Promjene na klupama reprezentacije i u sustavu natjecanja

Stručna komisija Hrvatskog nogometnog saveza održala je u četvrtak sastanak na kojem su doneseni mnogi zaključci. Razgovaralo se između ostalog o promjenama na izborničkim pozicijama u mlađim kategorijama, osnivanju B reprezentacije i o sustavu natjecanja.

Ivan Gudelj više nije izbornik reprezentacije Hrvatske do 19 godina. Na njegovo mjesto postavljen je bivši hrvatski reprezentativac te bivši pomoćni trener reprezentacije Joe Šimunić. Iako je Šimunić bez samostalnog trenerskog iskustva, HNS smatra da je on dobar izbor budući da je imao priliku raditi s A momčadi kao pomoćnik Anti Čačiću. Odlučeno je dati mu priliku, a postavili su mu pomoćnike koji imaju iskustva, Jerka Leku i Miroslava Žitnjaka.

Promjena je došla i na klupi reprezentacije do 20 godina. Ognjen Vukojević zamijenit će Roberta Jarnija koji bi karijeru trebao nastaviti u inozemstvu. Zasad se još ne zna tko će raditi s Vukojevićem u stožeru.

Budući da U-20 vrsta nema službeni program i ne igra kvalifikacije, zanimljivo je da HNS planira osnovati B reprezentaciju. Ona će uglavnom biti poligon za isprobavanje igrača koji se nisu uspjeli probiti do A vrste, a mogli bi biti zanimljivi. U HNL-u i u sadašnjoj U-21 ima igrača koji neće imati pravo nastupa za mlade, a preko B reprezentacije mogli bi ostati u kadru Hrvatske. Uostalom, HNS ima pozive u Kanadu, SAD, Iran, Kinu…a Dalićeva momčad ne može to sve prihvatiti. Svi su na dobitku, a i Vukojević, koji bi vodio i B momčad, dobio bi prave utakmice da se razvija kao trener.

Joe Šimunić / Ivica Drusany / Shutterstock

Najveće promjene trebale bi se dogoditi u sustavu natjecanja trećih liga. Prva liga ostaje s deset klubova, Druga HNL trebala bi brojati njih 16, ovisno o broju izdanih licenci, a od sezone 2020./21. bila bi uvedena jedinstvena Treća HNL sa 16 klubova. Velika je to promjena s obzirom da ove sezone postoje tri treće lige, sljedeće bi ih trebalo biti čak pet, a onda slijedi nagli skok na samo jednu.

Što se tiče drugih ekipa prvoligaša koje igraju u Drugoj ligi, uvedena su neka ograničenja. Svaki klub, a to su Dinamo, Hajduk i Osijek, morat će na startu sezone prijaviti 26 igrača koji će igrati za drugu momčad, a do kraja prijelaznog roka moći će dodati još četvoricu. Smiju biti samo igrači do 21 godine, osim petorice koji će moći imati do 24 godine. Najvažnije ograničenje je da igrač koji odigra tri utakmice za prvu momčad u Prvoj ligi u toj sezoni više neće imati pravo nastupa u Drugoj ligi.

Prijedlog Komisije je i da se ograniči broj stranaca. Tako bi prvoligaši mogli imati petoricu ili šestoricu igrača izvan Europske unije. Svaki klub u zapisniku svake utakmice morao bi imati najmanje šestoricu igrača koji su od 14. do 19. godine barem četiri sezone proveli u hrvatskom klubu.

Sve navedeno još mora potvrditi Izvršni odbor HNS-a, ali se smatra da je riječ samo o formalnosti. IO će se sastati 22. svibnja u Puli na dan finala Hrvatskog kupa i to bi trebao potvrditi.

Koeficijente za današnje kolo Prve i Druge lige hrvatskog prvenstva, pogledajte na b-Bets kladionici.