NK Osijek ide k zacrtanom planu

Dolaskom Ivana Meštrovića te Lőrinca Mészárosa u nogometni klub Osijek klub je doživio uspon kakav se ne pamti u gradu na Dravi. Najznačajnija vijest za sve simpatizere i istinske navijače NK Osijeka je izgradnja novog stadiona do početka 2020., a možda i do kraja 2019. god. Osijek je prestao sanjati i počeo je živjeti svoj san.

Među ljubiteljima nogometa i svima onima koji prate HNL bilo je puno skepticizma kada je predsjednik uprave kluba i njegov suvlasnik Ivan Meštrović ponosno najavio izgradnju velikog sportskog kompleksa koji uključuje i stadion, ali i kamp nogometne škole. Mnogi su bili mišljenja da će se novi osječki stadion izgraditi kao i nova Kantrida. Nikada.

San se počeo ostvarivati u ljeto 2018. god. kada su počeli opsežniji radovi na građevinskoj parceli Pampas: uklanjanje raslinja i šume, skidanje sloja humusa te nasipavanje tamponskog sloja. Uskoro se očekuje i nastavak radova. Iduća faza je bušenje temeljnih konstrukcija, tzv. „pilota“. Do kraja 2019. god. trebali bi biti gotovi tereni kao i sama konstrukcija cijelog stadiona. Zasada sve ide prema zacrtanom planu i onako kako je i predstavljeno javnosti.

Gradski vrt / dtram / Shutterstock

Bit će to prvi stadion u Hrvatskoj s potpuno natkrivenim svim tribinama, a imat će kapacitet od 12 tisuća mjesta. Ono što je još dosad neviđeno je da će se utakmice moći gledati iz jacuzzija, saune ili kreveta, bit će na tri kata i imat će 150 parkirnih mjesta. Kamp će imati klupski hotel, sedam grijanih terena, prostorije za igrače i još mnoge druge pogodnosti. Vrijednost cijele investicije je oko 35 milijuna eura, a financijer je nogometni klub Osijek. Stadion će imati najvišu, četvrtu kategoriju UEFA-e, gradit će se po normama i kriterijima Europske nogometne federacije i Fife.

Ono što također može veseliti one neutralne pratitelje HNL-a je činjenica da prvenstvo dugo nije bilo ovako izjednačeno. Nakon prvog dijela sezone Osijek je završio na drugom mjestu iza prvoplasiranog Dinama što dosad u svojoj povijesti nikad nije ostvario. Dokaz je to da sve ide u dobrom pravcu. Ono što je malo poremetilo dobru atmosferu u i oko kluba je prvi domaći poraz od Hajduka nakon četiri godine.

Unatoč odlično odrađenim pripremama, nastavku gradnje stadiona, drugom mjestu na tablici, navijači ipak nisu u potpunosti zadovoljni prijelaznim zimskim rokom. Najviše nezadovoljstva usmjereno je prema sportskom direktoru Alenu Petroviću. I trener Zekić izjavio je da Osijek još uvijek nema snagu zadržati kvalitetne igrače. Pokazalo se to prodajom dosadašnjeg prvotimca Bijelo-plavih i igrača koji je možda pokazao i najbolje igre u dosadašnjem dijelu sezone Harisa Hajradinovića. Krilni napadač karijeru će nastaviti u redovima turskog prvoligaša Kasimpase. Prodan je još jedan prvotimac, mladi reprezentativac Hrvatske, Robert Mudražija i to u danski Kopenhagen. Čekali su navijači da se dovede neko zvučnije ime što im je Petrović i omogućio. Radi se o mađarskom reprezentativcu Lászlu Kleinheisleru koji je došao iz kazahstanske Astane. U zadnje vrijeme ponovno se spominje i ime Vedrana Jugovića, nekadašnjeg igrača NK Osijeka.

Osijek tu ne staje. Predstavio je još jedan projekt koji je neuobičajen u nogometnom svijetu zbog mogućeg sukoba interesa. Klub je osnovao menadžersku agenciju. Očekuje se da će to uskoro zaživjeti te da će biti po svim pravilima UEFA-e, Fife i HNS-a.