Osnove sportskog klađenja

Kvota

Gotovo svaki sportski kladioničar sigurno se makar jednom oprobao u Internet klađenju. Prije nego što uopće otpočnete klađenje ovim putem, od najvećeg značaja je da se što bolje pripremite i bolje upoznate sa ovom materijom.

U našem vodiču sastavili smo neke od najvažnijih osnova za sportsko klađenje, a u daljem tekstu moći ćete da pročitate što je to što je važno i na što treba obratiti pažnju prilikom online klađenja.

Što je kladiteljska kuća?

Prije nego počnete sa klađenjem, trebali biste znati što je kladiteljska kuća. Klađenje na sportove predstavlja „borbu“ između kladioničara i kladiteljske kuće. Kladiteljska kuća sastavlja ponudu za klađenje, sastavlja kvote za određene događaje i objavljuje ih. Kladioničar može reagirati na ove ponude prihvaćanjem ili odbijanjem. On ne može uticati na sadržaj ponuda, to određuje isključivo kladiteljska kuća.

Igrač određuje svoj ulog, pod uvjetom da je on u skladu s ograničenjima navedenim u Općim uvjetima. Ako njegov listić prođe, igrač će dobiti taj iznos pomnožen s iznosom kvote. To znači da je visina mogućeg dobitka određena kvotom. U osnovi se primjenjuje sljedeći obračun:

Ulog x kvota = dobit

Kako se provode akcije financijskog prijenosa?

Da biste uopće bili u prilici da sastavite svoj prvi tiket u nekoj online kladionici, ili da biste mogli podići svoj prvi zarađeni novac ovim putem, prva stvar koju morate učiniti jeste otvaranje naloga u nekoj od online kladionica. Taj se postupak obično završava u roku od nekoliko minuta, a od Vas se tada jedino traže najosnovniji podaci koji, pak, moraju biti istiniti.

84/100 - Unibet Recenzija
 • Veliki odabir ponuda za klađenje
 • Stabilni i fer koeficijenti
 • Korisnička podrška dostupna 24 sata dnevno
91/100 200€ TonyBet Recenzija
 • Odlične opcije za klađenje uživo
 • Veliki broj sportova u ponudi
 • Brojni načini uplate i isplate novca
96/100 100€ Betfair Recenzija
 • Konkurentni i dobri koeficijenti
 • Izvrsna stranica za klađenje mobitelom
 • Pouzdan i siguran kladioničar

Ugledni online dobavljači često zahtijevaju od igrača na uvid i licence za provjeru identiteta, a ova provjera legitimiteta odvija se prije prve uplate. Ukoliko ste prilikom registracije unijeli podatke čija se upitnost dovodi u pitanje, kladiteljska kuća polaže pravo da Vaš račun blokira i poništi.

Ukoliko ste aktivirali svoj kladiteljski nalog, sljedeći korak koji morate napraviti jeste biranje metode pomoću koje želite podizati i uplaćivati svoj novac. Sportske kladiteljske kuće nude brojne, sigurne i brze metode polaganja depozita i podizanja dobitka. Prihvaćena je većina kreditnih kartica (Visa i MasterCard), kao i sustavi online plaćanja Sofortüberweisung i GiroPay. Za manje depozite su prikladni prepaid kodovi Paysafecarda. Pored toga, online kladionice podržavaju brojne eWallete, kao što su Paypal, Neteller ili Skrill Moneybookers.

Na koje se sportove možete kladiti?

Kada je riječ o sportovima na koje se igrač može okladiti, sve najveće kladiteljske kuće u svojoj ponudi imaju gotovo sve sportove, pa je tako moguće okladiti se na utakmicu u skoro svakom sportu. Pored nogometa, neki od najpopularnijih sportova kod igrača jesu tenis, košarka, rukomet, odbojka i hokej na ledu. Isto tako igrač se može okladiti i u okviru manje popularnih sportova, počev od ragbija i bejzbola do sportova kao što su Formula 1, Moto GP, pikado, biatlon, badminton, kao i mnogi drugi.

Važan savjet za klađenje u sportskim kladiteljskim kućama je da se ne morate okladiti samo na pobjedu ili poraz. Najbolje kladionice u ponudi imaju i brojne druge opcije za klađenje. Oklade se mogu položiti na broj pogodaka, kornera i žutih kartona, kao i na mnoge druge stvari.

Koje vrste oklada postoje u kladionici?

Postoji nekoliko vrsta oklada na koje se igrač može okladiti. Najjednostavnija vrsta oklade koja je zacijelo i najpopularnija kod igrača jeste klasična oklada. Ovom okladom igrač pogađa ishod samo jednog meča u svom paru, a zbog svoje jednostavnosti, ova vrsta oklade često je najprijemčivija za veliki broj kladitelja. Premda je moguća dobit ovim putem uglavnom niža od nekih drugih vrsta oklada, rizik za gubitak također je manji, ali postoji.

Druga važna vrsta oklade jeste pojedinačna oklada. Ova vrsta oklade podrazumijeva odabir više parova koje igrač stavlja na svoj tiket, a svaka od ovih kvota množi se sa visinom uplate, te se tako dobiva i konačni iznos potencijalne dobiti. Ovom prilikom igrač mora pogoditi svaki par na svom listiću, a ukoliko promaši makar i jedan par, njegova oklada smatra se gubitnom.

Treća vrsta oklade koju igrač može odigrati jeste sistemska oklada, a u okviru ove oklade igrač također ima taj luksuz da ne mora pogoditi sve parove na listiću. U ovom slučaju igrač sastavlja tiket sa tri ili više para, koliko je minimalan broj parova za sistemsku okladu, i ovisno o broju pogođenih parova računa i svoj konačni dobitak.

Kako se izračunava kvota klađenja?

Iznos mogućeg dobitka izračunava se, kao što je već opisano, na osnovu kvote. Ali na koji to način kladiteljske kuće izračunavaju koeficijente? Kladiteljska kuća prikuplja sve informacije o događajima i na temelju toga se izračunava postotak vjerojatnosti nekog rezultata. Od te vrijednosti kladiteljska kuća formira takozvani koeficijent fer klađenja, koji se ne pojavljuje u ovom obrascu niti u ponudi za klađenje.

U drugom koraku se margina kladiteljske kuće uključuje u tu kvotu. Tek će tada biti objavljena ponuda za klađenje.

Kako se kladiti?

Podaci o klađenju kod kladioničara jedan su od osnovnih uvjeta za uspješno klađenje. Većinu kvalitetnih informacija koje možete saznati o nekoj utakmici možete naći zahvaljujući specijaliziranim sajtovima i analizama stručnjaka čiji je zadatak da Vam pruži što potpuniju sliku o određenom meču. Nakon što ste se prethodno informirali o svojim utakmicama, spremni ste i za vašu prvu okladu unutar nekog od kladiteljskih sajtova.

Sljedeći korak koji ćete učiniti jeste odabir utakmice za Vaš tiket u nekoj od kladionica, a Vaš listić ovim putem sastavljate na sljedeći način.

 1. Prijavite se na svoj korisnički nalog na sajtu kladiteljske kuće.
 2. Odaberite sport.
 3. Odaberite natjecanje ili ligu.
 4. Na sredini stranice će se prikazivati trenutačni koeficijenti. (Dodatne mogućnosti klađenja obično se moraju otvoriti zasebno)
 5. Jednim klikom se koeficijent prenosi do polja za okladu, koje se obično nalazi u desnom kutu zaslona.
 6. Odaberite vrstu oklade (pojedinačna, kombinovana ili sistemska)
 7. Unesite iznos uloga.
 8. Pošaljite zahtjev.
 9. Dobit ćete potvrdu o prihvaćanju od kladiteljske kuće izravno na zaslonu.

Sportski ulog – primjer

U nastavku Vam želimo ponovno prikazati način na koji se računa dobit igrača s konkretnim primjerom. Kao primjer smo uzeli četvrtfinale u Ligi prvaka u Kladionici Betway.

FC Bayern München vs. Real Madrid 1.75 – 4.00 – 4.33

Procjena potencijalnog dobitka uz ulog od 10 eura:

 • pobjeda domaćina, Bayern Münchena: 1.75 x 10 € = 17,50 €
 • Neriješeno: 4.00 x 10 € = 40,00 €
 • pobjeda Real Madrida: 4.33 x 10 € = 4.33 €

Šta kladionica tačno ima s tim?

U našem primjeru nismo razmatrali značajnu točku – porez na dobit koji plaćaju kladiteljske kuće. Od 2012. godine, sve kladiteljske kuće moraju platiti pet posto svoje ukupne zarade poreznom uredu. Kladiteljske kuće, među kojima je i Betway, ove dodatne troškove obično stavljaju na teret igrača. Međutim, nekoliko kladiteljskih kuća i dalje okleva da troškove poreza prenese na teret igrača. Najpoznatija kladiteljska kuća bez troškova poreza u ovoj zemlji bez sumnje je Tipico.

Ove osnove omogućuju vam uspjeh

Kako se uvjek uspješno kladiti? Ovo je isto pitanje i kod početnika i kod profesionalca. Naposljetku, sastavili smo nekoliko osnova za sportsko klađenje koje ne dovode nužno do dobitka, ali su u konačnici usmjerene ka dugoročnom uspjehu:

 1. Usredotočite se na odabrane događaje

Općenito, kladite se samo na sportove i natjecanja o kojima imate potrebna stručna znanja. U praksi se pokazalo da klađenje na surfanje nema smisla ako nemate dovoljno informacija o disciplinama. Ako jednog dana ne pronađete odgovarajući događaj u ponudi za klađenje, nemojte se kladiti na bilo šta.

 1. Vodite računa o svom ulogu

Vaš kladiteljski nalog pokazuje Vam sa kojim kapitalom raspolažete u datom trenutku. Prije nego što napravite bilo kakav kladionički ulog, vrlo pažljivo razmislite o iznosu koji ste spremni izgubiti.

 1. Odvojite dio novca zbog potencilanih gubitaka

Nemojte nikada riskirati. Obratite pozornost i na to da svoj novac trošite srazmerno. To u praksi znači: kladiti se s malim iznosima, srazmjerno njihovoj ukupnoj ravnoteži. Pet posto od Vašeg ukupnog stanja na računu dovoljno je da vam omogući dugoročno klađenje na sport.

 1. Nemojte biti pohlepni, podignite dobitak

Ako ste zaradili određeni iznos, podignite svoj dobitak. U svakom slučaju, nemojte biti pohlepni. Veći ulozi zacijelo nisu sinonim za veće dobiti.

 1. Nema uspjeha bez analize

Izvršite detaljnu analizu igara prije svakog uloga. Ako je moguće, pokušajte uključiti sve dostupne informacije u svoj kladionički postupak. Sve dodatne pojedinosti u mjerenju klađenja mogu u konačnici biti presudne.

 1. Iskoristite bonuse, osigurajte glavni kapital

Iskoristite bonuse koje nude kladiteljske kuće. Ako su okvirni uvjeti pravedni, ne biste se trebali odreći dodatnog kladioničkog kapitala. S najboljim kladionicama imate gotovo svakodnevno priliku uračunati jedan ili nekolicinu dodatnih eura.