Odbojka – Savjeti i tipovi

Odbojka je bez sumnje vrlo popularan sport diljem Europe i svijeta. Jedan od razloga zašto je ona jedan od omiljenih sportova među kladioničarima je to što natjecanja u odbojci traju tijekom čitave godine. Zbog toga bookmakeri nude opsežne ponude za klađenje na ovaj dinamični sport i nude zanimljive mogućnosti svakoga dana.

Ono što odbojku čini zanimljivom za gledanje je dinamičnost igre i neizvjesnost tijekom svakog poena. Zbog prirode ovoga sporta, rijetko ćete vidjeti da jedan tim demolira drugi, jer je jednostavno igra tako koncipirana – razlika u kvaliteti između najboljih i slabije rangiranih timova je vidljiva, ali ne i presudna po ishod meča, kao što je slučaj kod drugih sportova. U odbojci je ishod meča neizvjestan do samoga kraja, i upravo zbog toga možete primijetiti da kvote konstantno variraju, pa i u okviru jednog seta.

82/100 - Unibet Recenzija
 • Veliki odabir ponuda za klađenje
 • Stabilni i fer koeficijenti
 • Korisnička podrška dostupna 24 sata dnevno
96/100 200€ TonyBet Recenzija
 • Odlične opcije za klađenje uživo
 • Veliki broj sportova u ponudi
 • Brojni načini uplate i isplate novca
92/100 100€ Betfair Recenzija
 • Konkurentni i dobri koeficijenti
 • Izvrsna stranica za klađenje mobitelom
 • Pouzdan i siguran kladioničar

Također, ženska odbojka je popularna koliko i muška, što daje puno opcija za klađenje.

Postoji puno predrasuda vezanih za ovaj sport, ali je činjenica da možete napraviti brdo love kladeći se na ovaj sport, naravno, uz dobru strategiju. Danas ćemo razmotriti nekoliko strategija za klađenje na odbojku; pročitajte vodič do kraja i saznajte kako se uspješno kladiti na odbojku. Za početak ćemo početi od onog najosnovnijeg, a to su pravila sporta.

Kako se kladiti na odbojku – pravila sporta

Odbojka je timski sport koji se igra na terenu dimenzija 9 x 18 metara. Svaka ekipa se sastoji od šest igrača koji su postavljeni sa obje strane mreže (mreža je visoka 2,43 m u muškoj odbojci i 2,24 m u ženskoj). Obje momčadi imaju zadatak da prebace loptu preko mreže u protivničko polje što učinkovitije – cilj je da lopta dodirne tlo unutar polja.

Ekipa ima pravo na tri kontakta kada lopta dođe na njihovu stranu mreže, s tim što pojedinačni igrači ne smiju dodirnuti loptu dva puta zaredom. U odbojci postoje tri osnovna udarca: prijam, podizanje i smeč.

Postoji više načina na koje jedna ekipa može napraviti pogrešku u odbojci. Primjerice, najčešće pogreške su kada lopta ode u out, ili kada netko od igrača dodirne mrežu. Također, često se dešava da neki igrač u toku poena napravi duplu pogrešku (dva puta zaredom dodirne loptu). Generalno, odbojka se igra rukama, ali je dozvoljeno udariti loptu i drugim dijelovima tijela (noga, koljeno).

Da bi neka ekipa pobijedila u meču, potrebno je da osvoji određen broj setova (najčešće tri). Set osvaja ekipa koja prva dođe do 25 poena – ako je rezultat neriješen sa 24–24, tada se igra na razlike (pobjednik seta je ona ekipa koja stvori razliku od dva poena, primjerice 26–24).

Svi igrači u ekipi nose zaštitnu opremu, osim libera kome nije dozvoljeno da servira ili skače u blok. Hajdemo sada vidjeti koja su najpopularnija natjecanja u odbojci.

Natjecanja

Glavno upravljačko tijelo u odbojci se naziva FIVB (International Volleyball Federation). Predstavništvo FIVB-e se nalazi u Lausanne, Švicarska, a aktualni predsjednik ovog udruženja je Brazilac Ary Graca.

Glavna uloga FIVB-e je planiranje i organiziranje odbojkaških događaja, često u suradnji sa drugim upravljačkim tijelima. Ovo planiranje podrazumijeva organiziranje kvalifikacijskih turnira, i određivanje formata natjecanja. Najznačajnija natjecanja u odbojci su:

 • Olimpijske igre – održavaju se na svake četiri godine
 • Svjetsko prvenstvo za muškarce – održava se na svake četiri godine
 • Svjetsko prvenstvo za žene – održava se na svake četiri godine
 • Svjetski kup za muškarce – održava se na svake četiri godine
 • Svjetski kup za žene – održava se na svake četiri godine
 • Svjetski kup šampiona – održava se na svake četiri godine
 • Liga nacija za žene – održava se svake godine
 • Liga nacija za muškarce – održava se svake godine

Sada kada znamo koja su najvažnija natjecanja u odbojci, hajdemo pogledati koje su najpopularnije igre za klađenje na odbojku.

Ponuda za klađenje

Ponuda za klađenje na odbojku je prilično opsežna i obuhvaća sljedeće igre:

 • 1×2 Klađenje – Ova igra je standardna za sve sportove, tako da ne moramo detaljno objašnjavati kako funkcionira. Praktično se kladite na pobjedu neke ekipe ili potencijalni iks. Dobra igra za početnike i one koji ne žele previše komplicirati stvari.
 • Ukupan broj setova – Kao što i sam naziv kaže, ovdje je potrebno predvidjeti koliko će setova biti odigrano u nekom meču. Bookmaker postavi neku granicu, a vaše je da pokušate pogoditi da li će broj setova na tom meču biti iznad ili ispod granice. S obzirom da govorimo o setovima, treba napomenuti da su dostupni i hendikepi. Hendikepi se uglavnom nude kada je jedna od ekipa dosta favorizirana u odnosu na drugu. Primjerice, ako je hendikep na pobjedu jedne ekipe -2.5, to znači da ta ekipa mora pobijediti sa 3:0 u setovima.
 • Ukupan broj poena u setovima – bookmaker postavi određenu granicu u okviru setova, a vi trebate pogoditi da li će broj poena u tom setu biti iznad ili ispod granice.
 • Točan rezultat susreta – Ovdje su uključene sve mogućnosti i koeficijenti su uglavnom solidni.
 • Specijali – Kod ove igre postoji više varijacija; najpopularnija igra iz specijala je Pobjednik određenog turnira (kvote su vrlo primamljive). Također, u okviru specijal ponude, operater nekada nudi igre poput točnog broja asova/winera/duplih pogrešaka, itd.

Naravno, postoji mogućnost i klađenja uživo na odbojku. Sve igre iz standardne ponude možete zateći i kod live-bet klađenja, a koeficijenti variraju od poena do poena.

Sada je konačno vrijeme da prijeđemo na strategije za uspješno klađenje na odbojku.

Na što trebate obratiti pozornost kod klađenja na odbojku?

Prva stvar koju trebate provjeriti je to koliki prestiž sa sobom nosi određeni turnir. U odbojci su reprezentativni mečevi važniji od klupskih, i u skladu s tim morate obratiti pozornost na to koja postava se trenutačno nalazi na terenu – ako se radi o klupskom natjecanju, moguće je da određeni igrač neće nastupiti iz osobnih razloga, dok je kod reprezentativnih natjecanja to rijedak slučaj. Nacionalna odbojka je mnogo popularnija od klupske, i nastupanje za reprezentaciju se u ovome sportu smatra velikom čašću. Naravno, i klupske lige poput lige prvaka su vrlo važne, ali su ipak najvažnije Olimpijske igre, svjetsko prvenstvo i svjetska liga.

Obratite pozornost na to o kojoj fazi natjecanja se radi. Morate uzeti u obzir da različite ekipe pristupaju različitim mečevima drugačije, ovisno o njihovim planovima i ambicijama. Na početku sezone/natjecanja, očekivanja su najveća, i tada su svi željni dokazivanja, dok se na kraju sezone/natjecanja dešavaju situacije u kojima igrači slabije rangiranih klubova izlaze na teren samo da bi dokazali da pripadaju boljoj ekipi i tada ne posjeduju isti nivo motivacije kao kada se bore za titulu. Najbolje je izbjegavati kladiti se na ovakve mečeve – imajte na umu da igrači nisu podjednako motivirani za svaki duel.

Još jedan vrlo važan faktor koji često odlučuje ishod meča je mjesto održavanja susreta. Za razliku od drugih sportova gdje su hale/tereni sličnih dimenzija/struktura, u odbojci se tereni itekako razlikuju. Unatoč tome što su polja sličnih ili istih dimenzija, veličina terena može drastično varirati, i ponekada je i najboljim igračima potrebno vremena da se adaptiraju na takve promijenjene uvjete.

Visina krova, osvjetljenje, pa čak i udaljenost publike od terena mogu utjecati na performans neke ekipe. Upravo je zbog toga nekim ekipama potrebno malo više vremena da se adaptiraju na veće hale, pogotovu u početnim fazama turnira.

Iznimno je važno da prikupite informacije o kompoziciji momčadi, pogotovu kada je riječ o manjim turnirima. Sačekajte da neka ekipa objavi svoj oficijalni sustav prije nego što napišete listiće; bookmakeri će vam vjerojatno ponuditi primamljive koeficijente prije nego što je poznat sustav koji izlazi na teren, ali vam savjetujemo da budete strpljivi. Odbojkaši igraju utakmice skoro svakoga dana, i nemoguće je očekivati da će trener izvesti na teren svoj najjači sustav za svaku utakmicu. A s obzirom da je odbojka timski sport, vrlo je teško popuniti prazninu kada neka od glavnih zvijezda ne igra meč.

Jedan od važnijih faktora je svakako umor – čak i najbolji igrači nisu imuni na umor, pogotovu kada se mečevi igraju toliko frekventno. Dobar primjer za to bi bio Svjetski Kup 2015, kada su igrači igrali po 11 mečeva u 16 dana. Takav intenzitet mečeva može da iscrpi i najbolje atlete. Zbog toga ne bismo trebali zanemariti činjenicu da igrači uz sav taj napor moraju i da putuju od hale do hale, od jedne države do druge. Toliki broj mečeva može da izazove ozljede i kod najbolje fizički pripremljenih igrača.

Iz ovih razloga je vrlo važno da analizirate postave obje ekipe prije nego što donesete konačnu odluku. Koristite društvene mreže poput Instagrama, Twitter-a ili Facebook-a kao izvor informacija. To je mjesto gdje igrači i treneri informiraju svoje fanove o trenutačnoj situaciji u ekipi. Posjećujte ove sajtove što češće, jer nikada ne znate kada će biti objavljena neka korisna informacija, pa makar ona bila i najobičniji trač.

Najpouzdaniji bookmakeri za klađenje na odbojku

Sada kada ste naučili osnove o klađenju na odbojku, možete početi s pisanjem listića. Kao što ste i sami mogli pretpostaviti, ne nude svi bookmakeri iste ponude i koeficijente. Ako govorimo o najboljim bookmakerima za ovakav vid klađenja, moramo spomenuti William Hill, Pinnacle Sports, TonyBet, 1XBet, BetWorld, Betway i Unibet – jer oni su ti koji diktiraju pravila i određuju koeficijente prema kojima se svi drugi upravljaju.