Special One postaje Spezl One?

Portugalski stručnjak, trenutno bez angažmana, Jose Mourinho u zadnje vrijeme povezuje se s klupom Bayerna gdje bi trebao naslijediti Niku Kovača. Bila bi to četvrta Liga petica u kojoj bi pokušao nešto osvojiti, ali nešto se ipak pita i Ulija Hoenessa koji nije toliko oduševljen Portugalcem.

Nedavno je Jose Mourinho poručio kako je Njemačka država u kojoj još nije trenirao. Nakon što je osvojio prvenstvo u Portugalu, Engleskoj, Španjolskoj i Italiji, volio bi pokušati osvojiti Ligu prvaka s trećim klubom i osvojiti peti naslov prvaka u petoj različitoj državi. Međutim, svjestan je Mourinho da ne dobije uvijek ono što poželi. U veljači je Portugalac istaknuo kako ne bi imao ništa protiv vođenja i nekog kluba s vrha francuskog prvenstva.

Mnogi njemački mediji raspisali su se o mogućnosti da Special One postane Spezl One, ali velika je skepsa u pitanju. U Mourinhovu korist ne ide ni Hoenessova izjava da Bayernu ne treba trener superstar čime je zasigurno okrznuo portugalskog stručnjaka. Hoenessu se nije svidio status superstar trenera kakvog ima Mourinho pogotovo što je uglavnom fokus na njemu, a ne na klubu i igračima, kako je bilo i dok je trenirao Manchester United.

Jose Mourinho / Oleksandr Osipov / Shutterstock

Ono što „ne ide na mlin“ Mourinho je odličan odnos Hoenessa i bivšeg Bayernovog trenera  Pepa Guardiole, s kojim se Mourinho baš i ne voli. Međutim, ne može se reći da nije bilo kontakta između bavarskog kluba i Josea. Pojavila se priča da su Bavarci 2008. god. razmišljali o njemu kao nasljedniku Ottmara Hitzfelda. Na kraju su se ipak odlučili za Jürgena Klinsmanna.

Međutim, Bayern igra toplo-hladno u zadnjih nekoliko mjeseci i špekulira se da je ispadanje iz Lige prvaka protiv Liverpoola presudilo Kovaču. Oduška si je dao i Mourinho koji je iskritizirao Bayernovu igru: „Bayern? Bio je to stvarno jadan nastup Bayerna. Liverpool je napadao, a Bayern se branio. Lewandowski je bio usamljen u napadu, na sredini terena nije bilo pritiska. James Rodriguez je bio potpuno izgubljen, nesposoban za bilo kakav presing.“

Neki tabloidi iznijeli su i iznos od 200 milijuna eura koliko bi Special One mogao dobiti za slaganje bavarske momčadi. Dolaskom Pavarda za 35 milijuna i Lucasa Hernandeza za 80 milijuna već je počelo slaganje mega momčadi za sljedeću sezonu.

Čini se da Niko Kovač ima sve manje prava na pogrešan potez. Činjenica je da preuzeo Bayern u nezgodnom trenutku i da zbog toga uprava kluba ima dosta strpljenja, ali pitanje je dokad.

Već u subotu Bayern kod kuće dočekuje prvoplasiranu Borussiju Dortmund. Predsjedniku kluba dozlogrdile su loše igre te u subotu ne dolazi u obzir ništa osim pobjede. Smatra da i tim porazom imaju šanse biti prvaci, ali tada bi to bilo nezasluženo jer su od Borussije izgubili i prvu utakmicu.

Za Kovača je u tom dvoboju ključna defanzivna odgovornost i disciplina. Smatra da će pobijediti momčad koja će napraviti manje pogrešaka. Hrvatski trener zasigurno nema više priliku ni na jednu pogrešku jer iz pozadine vrebaju treneri spremni za preuzimanje klupe, osobito Jose Mourinho.