Kako će izgledati Vatreni na startu europskih kvalifikacija?

Pred hrvatskom reprezentacijom dvije su kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo. Prvo protiv Azerbajdžana, a zatim protiv Mađarske. Izbornik Dalić ne planira poslati istih jedanaest na teren u te dvije utakmice. Čak su protiv Azerbajdžana moguća dva sastava. Imaju još vremena Dalić i stručni stožer da se odluče.

Na startu europskih kvalifikacija protiv Jurčevićevog Azerbajdžana izbornik Dalić ne planira postaviti klasičnog desnog beka. Ide se na neko posebno rješenje, nekog ofenzivca, vjerojatna veznjaka. Kao što su to nekad igrali Mario Stanić ili upravo Nikola Jurčević.

Prva opcije je bočni igrač Josip Brekalo kojem je igra uz aut uobičajena. Brekalo je ofenzivac te mu defenzivne zadaće nisu jača strana. Međutim, protiv Azerbajdžana se očekuje da ćemo igrati napadački nogomet, da ćemo držati loptu u posjedu. Samim time Brekalo će više biti na protivničkoj polovici terena, kao desno krilo. Jedna opcija je da to bude u rasporedu 4-3-3, a druga opcija je da igramo u sustavu 3-5-1-1.

Marko Pjaca / Ivica Drusany / Shutterstock

Dalić je na desnom beku protiv Španjolske stavio Marka Roga, nakon ozljede Vrsaljka. Odigrao je Rog zadnje dvije utakmice za Sevillu, ali nikad se nije baš snalazio uz aut liniju. Tako da je moguće da opet Rog dobije priliku.

Pretpostavka je Dalića i stručnog stožera da će protivnici pribjegavati defenzivnijoj igri što otvara mogućnost da desnog beka odigra igrač kojemu to nije prirodna pozicija. Zasada se čini da je to najbolja opcija, što ne znači da će i ubuduće tako biti, ističe Dražen Ladić. I sam je spomenuo Stanića i Jurčevića koji su to znali odigrati kvalitetno za potrebe natjecanja. Isto tako, kada budu igrali protiv momčadi koje su dominantnije u čuvanju lopte, protiv kojih se igra više na vlastitoj polovici, više će se obraćati pozornost na defenzivne varijante. Što u naredne dvije utakmice očito nije slučaj.

Pitanje je i tko će biti prvi vratar. Dosad je Dalić prednost davao Lovri Kaliniću, ali budući da zadnje dvije utakmice nije branio, o njegovoj formi ovisi hoće li ostati broj jedan. Ipak, izbornik će pričekati okupljanje reprezentacije za konačnu odluku.

U prvoj opciji postava za Azerbajdžan mogla bi biti: Kalinić – Brekalo, Vida, Jedvaj, Barišić – Modrić, Brozović, Rakitić – Kramarić, Rebić, Perišić, a u drugoj: Kalinić – Jedvaj, Vida, Barišić – Brekalo, Modrić, Brozović, Rakitić, Perišić – Kramarić – Rebić.

Sastav za Mađarsku mogao bi izgledati: Kalinić – Barišić, Vida, Lovren, Jedvaj – Rakitić, Brozović, Modrić – Perišić, Kramarić, Rebić.

Dalić je ipak upao u određene probleme. Prvo je Ante Rebić imao problema s koljenom, međutim, pregled je pokazao da nije ozbiljnija ozljeda. U utorak je počeo trenirati. Zatim se ozlijedio i Ivan Perišić. U susretu osmine finala Europske lige protiv Eintrachta Perišić je napustio teren u 58. minuti zbog problema s aduktorom. Pregled magnetskom rezonancom pokazao je edem na mišiću, ali Perišić je već najavljen za uzvratni susret s Eintrachtom u četvrtak.

Dalić definitivno neće moći računati na Marka Pjacu koji se opet ozlijedio. Riječ je o puknuću prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena. Pjacu čeka operaciju, a zatim i duža rehabilitaciju. Ista ozljeda u ožujku 2017. god., samo desnog koljena, već je jednom udaljila mladog Pjacu s terena. Nadamo se da će  se i ovaj put vratiti na teren, ali još jači i spremniji.

Na listi ozlijeđenih je i Marcelo Brozović. Brozović se ozlijedio na današnjoj utakmici protiv SPAL-a, pred kraj prvog poluvremena. U jednom trenutku je sjeo na travnjak i uhvatio se za bedreni mišić desne noge. Pretrage će biti obavljene u idućih nekoliko dana  te će se tada znati više.