Dominantni Dinamo bez konkurencije

Pobjedom protiv Slaven Belupa Dinamo je osigurao 20. naslov prvaka države od samostalnosti Hrvatske. Bjeličina momčad pogotkom Amera Gojaka šest kola prije kraja prvenstva i matematički je nedostižna drugoplasiranoj Rijeci.

Bjelica je na teren u Koprivnici izveo sastav bez nekolicine prvotimaca, Dilavera, Leovca, Theophilea-Catherinea, Stojanovića, Ademija, Šunjića, Hajrovića i Olma. Kvaliteta Dinama je takva da si to mogu priuštiti. Slaven se pak koncentrirao na obranu i opreznije krenuo u utakmicu. Rutinski su Modri došli do nova tri boda.

Nije Dinamo bio posebno atraktivan u HNL-u. Bjelica je temeljio igru na kompaktnosti momčadi i kontranapadima. Činjenica je da je zbog Europe momčad stalno rotirao kako bi odmarao određene igrače. To je uzelo maha igrama u prvenstvu gdje Modri nisu bili pretjerano glamurozni.

Čak devet pobjeda ostvarili su rezultatom 1:0, a i time su i dalje nedostižni svima. Tome u prilog govori i podatak da Modri imaju samo jedan poraz u prvenstvu i samo 14 primljenih pogodaka. Pobjedom nad Slavenom Dinamo je stigao do 79. boda, šest kola prije kraja. I dojmom i igrom bio je ovo jedan od dominantnijih naslova u povijesti HNL-a.

Dinamo Zagreb / DarioZg / Shutterstock

Treba uzeti u obzir da su Modri veći dio prvenstva igrali s barem polovicom igrača koji nisu dio udarne postave. Dugo Dinamo nije imao takvu kombinaciju mladih i starih. I bez nekih standardnih prvotimaca, zasigurno bi se i sa svojom drugom momčadi borili za naslov prvaka i Europu.

Od svih igrača najviše je iskočio Dani Olmo. Možda od Luke Modrića u HNL-u nije bio takav profil igrača. Bilo bi lijepo zadržati ga i za sljedeću sezonu, ali to neće biti lako. Ali i bez njega, Dinamo ima širok kadar igrača na koji se itekako može računati.

Bjelica ima rezervni stoperski par koji se bez problema može nositi s bilo kojim napadom u ligi. Moharrami ako popravi pozicijsku igru, bit će izvrstan bek. Tu su Majer i Marin, ponajveći hrvatski talenti, koji već sada mogu preuzeti bitnu ulogu u vođenju igre. Iz Gojaka i Gavranovića izvukao je Bjelica sve što je mogao, a najviše je dobio u mladom Šunjiću koji se pokazao kao novi vođa momčadi.

Najveću ulogu u svemu ima Nenad Bjelica. S igračima je izgradio odnos pun poštovanja te i najvećim zvijezdama nije bio problem presjediti utakmicu kako bi bili što spremniji za europske izazove.

Bjelica je najavio još bolji Dinamo sljedeće sezone. Ako je uspio posložiti ovakvu momčad u nekoliko tjedan, kako će tek izgleda nakon godine dana uigravanja. Teško da će im netko od izravnih konkurenata uspjeti zaprijetiti oduzimanjem prvog mjesta. Svi ti konkurenti ili su ostali na istom mjestu ili su čak i nazadovali. Igračko bogatstvo i kvaliteta koju posjeduju Modri, s mladošću koja tek dolazi (Horkaš, Marin, Ćuže, Gjira…), ne nestaju preko noći.

“Što se HNL-a tiče, kvote na naredno kolo možete pogledati na kladionici 22Bet.”