Biciklizam – uzbudljivo klađenje i dinamično natjecanje

Individualni sportovi zacijelo su uvijek znali privlačiti pažnju igrača, bilo da je riječ o regularnim okladama ili o specijalnim igračkim ponudama koje često dolaze sa ovakvim sportovima. Sve velike kladiteljske kuće sa posebnom pažnjom pripremaju svoju ponudu za ovakve sportove, pa je tako danas moguće okladiti se i unutar sportova koji nisu toliko popularni u Vašoj zemlji, a definitivno ih volite pogledati.

Jedan od sportova koji je tradicionalno zanimljiv igračima sa istančanim ukusom, ali i ljubiteljima trkačkih sportova uopće, sasvim sigurno je biciklizam. Ova trkačka disciplina zavrijeđuje pažnju igrača širom svijeta, a neki od najpopularnijih svjetskih sportskih događaja dolaze nam upravo iz ovog sporta.

200€
100% do 200€ Bonus Dobrodošlice
100€
100% do 100€ Bonus Dobrodošlice
-
Nema bonusa dobrodošlice
-
Nema bonusa dobrodošlice

Klađenje na biciklizam igračima zna donijeti veliko uzbuđenje, počev od visina kvota za Vašu okladu do same dinamičnosti sporta. Ovisno o tome kakve biciklističke utrke volite gledati, Vi se opredeljujete i za vrstu uživanja koju ovaj sport na dva točka donosi.

Najpopularnije biciklističke kategorije

Kada kažemo biciklizam, vjerojatno jedna od prvih stvari koje nam padnu na pamet jeste najčuvenija biciklistička utrka – Le Tour de France. Riječ je o najpoznatijoj svjetskoj utrci koja se vozi kroz Francusku i koja jeste najprestižnija utrka u svijetu biciklizma.

Tour de France

Tour de France

Ipak, biciklizam zacijelo jeste skup nekoliko vrsta i kategorija unutar ovog trkačkog sporta. S obzirom da je ovo ujedno i standardni olimpijski sport, najpoznatije biciklističke kategorije sudjeluju i u ovom najvećem natjecanju, ali postoje i trčkačke discipline koje ipak nisu uvrštene u olimpijski program.

U moru kategorija koje bismo svrstali u biciklističke, ipak treba izdvoji najpoznatije i najprofesionalnije sa kojima se najčešće susrijećemo i u kladiteljskom svijetu, a to su:

 • Ekstremni biciklizam
 • Ciklokros
 • Brdski biciklizam
 • Pistovni biciklizam
 • Cestovni biciklizam

Svaka od ovih trkačkih disciplina za sobom nosi svoja pravila i uvjete natjecanja, pa se tako svaka međusobno razlikuje po vrsti opreme, bicikla, kao i vještini vožnje.

U kladiteljskom svijetu, svaka od ovih disciplina također je zastupljena i u redovitoj ponudi, a kao i kod ljubitelja biciklizma širom svijeta, i ovdje je najpopularnija trkačka disciplina Cestovni biciklizam. Tek nešto manju popularnost imaju Pistovni i Ekstremni biciklizam, dok su Ciklokros i Brdski biciklizam na četvrtom mjestu po svojoj popularnosti.

Cestovne utrke – Klasične utrke i Tourovi

Kao što smo već rekli, Cestovni bicklizam smatra se najpopularnijom biciklističkom disciplinom, a ova trkačka vrsta također podrazumijeva najpoznatije biciklističke utrke koje poznajemo i mi kraj malih ekrana.

Cestovne utrke podrazumijevaju nekoliko kategorija unutar kojih se vozači natječu, pa tako imamo i nekoliko tipova utrka unutar cestovnog biciklizma, a to su:

 • Jednodnevne ili klasične utrke (200–300 km): Milan – San Remo, Paris – Roubaix, Utrka oko Flandrije
 • Etapne cestovne utrke: Utrka Paris – Nice
 • Trotjedne utrke velikog Toura: Le Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta e Espana
 • Utrke u vožnji na kronometar (mogu biti i dio etapnih utrka)
 • Kriterij utrke

Jednodnevne ili klasične utrke najprestižnije su jednodnevne utrke unutar profesionalnog cestovnog biciklizma u kalendaru Svjetske biciklističke federacije. Većina ovih utrka vozi se u zapadnoj Europi i već duži niz godina ima točno definirano vrijeme održavanja. Najstarije klasične utrke koje datiraju još od kraja 19. stoljeća, a koje se i danas održavaju, nazivaju se još i Monumentalne klasične biciklističke utrke, i u njih se ubraja sljedećih pet jednodnevnih utrka:

 • Milano – San Remo (La classica di Primavera)
 • Utrka oko Flandrije (Ronde van Vlaanderen)
 • Paris – Roubaix
 • Utrka Liege-Bastogne-Liege
 • Giro di Lombardia

Ovo su utrke koje i najveće kladiteljske kuće prepoznaju kao značajne, te je u vrijeme održavanja neke od njih i kladiteljska ponuda za pobjednika utrke tradicionalno bogata. Ipak, najzastupljenija biciklistička vrsta i u kladiteljskom svijetu dolazi nam iz kategorije Tourova, odnosno trotjednih utrka velikog Toura. Ovaj Tour čine tri utrke u kojima sudjeluju najbolji biciklisti i biciklistička momčad ovog sporta, i to su:

 • Le Tour de France
 • Giro d’Italia
 • Vuelta e Espana

Le Tour de France zacijelo je najpopularnija biciklistička utrka na svijetu. Održava se svake godine u Francuskoj i ponekoj zemlji iz okruženja, i to u srpnju, i traje točno tri sedmice. Interesantno je da ova utrka svake godine ima drugačiju rutu, a posljednja etapa se tradicionalno završava na najpoznatijoj europskoj aveniji, čuvenom Champs-Élyséesu. Le Tour de France smatra se najprestižnijom svjetskom utrkom i najbolji vozači ove biciklističke discipline žele osvojiti upravo ovaj trofej.

Giro d’Italia druga je najprestižnija utrka na svijetu, a obično se održava u svibnju u Italiji i susjednim zemljama, i kao i druga dva najpoznatija Toura, sadrži 21 etapu sa dva dana odmora. Treća utrka iz ovog tria jeste Vuelta e Espana, trotjedna etapna utrka koja se vozi oko Španjolske i koja se održava svakog kolovoza.

Kako se kladiti na biciklizam

Sve velike svjetske kladionice svojim igračima unutar biciklizma pružaju nekoliko vrsta oklada. Ipak, najdominantniji tip oklade i u okviru ovog sporta jeste Pobjednik utrke. Premda postoje i drugi načini oklade unutar jedne klasične utrke, prije početka svake utrke jedini tip oklade jeste upravo ovaj.

Ono što zacijelo privlači igrače, kao i ljubitelje biciklizma, jeste visina kvota koja je postavljena za najbolje vozače ovih utrka. Ukoliko se, primjerice, želite okladiti na pobjednika ovogodišnjeg Le Tour de Francea, najmanja kvota na najvećeg favorita za pobjednika zasigurno neće biti manja od 3.

Ove godine, najveći favoriti za osvajanje najprestižnije utrke na svijetu su Chris Froome, Geraint Thomas, Primoz Roglic i Tom Dumoulin, i sve velike kladiteljske kuće već sada nude velike kvote na pobjedu nekog od ove četvorice.

Isto tako se možete okladiti i na nekog od favorita iz sjenke, kao i na manje poznate vozače, a kvote za ove bicikliste su u najmanju ruku basnoslovne, te tako imamo vozače sa koeficijentom za pobjedu od 30, 50, pa čak i 100.

Najprestižnije kladiteljske kuće također Vam daju i mogućnost oklade na to tko će biti nosilac neke od majica koje dobijaju najbolji vozači, ali ova vrsta oklade moguća je tek kad utrka otpočne. Najbolji biciklisti nakon svake etape nose majicu koja pokazuje u kojoj disciplini je taj vozač najbolji u generalnom plasmanu, pa tako imamo zelenu, točkastu, bijelu i žutu majicu. Nosilac žute majice ujedno je i najbolji vozač u ukupnom generalnom plasmanu, te je to često neko od favorita za osvajanje celog Toura.

Pored ovih biciklističkih oklada, treba spomenuti i još jednu specifičnu vrstu koja je u ponudi najprestižnijih kladionica, a to je klađenje unutar World Hour Record Challengea. World Hour Record Challenge oklada je koja se daje u biciklističkoj disciplini u kojoj vozač postavlja svoj rekord unutar jednog časa vožnje, a ove godine je opet aktualna. Cilj ovakve utrke jeste preći što veću distancu u okviru jednog sata vožnje, a trenutačni vlasnik ovog rekorda je Bradley Wigins.

Wiggins je postavio rekord u ovoj utrci sa pređenih 54.526 kilometara, a ove godine taj rekord planira napasti Victor Campenaerts. Ovog momenta možete se okladiti na to da li će Campenaerts uspijeti postaviti novi Hour Record, a najbolje svjetske kladionice daju dobru kvotu za Victorov rekord.

Tour de France – najveća kladiteljska ponuda za sve sladokusce

Sve biciklističke utrke imaju svoje prednosti kada je u pitanju samo klađenje, pa je tako nekad bolje okladiti se na neke utrke, a neke preskočiti. Najvažniji kriterij koji želite uzeti u obzir prilikom klađenja na biciklizam jeste forma i strategije vozača, stoga obratite pažnju na to koja utrka je u pitanju.

Veliki broj najboljih vozača zna taktizirati, pa je česta praksa da čak i ne sudjeluju nekim utrkama koje prethode Tour de Franceu. Također postoje i vozači koji podižu formu za velika natjecanja, pa je tako moguće vidjeti ih čak i u lošijem plasmanu unutar manjih utrka. Ipak, igračima se preporuča da se prije svega oprobaju u Tour de Franceu, s obzirom da je to utrka svih utrka za sve bicikliste.

Kada sve oduzmemo i saberemo, klađenje na biciklizam doista zna biti uzbudljivo. U velikoj meri to je zbog visina kvota koje ova natjecanja donose, ali i uslijed dinamike i koncepta samog natjecanja. Ukoliko ste ljubitelj biciklističkih utrka, a uz to volite pogađati i navijati za svog omiljenog vozača, napravite svoju okladu i budite sigurni da Vam je zabava garantirana.