Hrvatska ispala iz Lige nacija nakon poraza od Engleske

Hrvatska je bila jako blizu prolasku dalje u elitnoj grupi Lige nacija, no Englezi su preokrenuli rezultat i pobijedili te kao prvoplasirani otišli na završni turnir zajedno sa Nizozemskom, Švicarskom i Portugalom. Izabranici Zlatka Dalića bili su praktično otpisani nakon prva dva kola u kojima su skupili svega jedan bod, ali su se najprije pobjedom protiv Španjolaca na Maksimiru potpuno vratili u igru te su na Wembelyju imali šansu sami odlučivati o svojoj sudbini.

U prvom poluvremenu Englezi su bili bolji na terenu, ali je Lovre Kalinić nekoliko puta fantastično reagirao kako bi se na odmor otišlo s 0:0. U 57. minuti Andrej Kramarić donosi prednost Vatrenima i u tom trenutku Hrvatska je bila na prvom mjestu u skupini. Englezi su vršili strahovit pritisak nakon primljenog gola, no imala je i Hrvatska neke svoje šanse iz kontri i polukontri koje nažalost nije uspjela iskoristiti. U 78. minuti Hrvatska obrana loše intervenira nakon ubačaja iz auta, a loptu u gol gura Jesse Lingard koji je u igru ušao samo pet minuta ranije. U tom trenutku Španjolska je prva na ljestvici, Hrvatska druga zbog boljeg učinka u međusobnim susretima s Englezima koji tada ispadaju iz elitnog razreda.

Harry Kane i Luka Modrić / Dariozg / Shutterstock.com

Potpuni preokret stiže u 85. minuti kada nakon još jedne slabe reakcije hrvatske obrane pogađa engleski kapetan Harry Kane. Hrvatska do kraja nije imala snage izjednačiti te je ovim rezultatom ispala iz najjačeg razreda ovog natjecanja dok su Englezi prošli dalje kao prvoplasirani. Španjolci su nakon uvodne dvije pobjede izgubili dva vezana susreta te sa šest bodova završili natjecanje na drugom mjestu. Pored Hrvatske, u drugu jakosnu skupinu ispali su i Njemci, Poljaci te Islanđani. U idućem izdanju Lige nacija u prvu jakosnu skupinu ulaze Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Rusija i Danska. Iako je ispala iz svoje skupine, Hrvatska je i kroz ovo natjecanje pokazala i dokazala kako se može nositi s najboljima, te da rezultat s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva nikako nije slučajan.

Sljedeće izdanje Lige nacija bit će održano 2020/2021 godine, a Hrvatska u drugom rangu može igrati s reprezentacijama poput Njemačke, Češke, Austrije, Walesa te Srbije, Finske ili Norveške koji u natjecanje stižu iz treće lige. Ono što je za Zlatka Dalića i reprezentativce trenutno puno važnije su kvalifikacije za Euro 2020. za koje će se ždrijeb održati drugog prosinca u Dublinu. Porazom od Engleske Hrvatska je na trenutak ugrozila svoj status nositelja u ovom ždrijebu, no poklopili su se ostali rezultati te će Hrvatska biti nositelj u ovom ždrijebu. To praktički znači i lakši put do narednog Eura jer se s Vatrenima u skupini sigurno ne mogu naći reprezentacije Engleske, Nizozemske, Portugala, Švicarske, Belgije, Francuske, Italije i Španjolske.