eSports – Klađenje i tipovi | Kladionica, Kvote, Turniri

esports

U prethodnih nekoliko godina, eSports je postala najnovija senzacija na kladioničarskom tržištu. eSports natjecanja su postala toliko popularna da danas po zarađenom novcu i broju fanova uspijevaju da pariraju tradicionalnim sportovima. U današnje virjeme, eSports tržište vrijedi preko $900 milijuna, a taj broj će samo rasti u narednim godinama.

Najbolji bookmakeri za eSports oklade

Kao i kod klađenja na tradicionalne sportove, treba biti oprezan prilikom odabira operatera za eSports oklade (www.esportbetting.net). Na našoj listi se nalaze pouzdani bookmakeri vrhunskog operatera na koje uvijek možete da se oslonite da će vam pružiti najbolje kladioničarsko iskustvo.

# Kladionica Stručni rejting Naglasci Top Bonusi
14
86/100Betway Recenzija
 • Opsežna ponuda klađenja u širini i dubini
 • Bonus dva pologa za nove korisnike
 • iznadprosječne radnje za redovne korisnike
KLADIM SE SADA
6
94/100888Sport Recenzija
 • Ogroman raspon oklada
 • fer i čvrste kvote
 • odlična app
 • poznata tvrtka
KLADIM SE SADA
2
98/100betworld Recenzija
 • Velik izbor mogućnosti za klađenje
 • Puno opcija za nogometne utakmice
 • Atraktivan bonus dobrodošlice
100€ KLADIM SE SADA
3
97/100b-Bets Recenzija
 • Stranica je na hrvatskom jeziku
 • Atraktivan bonus dobrodošlice
 • Velik izbor mogućnosti za klađenje
100€ KLADIM SE SADA
4
96/100William Hill Recenzija
 • Iskusan i pouzdan kladioničar
 • Dobri koeficijenti za klađenje
 • Izvrsno iskustvo klađenja uživo
KLADIM SE SADA
5
95/100bet-at-home Recenzija
 • vrlo dobra sportska aplikacija
 • dovoljno velika ponuda klađenja
 • jednostavna početna stranica
100€ KLADIM SE SADA

Sa svakim turnirom rastu nagradni fondovi, kao i broj gledatelja. Ova industrija se razvija nevjerojatnom brzinom i ogromne svote novca pristižu sa svih strana – od sponzora, igrača, gledatelja ili operatera klađenja.  Ali, što je to uopće eSports, i kako je ova vrsta natjecanja uspjela da se infiltrira u kladioničarsko tržište toliko ekspresno?

betway esports

betway esports

eSports, također poznat i pod nazivom Pro gaming, predstavlja profesionalna natjecanja u video igrama. Mnogima je nevjerojatna činjenica da ovako nešto zbilja postoji, ali to nije zasmetalo vrhunskim priređivačima online klađenja da ovaj „fenomen“, kako ga mnogi nazivaju, uvrste u svoje ponude. Tako da, ako ste kladioničar, a također volite igrati video igre, možete početi da pravite listiće kladeći se na najpopularnije video igre današnjice.

EPICENTER CS Global Offensive esports event

EPICENTER CS Global Offensive esports event

Kladionice diljem svijeta koje su vodeće u biznisu su omogućile svojim igračima da se klade na pobjednike eSports natjecanja u igricama kao što su Counter-Strike, DOTA 2, League of Legends (LOL), Fortnite, i mnogih drugih koje imaju natjecateljski karakter. Ovisno o igri i turniru koji se igra, na sajtovima mnogih operatera koji su dostupni našim igračima možete pronaći i ponude na kojima je moguće klađenje.

S obzirom na to da većina vas nije upoznata sa ovim, takoreći novokomponiranim trendom, naš tim se potrudio da sastavi vodič koji će pomoći svima koji žele okušati sreću kladeći se na eSports natjecanja. U početnom dijelu ovog vodiča ćemo općenito govoriti o eSports industriji, a potom ćemo preći na sljedeće poglavlje koje objašnjava kako funkcionira klađenje na eSports igre.

Također, ubacili smo i par savjeta i tipova za početnike, kao i neke strategije koje vam mogu pomoći pri sastavljanju eSports oklada. Na kraju članka se nalazi poglavlje u kojem možete saznati koje su najbolje kladionice za eSports klađenje.

Pročitajte naš vodič, jer vam svakako možemo pomoći prilikom klađenja na ovaj ludi vid natjecanja, a ako pratite naše savjete, možete zaraditi laku lovu.

Sve o eSports

Ovo poglavlje je posvećeno kladioničarima koji nemaju nikakvu predstavu o tome što je eSports, i mi ćemo ovdje govoriti o tome što sve podrazumijeva ovaj „žanr“ sportova.

Termin eSports je kratica od electronic sports i odnosi se na natjecanja u video igrama. Prema tome, mi ovdje govorimo o ljudima koji praktično igraju video igre jedni protiv drugih na nekom natjecanju. Ovo nije ništa novo, i natjecanja u video igrama postoje preko 20 godina.

Ninjas in Pyjamas

Ninjas in Pyjamas

U početku, ljudi su se mogli natjecati samo protiv protivnika koji sjedi za istim stolom, odnosno igra na istom računalu. Međutim, sa pojavom interneta, gameri su počeli da igraju sa ljudima diljem planete.

Većina gamera igra video igrice iz zabave. Neki od njih se prijave za online natjecanja, ali to također rade iz zabave. Međutim, postoje gameri koji vremenom postanu toliko dobri u svojim igrama da počnu igrati ove igre profesionalno. Možda će vas iznenaditi činjenica da se netko može baviti profesionalnim igranjem video igara, ali tako je. Zapravo, profesionalni igrači ne samo da igraju igre vrlo dobro, već se i redovito natječu za milijune dolara.

Ova natjecanja su dostupna milijunima fanova diljem svijeta koji prate svoje omiljene igrače preko streaming providera poput YouTube, TwitchTV, itd. eSports je postao toliko popularan da su čak i najveće televizijske mreže, poput ESPN-a, počele emitirati ova natjecanja. Hajdemo sada vidjeti koje vrste igara obuhvata eSports.

StarCraft II

Starcraft 2Kada je davne 1998. godine Blizzard Entertainment plasirao originalnu verziju ove igre, ona je postala pravi hit diljem svijeta. Po mnogima, ova igra je najbolja strateška igra ikada napravljena – makar dok nije izašao StarCraft II, 2010. godine. U početku je bilo predviđeno da StarCraft bude singleplayer igra (nije bilo moguće igrati sa drugim ljudima), međutim, ubačen je i multiplayer mode, što je omogućilo da StarCraft II postane jedna od glavnih Esports igara.

StarCraft II je jedna od prvih igara čija su natjecanja bila promatrana diljem planete. Logično, to je dovelo do pojačanih investicija od strane sponzora, i danas natjecanja u ovoj video igri prate milijuni fanova diljem svijeta, a nagradni fondovi su nevjerojatni.

DOTA 2

Dota 2Dota 2 se pojavila 2013. godine, a razvijena je od strane Valve Corporation. Kao i većina MOBA (multi player igre koje se igraju na određenoj platformi), ona je besplatna za igru. Ova igra je veoma kompleksna i postoji puno razina koji se moraju naučiti prije nego se stupi na profesionalnu scenu, ali je vjerojatno upravo zbog toga toliko popularna. DOTA 2 turniri danas imaju milijunske nagradne fondove, a najbogatiji eSports igrači su upravo profesionalci u ovoj igri.

League of Legends (LOL)

lolLOL je najigranija igra u Europi i Sjevernoj Americi. Razvijena je od strane Riot Games-a, a koncept igre sa svodi na 10 igrača podijeljenih u dva tima koji pokušavaju uništiti jedni drugima glavne baze. Oni to mogu postići pomoću svojih heroja koje biraju na samom početku meča. Kao najpopularnija igra na svijetu, LOL ima najveću bazu fanova, najveće nagradne fondove, a naravno i najopsežniju kladioničarsku ponudu.

U popularne eSports igre spadaju i BattleField, Call of Duty, Counter-Strike, Halo, FIFA Football/Soccer, Heroes of the Storm, World of Tanks, kao i mnoge druge.

Najvažnija eSports natjecanja

Na prvom mjestu se ovdje svakako nalazi The International – najveći DOTA 2 turnir na svijetu. Ovo natjecanje se održava još od 2011. godine kada se DOTA 2 prvi put pojavila. International svake godine organizira Valve Corporation – kompanija koja je i razvila ovu igru. Prvi International turnir je imao najveći nagradni fond u to vrijeme, sa impresivnih $1.6 milijuna. Međutim, od tada je nagradni fond drastično porastao i sada iznosi preko $30 milijuna.

LOL Championship je glavno natjecanje u popularnoj igrici League of Legends. Prvi put je održano 2011. godine i danas je jedno od najpopularnijih natjecanja u cjelokupnoj eSports sceni. Prošlogodišnji pobjednici su otišli kući sa „skromnih“ 2 milijuna dolara. Danas postoje kvalifikacioni turniri nakon kojih 16 ekipa prolazi u glavni dio natjecanja.

ESL (Electronic Sports League) su jedni od najvećih organizatora eSports natjecanja. Oni su također razvili platformu za ESL Play koja nudi natjecanja na svim razinama. Igrači osvajaju poene sve dok ne napreduju do Major razine, kada se mogu početi natjecati na profesionalnoj sceni.

Ovo su samo neka od popularnijih eSports natjecanja. Postoje turniri i natjecanja na mnogo razina, ali zajedničko za sve njih je to što su ti turniri praćeni od strane najboljih kladionica i zbog toga ove lige i natjecanja možete naći u ponudama elitnih operatera.

eSports oklade

Sada kada smo naučili nešto o sportu, vrijeme da kažemo kakve nas sve igre očekuju u eSports ponudi. Postoji više različitih načina da se okladite na eSports, a ovo su najpopularniji:

 • Klađenje za pravi novac – ovo funkcionira kao i klađenje na bilo koje tradicionalne sportove: uplaćujete pravi novac na dogovorene kvote i operater vas isplaćuje ako pogodite pobjednika susreta. Ovdje je moguće klađenje na pojedinačne mečeve, kao i na pobjednike cijelog turnira.
 • Skin betting – ovo je iznimno popularan vid klađenja među fanovima eSportsa. Skinovi u eSportsu se odnose na opći izgled heroja/igrača/tenka kojim upravljate. Postoji čitavo tržište u kojem milijuni igrača trguju ovim stvarima (primjerice, odjeća za nekog heroja). Postoje i sajtovi gdje se ovi skinovi mogu koristiti za igranje igara na sreću, uplaćivanje listića, itd. (slično principu kriptovaluta).

Savjeti za klađenje na eSports

Da, vi ste sada naučili nešto ovoj grani natjecateljskih sportova, ali to nije dovoljno da biste pisali dobitne listiće. Postoji još puno toga što trebate naučiti ne bi li „prešli igricu“ i pobijedili operatere. Ako ste spremni za izazov, možemo nastaviti.

Klađenje na Esports nije tako lako kao što izgleda

Kao što smo ranije napomenuli, postoji mogućnost klađenja na eSports natjecanja, a samim tim i šansa za dobitak. Očigledno je da svatko može zaraditi novac kladeći se na eSports, uz dobro istraživanje i puno strpljenja. Međutim, moramo napomenuti da klađenje na Esports nije nimalo lako. Zapravo, gubitni listići su mnogo učestaliji od dobitnih – pogotovu kada se radi o početnicima.

Mi Vas ne želimo obeshrabrivati, samo Vas podsjećamo da, iako vam ovo sve djeluje smiješno i pomalo nestvarno, ovdje se radi o pravom novcu. Kada jednom izgubite novac kladeći se na eSports mečeve, to je to; operater vam neće refundirati gubitke. To je rizik koji morate biti spremni podnijeti.

Naučite nešto o igrama na koje se kladite

S obzirom da vjerojatno ne znate puno o eSports igrama, preporučamo vam da se informirate o njima. To će možda potrajati, ali će se na kraju isplatiti, a vidjet ćete i zbog čega. Bookmakeri koriste nešto što se zove „odds compilers“ kod formuliranja kvota za tradicionalne sportove. Ovaj program funkcionira tako što prikuplja podatke i statistiku, i na temelju toga kreira određenu kvotu. Kao što ste i sami primijetili, to je izuzetno učinkovit sustav, koji vam rijetko „poklanja“ dobre kvote.

Kod eSports je situacija malo drugačija – ovaj software jednostavno nema dovoljno podataka iz prethodnih duela kako bi mogao učinkovito analizirati protivnike i doći do prave kvote. Stoga, uz dobro znanje možete pogađati ogromne kvote, nešto što bi svakako bio izazov kada se radi o drugim sportovima.

Koristite forume

Forumi mogu biti veoma koristan alat kada se radi o pronalaženju informacija za sudionike eSports natjecanja. Postoje bezbroj blogova, foruma i drugih sajtova koji sadrže korisne informacije. Jedna od najboljih sajtova koji sadrže ovakve informacije je Reddit. Ovo je jedan od glavnih u gamerskoj zajednici i na njemu možete naći korisne informacije koje će vam pomoći pri sastavljanju listića.