Igor Štimac postao izbornik

Bivši hrvatski reprezentativac, osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu 1998., i bivši hrvatski izbornik Igor Štimac i službeno je imenovan izbornikom reprezentacije Indije. Vijest je objavio Indijski nogometni savez, a ubrzo je to potvrdio i sam Štimac.

Indijski nogometni savez objavio je da su sa Štimcem potpisali ugovor na dvije godine. Javnosti su ga predstavili kao osobu s 15-ak godina trenerskog iskustva. Između ostalog su na svojoj stranici napisali da je najupečatljivije Štimčevo trenersko iskustvo vođenje hrvatske nacionalne momčadi prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. god.

Oglasio se i sam Štimac na svom Twitter profilu: „Putovanje napokon počinje. Hvala svima u Indijskom nogometnom savezu na povjerenju. Uzbuđen sam i želim da ovu misiju izvršimo zajedno. To će biti moguće samo s podrškom svih u ovoj predivnoj zemlji, kako na terenu, tako i van njega.“

Istaknuo je Štimac da voli velike izazove, a da je nogomet u Indiji, prema onom što je do sada vidio, uspavani div. Savez je odlično organizirao rad s mlađim kategorijama i igračima što Štimcu daje nadu da se može puno postići u bližoj budućnosti. Čim se kandidirao za trenera, bivši Vatreni dao se u proučavanje indijske Super lige i I-lige. Impresioniran je igračima nakon što je odgledao nekoliko utakmica reprezentacija. Smatra da bi neki mladi igrači mogli postati velike zvijezde u budućnosti.

Igor Štimac / Lario Tus / Shutterstock

Za posao indijskog izbornika javilo se čak 256 kandidata što ne čudi s obzirom na to da je zadani budžet na mjesečnoj razini 25 tisuća dolara. Štimac je bio jedan od četvorice kandidata koji se uživo pojavio pred članovima TO-a. Protukandidati bili su mu Korejac Lee Min Sung, Španjolac Albert Roca i Šveđanin Hakan Ericsson.

Štimac se trenerskim poslom počeo baviti 2005. god. kada je pred kraj prvenstva kao sportski direktor Hajduka preuzeo momčad od Blaža Sliškovića i osvojio naslov. Nakon toga vodio je Cibaliju i Zagreb. Zatim je preuzeo hrvatsku reprezentaciju s kojom je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu doživio debakl nakon čega je smijenjen. Sa Zadrom je ispao iz lige.

Potom se okrenuo inozemnoj karijeri s kojom se također nije proslavio. Nakon manje od pola godine dobio je otkaz kao trener iranskog Sepahana. Isto se dogodilo i u katarskoj Al-Shahaniji, s kojom je također ispao iz lige.

Reprezentacija Indije nikada se u povijesti nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, a u Azijskom kupu nikada nije prošla skupinu. Posljednje kontinentalno natjecanje, koje se igralo ove godine, okončala je kao zadnja u grupi. Trenutno je 101. reprezentacija FIFA-ine ljestvice.

Štimac će priliku za debi na klupi Indije imati 5. lipnja protiv selekcije Curacaoa.

Zanimljivo je da je Štimac postao osmi Hrvat izbornik neke svjetske reprezentacije. Uz njega su tu Robert Prosinečki (BiH), Vladimir Petković (Švicarska), Nikola Jurčević (Azerbajdžan), Ante Miše (Turkmenistan), Romeo Jozak (Kuvajt), Zdravko Logarušić (Sudan) i Petar Šegrt (Maldivi).

Ima li Štimac priliku ostvariti prvu pobjedu kao izbornik Indije, pratite na kladionici Matchbook.