Konačni kraj bogate Mikićeve karijere

U programu Hrvatskog radija bivši nogometaš Dinama 39-godišnji Mihael Mikić objavio je konačni kraj igračke karijere. Do ove zime igrao je u japanskoj ligi, a za mogući nastavak karijere čekao je jedan klub.

Mihael Mikić podugačku i bogatu karijeru završio je u Shonan Bellmareu. Igrao je još za Dinamo, Kaiserslautern, Rijeku i Hiroshimu. Upravo je s Hiroshimom osvojio prvi povijesni naslov prvaka Japana.

Za Hrvatski radio izjavio je: „Ovu zimu sam odlučio prekinuti karijeru. Čekao sam jedan klub, ali to se na kraju nije izrealiziralo i to je vjerojatno bio znak za kraj.”

Dječačku nogometnu karijeru započeo je u NK Bistri, a s 13 godina prelazi u zaprešićki Inter. Kao jednog od najboljih mladih strijelaca u državi dovodi ga zagrebački Dinamo tri godine kasnije. Kao vrsni golgeter istaknuo se i u juniorima Dinama, a jedne je sezone zabio više od pedeset pogodaka. U dvije je godine došao do prve momčadi, a kao 18-godišnjak upisao je  svoj prvi nastup u prvom kolu Lige prvaka protiv velikog Ajaxa 1998. god. Upravo je Mikić zabio prvi povijesni pogodak za Modre u Ligi prvaka, i to u pobjedi 3:1 protiv Porta te iste sezone.

Hiroshima / mihmihmal / Shutterstock

Zanimljivo je da nikad nije zaigrao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske iako je bio član mladih selekcija, U-19 i U-21. Mnogi su mu tepali nazivajući ga „hrvatski Owen“. Većina domaćih novinara vršila je pritisak na tadašnjeg izbornika Miroslava Ćiru Blaževića da Mikića povede na Svjetsko prvenstvo u Francusku. Vidjeli su u njemu nasljednika Davora Šukera. Taj njihov presing na Ćiru nije urodio plodom.

U Dinamu su mu i prenamijenili poziciju te je početi igrati kao desni bek. Na toj je poziciji  u svim klubovima od tog trenutka igrao do kraja karijere, a tome su mu pripomogle brzina i probojnost. Mikića je odlikovala i velika upornost, ali i borbenost. Bilo mu je svejedno na kojoj poziciji igra. San mu se ostvario samim time što je obukao modri dres. U početku se odlično snašao kao bek, ali tek je kasnije shvatio koje probleme nosi ta pozicija. U defanzivi ne smiješ pogriješiti, prema naprijed se očekuje da nešto napraviš, a gledateljima si nezanimljiv i nebitan. Pomalo mu je krivo što nikad nije dobio pravu priliku u napadu, ali sada nema smisla žaliti.

Maksimirsku adresu mijenja onom njemačkom te 2004. god. prelazi u Kaiserslautern. Tamo je Mika proveo dvije sezone nakon čega se vraća u HNL, točnije u Rijeku gdje je kratko boravio. Vratio se i u Dinamo odakle je 2009. god. otišao u daleki Japan. Devet godina je proveo u Hiroshimi gdje je stekao status istinske  klupske legende.

Koliko je Mikić značio navijačima Hiroshime svjedoči i spektakularan oproštaj krajem 2017. god.  Posljednjih godinu i pol dana proveo je u japanskom drugoligašu Shonan Bellmareu upravo na poziciji desnog beka. Tko zna u kojem smjeru bi mu karijera išla da nije započeo na toj novoj poziciji.

Nakon prekida karijere Mihael Mikić vraća se u Zagreb gdje će živjeti sa suprugom Ljupkom Gojić i svoje tri kćerkice.