Moguće velike promjene u hrvatskom nogometu

Već petu sezonu druge momčadi prvoligaša HNL-a mogu nastupati u Drugoj ligi. Zbog neregularnosti došlo je do potrebe izmjene pravilnika i propozicije natjecanja. Razlog je što nisu svi klubovi u istoj situaciji i tu dolazi do mogućih manipulacija.

Ante Vučemilović-Šimunović, dopredsjednik HNS-a i prvi čovjek Natjecateljske komisije, istaknuo je da se moraju promijeniti propisi i uvesti ograničenja za druge momčadi prvoligaških klubova koji se natječu u Drugoj ligi. Očito je da neke stvari nisu u redu i da nisu svi u istom položaju.

Varaždin je drugi na ljestvici u Drugoj ligi i bori se za ulazak u Prvu. Ono što je naljutilo Varaždince nakon nedjeljne utakmice s Dinamom II je što su za Modre zaigrali četvorica iz prve ekipe (Moro, Majer, Andrić i Moharrami). Dinamo II svakako ne može nastupati u Prvoj ligi i prvoj momčadi Druga liga služi samo za održavanje minutaže pojedincima. To itekako može presuditi akterima Druge lige. Sreća za Varaždin pa su u nedjelju pobijedili te su i dalje u borbi za prvoligaški status.

HNS / Goran Jakus / Shutterstock

Održan je sastanak na kojem je iznesen Plenum klubova Druge lige te su predložili dva rješenja. Ili da u Drugoj ligi više ne bude prvoligaških klubova ili da se uvedu preciznije definicije tko ima pravo igrati za njih  u tom rangu. Pojedinci su se zalagali i da nastupaju izvan konkurencije.

O tome što će biti s drugim ekipama prvoligaša, glavnu riječ će dati upravo prvoligaši. Rok im je do 26. travnja da se izjasne po tom pitanju. Do tada će prijedlog dati i druge Komisije pa će se načiniti konkretan plan što s budućim sustavom natjecanja.

Realno je da se istog trenutka mogu obrisati druge ekipe prvoligaša iz drugog ranga. Do promjena sustava ne bi došlo, ali od toga neće biti ništa. Oni će ostati u Drugoj ligi jer im je to u interesu.

Sad je na tijelima HNS-a da donese pravilnik i propozicije s kojima neće biti neregularnosti te će svima jamčiti ravnopravnije uvjete. Moguće je da bude po španjolskom modelu po kojem svaki klub prije početka sezone mora dati popis igrača koji će nastupati za drugu momčad. I samo oni imaju na to pravo.

Prijedlog je Stručne komisije da druge momčadi prvoligaša igraju u Drugoj ligi, ali da se njihovi rezultati ne računaju kad se na kraju sezone napravi ljestvica tko će u viši rang, a tko ispasti.

Postojale bi dvije ljestvice. Jedna sa svim sudionicima i druga, bitnija, bez rezultata prvoligaša. Tada bi susreti prvoligaša bili praktički prijateljski jer bodovi ne bi značili ni njihovim rivalima, a i dalje bi mogli nastupati igrači iz prve momčadi. To ne bi bilo moguće napravi li se unaprijed lista s popisom nogometaša za prvu i drugu momčad.

Moglo bi doći i do promjene broja stranaca. Trenutno drugoligaška momčad može imati petoricu igrača starijih od 21 godine i istodobno pet stranaca na terenu. Po novom bi se broj stranaca u Drugoj ligi smanjio na tri. U Prvoj ligi bit će dopušteno šest stranaca.

U pitanje je dovedeno i pravilo koje dopušta klubu da zabrani nastup svojem igraču na posudbi kad se s njegovom trenutnom momčadi sastanu u prvenstvu.