Matjaž Kek više nije trener Rijeke!

Nakon poraza na gostovanju u Gorici i šeste uzastopne utakmice bez pobjede u HNL-u trener Rijeke Majaž Kek podnio je neopozivu ostavku te više neće biti na toj poziciji. Jedan od najdugovječnijih trenera u Hrvatskoj nogometnoj ligi tako je napustio klub u kojem je proveo pet i pol godina i ostavio neizbrisiv trag na Kantridi i Rujevici.

Slovenski strateg se na konferenciji za medije šestog listopada oprostio od kluba, pozdravio navijače te rekao kako je o svemu razgovarao s predsjednikom kluba Damirom Miškovićem. Kek je preuzeo na sebe odgovornost za loše rezultate kluba i istakao da se nešto moralo promijeniti.

Sutradan je i Mišković održao tiskovnu konferenciju na kojoj je rekao da je zajednički zaključeno kako je rastanak najbolji u ovom trenutku. Predsjednik Rijeke istakao je i kako će Keku vrata Rijeke biti uvijek otvorena te kako će mu, jednom kada se odmori, ponuditi funkciju savjetnika za sportska pitanja. On se od srca zahvalio bivšem treneru za sve što je napravio u ime svih koji vole ovaj klub pa na kraju zaključio kako je Matjaž Kek Rijeci dao više sreće, a manje tuge.

Matjaž Kek / DarioZg / Shutterstock.com

Pod vodstvom Matjaža Keka HNK Rijeka je jedina uspijevala parirati i konkurirati zagrebačkom Dinamu u HNL-u i to je svakako jedno od njegovih najvećih dostignuća iako je uspjeha bilo i puno više. Rijeka je u tom periodu definitivno prestigla Hajduk i zauzela poziciju broj dva u hrvatskom nogometu. Najveći uspjeh postignut je 2017. godine kada je Rijeka po prvi i za sada jedini put u povijesti uzela naslov prvaka HNL-a. Iste godine Rijeka je igrala i play off za Ligu Prvaka i malo je nedostajalo da zaigra i u skupinama.

Igrala je Rijeka zato čak tri puta u ovih pet godina u skupinama Europske lige što je u eri prije Matjaža Keka bilo gotovo nezamislivo i neostvarivo. U tom periodu Rijeka je pobjeđivala velikane kao što su Feyenoord ili Stuttgart, a prije manje od godinu dana Rijeka je rezultatom 2:0 u Europskoj ligi pobjedila i veliki AC Milan. Pored ovih rezultata, Kek je u svom mandatu u klupsku riznicu dodao i dva Kupa te jedan Superkup Hrvatske.

Matjaž Kek rođen je u Mariboru 1961. godine, a u klubu iz svog rodnog grada počeo je i završio svoju igračku karijeru koja je trajala do 1999. godine. Trenersku karijeru također je počeo u NK Maribor, a vodio je i reprezentaciju Slovenije u periodu od 2007. do 2011. godine. Prije angažmana u Rijeci godinu dana je radio u Saudiskoj Arabiji u klubu Al–Ittihad.