Američki nogomet – Spektakl na terenu i van njega

USAJedan od sportova koji postaje sve popularniji kod igrača širom svijeta, kada je klađenje u pitanju jeste američki nogomet. Ovaj dinamični sport sasvim sigurno je najpopularniji na američkom kontinentu, a ekspanzija koju svakim danom sve više doživljava odražava se i na ostatak svijeta. Danas je moguće okladiti se u okviru ove sportske discipline u svim najvećim svjetskim kladionicama, a kladiteljska ponuda koju ovaj sport nudi zacijelo je i više nego atraktivna.

84/100 - Unibet Recenzija
 • Veliki odabir ponuda za klađenje
 • Stabilni i fer koeficijenti
 • Korisnička podrška dostupna 24 sata dnevno
91/100 200€ TonyBet Recenzija
 • Odlične opcije za klađenje uživo
 • Veliki broj sportova u ponudi
 • Brojni načini uplate i isplate novca
96/100 100€ Betfair Recenzija
 • Konkurentni i dobri koeficijenti
 • Izvrsna stranica za klađenje mobitelom
 • Pouzdan i siguran kladioničar

Dinamična igra i uzbudljive završnice

Američki nogomet je natjecateljski sport nastao na američkom tlu, te tako spada u jedan od najpopularnijih sportova na tom kontinentu. Cilj igre u jednoj utakmici jeste prenijeti loptu u završno polje protivničke momčadi (endzone) i tako osvojiti bodove. Lopta se prenosi na više načina, neki od igrača nose je uza sebe (rushing), a isto tako moguće je bacati je i dodavati od jednog do drugog igrača (passing).

Kada je riječ o načinima na koje je moguće osvojiti bodove, ekipa svoje poene skuplja tako što prenosi loptu preko gol-linije protivničke momčadi bacanjem lopte prema igraču koji je prešao gol-liniju (u oba slučaja računa se touchdown), ili šutiranjem lopte kroz stative gola (field goal).

Premda je prva utakmica u američkom nogometu odigrana davne 1895. godine, popularnost koju danas ima otpočela je tek sredinom 20. stoljeća, a danas ovaj sport privlači vjerojatno i najveću pažnju od kad postoji.

Pravila američkog nogometa

Kada je riječ o pravilima u okviru ovog nadasve uzbudljivog sporta, iako ona na prvi pogled djeluju kompleksna, zapravo su veoma jednostavna, a uz to i zanimljiva.

Svaka momčad može prijaviti do 45 igrača u okviru jedne utakmice, a u toku same igre na terenu se nalazi njih 11. Momčad koja posjeduje loptu na početku akcije predstavlja napad (offense) i njihov cilj je da trčanjem ili dodavanjem loptu unesu u protivničku završnu zonu, ili da šutiraju loptu između dvije stative i tako postignu gol.

Svaka od ekipa mora ispuniti i uvjet u kojem iz četiri pokušaja, koliko ih ima ukupno na početku svakog napada, mora preći makar 10 jardi, kako bi dobila nove četiri prilike za osvajanje terena i osvajanje bodova. Momčad koja ne uspije da pređe 10 jardi iz svoja četiri napada gubi posjed i predaje loptu protivničkoj ekipi.

U najvećem broju slučajeva ekipe samo svoja prva tri pokušaja koriste za osvajanje terena, odnosno 10 jardi, dok se četvrti pokušaj najčešće koristi za ispucavanje lopte nogom (punt), kako bi protivnička ekipa svoj napad otpočela što dalje od njihove endzone. Ukoliko se, pak, momčad kojoj je ostao i posljednji četvrti napad nalazi blizu protivničkog gola, onda ona taj svoj četvrti pokušaj iskoristi tako što šutira na gol protivnika.

Vremensko trajanje meča i osvajanje prostora

Kada je riječ o trajanju jednog prosečnog NFL meča, utakmica je podijeljena na četiri perioda u trajanju od po 15 minuta (quarters), a pauza između prve i druge, kao i treće i četvrte četvrtine iznosi 2 minute. Pauza između druge i treće četvrtine (halftime) iznosi 12 minuta.

Sve akcije započete u jednoj od četvrtina se ne prekidaju početkom naredne četvrtine, već se napad nastavlja od onog mjesta gdje je posljednji put završen. Jedino se početak drugog poluvrijemena otpočinje sasvim novim napadom, a na početku treće četvrtine izvodi se i početak novog napada, odnosno kick-off. Na početku svake nove akcije napadačka momčad ima dodatnih 40 sekundi za kreiranje svog napada.

Kada je u pitanju osvajanje prostora, postoje dva načina na koja napadačka momčad može osvajati teren. Prvi način je probijanje (run), i u ovom slučaju glavni organizator napada (quarterback) dodaje loptu probijaču (running back) koji pokušava trčanjem sa loptom u rukama da osvoji što veći dio terena. Treba naglasiti i da quarterback također može osvajati teren ako mu se za to ukaže prilika.

Drugi, a ujedno i najčešći način osvajanja terena jeste dodavanjem (pass). U najvećem broju slučajeva napad izvodi glavni kreator napada (quarterback), ali napad također može kreirati i bilo koji drugi ofenzivni igrač.

Osvajanje bodova

Osvajanje bodova u američkom nogometu moguće je na nekoliko načina, a glavni metod pomoću kog momčadi najčešće vole poentirati jeste polaganjem, odnosno touchdownom. Pored ovog, moguće je poentirati i na još dva načina.

 • Polaganje (touchdown) – Ujedno i najdominantniji način osvajanja bodova čija vrijednost iznosi 6 poena. Touchdown je moguće postići unošenjem lopte u protivničku end zonu, hvatanjem dodavanja u protivničkoj end zoni ili hvatanjem ničije lopte u end zoni. Nakon postignutog plaganja, momčad koja je poentirala dobiva i dodatni pokušaj za osvajanje ekstra poena. Nakon polaganja, ekipa može ostvariti dodatne poene Ekstra poenom (extra point) ili Pretvaranjem u dva poena (Two Point Conversion). Za osvajanje ekstra poena, šuter napadačke ekipe nastoji šutnuti loptu kroz gol, za šta ekipa dobiva dodatni poen, dok je za Two Point Conversion potrebno unijeti loptu u protivničku end zonu na isti način kao i prilikom polaganja, za šta se dobiva 2 poena.
 • Gol (Field goal) – Ukoliko ekipa ne može završiti svoj napad polaganjem, igrači mogu u bilo kom trenutku da šutiraju na gol protivnika, a ako pogode dobivaju tri poena.
 • Safety – Najređi način postizanja poena. Ako igrač napadačke momčadi bude oboren sa loptom u svojoj end zoni, protivnička momčad dobija 2 poena i loptu.

 

Klađenje na američki nogomet

Kada je riječ o klađenju unutar američkog nogometa, ovdje su najveće svjetske kladionice gotovo uvijek izdašne sa svojim kladiteljskim ponudama. Ako uzmemo u obzir i vremensko trajanje jedne sezone u američkom NFL-u koja traje od rujna do veljače, kladiteljska ponuda zacijelo spada u one bogatije, a kvote u NFL-u na pobjede ekipa bez izuzetka su atraktivne.

NBA – Milwaukee

Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Osnovni tip klađenja u američkom nogometu jeste klađenje na pobjednika meča, a ova oklada također se naziva i Spread ili Line oklada. U europskom riječniku ova vrsta oklade naziva se oklada sa hendikepom, gdje se igraču nudi pobjeda neke ekipe sa određenim brojem poena viška u odnosu na protivničku momčad.

Pored ovog, igrači također mogu odigrati i specijalne live igre koje kladionice aktiviraju prilikom početka utakmice. Ovdje je moguće okladiti se na gotovo sve što poželite, počev od toga koji igrač postiže poen na meču, do toga u kojoj minuti će biti postignut prvi touchdown gostujuće momčadi.

Superbowl

Zacijelo najbitniji događaj u američkom nogometu jeste Superbowl, pa je tako ova utakmica ujedno i najpopularnija kod igrača i kada je samo klađenje u pitanju. Superbowl predstavlja finalni meč u okviru američke NFL lige, u kome se u finalu sastaju najbolje ekipe konferencija, nakon čega se proglašava i sveukupni šampion i osvajač NFL lige u toj sezoni.

Superbowl

Superbowl

Ovaj događaj ujedno je i pravi mamac za sponzore širom svijeta, a za vrijeme trajanja Superbowl-a sve najveće svjetske kompanije nastoje naći se u reklamnom prostoru u nekoj od pauza između meča, za šta se plaća pravo malo bogatstvo da bi bili emitirani.

Ova utakmica u SAD-u također se smatra i svojevrsnim nacionalnim praznikom, te se tako za vrijeme pauze mogu čuti i vidjeti najpopularnije muzičke zvijezde SAD-a koje izvode svoj performans, a Fly over (prelet aviona iznad stadiona uoči meča) također spada u neizostavni dio programa.

Showtime na terenu i kraj malih ekrana

Američki nogomet zacijelo jeste pravi show program, kako za igrače i ljubitelje ovog sporta, tako i za gledaoce širom svijeta. Osim spektakularnih poteza i fantastičnih utakmica koje se često prepričavaju desetljećima, ovaj sport također obiluje sjajnim performansima, kao i fenomenalnim kladiteljskim ponudama kladionica diljem Zemljine kugle.

Ako ste ljubitelj atraktivnih i dinamičnih sportova, a uz to preferirate i show program, američki nogomet zacijelo je Vaš idealni izbor; uživanje u klađenju i gledanju ovog sporta sasvim sigurno je zagarantirano, stoga Vam i mi preporučamo ovu sportsku disciplinu.