirima svjetskih razmjera gdje su mečevi eliminacionog karaktera, odnosno natjecanje je u okviru knock out sistema, neke od ovih oklada zacijelo nije moguće odigrati.

Pored ovih, popularni tipovi oklade su i oni koji se tiču samih mečeva.

Jedna od najpopularnijih singl oklada jeste i 170 Checkout. Ovdje kladitelj pogađa hoće li igrač završiti leg ili set od 170 poena iz jedne ruke. To znači da igrač mora pogoditi dva puta polje 20×3, i za preostalih 50 ostaje mu Bull’s eye, tj. pogodak u sami centar. Ovo je česta vrsta oklade kojoj kladitelji pribjegavaju, što zbog izazova kao takvog, što zbog visine kvote koja zna biti atraktivna.

Igrači također vole pogađati i ponuđenu okladu za izazov 180s. Kladionice često nude u svojoj ponudi opciju pogađanja 180s više, što znači da će igrač na meču pogoditi određeni broj puta maksimalni iznos brojeva na pikadu, a to je 180. To znači da će sve tri strelice rasporediti unutar polja 20×3, što je taktika kojoj igrači najčešće pribjegavaju tijekom meča, sa manje ili više uspjeha.

Naposlijetku treba spomenuti i vjerojatno najteži tip oklade koji igrač može pogađati na kladionici, a to je oklada Nine Dart Finish.

Kao što i naziv kaže, igrač mora završiti svoj leg sa svega devet strelica, koliko mu je najmanje potrebno da 501 partiju završi na nuli. Ova vrsta pogotka smatra se najvišim pojedinačnim dostignućem u ovom sportu, stoga je i jako rijetka unutar jednog meča. Legendarni Phill Taylor bio je prvi igrač koji je uspio postići dva Nine Dart Finish-a u jednom meču, a također drži i rekord po ukupnom broju napravljenih Nine Dart Finish-a, njih 22.

Kladite se na pikado u najboljim svjetskim kladionicama

Nema sumnje da je pikado zacijelo jedan uzbudljiv sport koji i kladiteljima širom svijeta pruža mogućnost dobrog igranja. Ukoliko Vas ove fantastične vrste oklade zainteresiraju, budite slobodni i da se oprobate u ovom dinamičnom natjecanju.

Uz savršenu kladiteljsku ponudu koju Vam spremaju kladiteljske kuće poput Betfaira, Unibeta, 888sporta, Pinnacle i William Hilla, Vaše klađenje na pikado bit će pravo uživanje, a osim zadovoljstva, tu je i Vaša nagrada u vidu novčanog dobitka!