Dinamova Europa

Dinamo Zagreb je nakon punih 49 godina napokon prezimio u Europi. Protivnik u šesnaestini finala Europske lige bit će mu češka Viktoria Plzen. Prva utakmica igra se 14. veljače, a uzvrat je na Maksimiru tjedan dana poslije, 21. veljače. Navijači Dinama bili su poprilično zadovoljni protivnikom, ne samo zato što smatraju da je Viktoria prolazna, nego i zbog blizine dvaju gradova. Problem za navijače bi mogao biti omalen broj ulaznica za gostujući susret u Češkoj. Prema pravilima UEFA-e Dinamo će dobiti samo 5 posto, odnosno petstotinjak ulaznica. Smatra se da je zanimanje za tu utakmicu mnogo veći od tih 5 posto.

U Plzenu se navodno čude velikom zanimanju zagrebačkih navijača za tu europsku utakmicu i tvrde da kod njih nije tako uzavrela atmosfera. S druge strane, Dinamovi navijači su već u 3 sata ujutro stigli pred blagajne maksimirskog kluba kako bi kupili svoj zlatni listić. Prvi dan prodano je oko 13 tisuća ulaznica, a među navijače su došli i Majer, Moro i Olmo kako bi ih pozdravili te i sami prodavali ulaznice. U prodaju su puštene ulaznice za sve tribine, a očekuje se oko 30 tisuća navijača.

Prema broju kupljenih ulaznica, izgleda da Zagrepčani očekuju pozitivan rezultat nakon prve utakmice u Češkoj. To je igračima sigurno dodatni motiv za što bolju igru.

Dinamo Zagreb / DarioZg / Shutterstock

Uživo je prodaju karata promatrao i trener zagrebačkih Modrih Nenad Bjelica. Red navijača dobar mu je pokazatelj koliko su Zagrepčani i ostali navijači zadovoljni njegovim dosadašnjim radom u Dinamu. Sve je to plod odličnih igara, kako u HNL-u, tako i u Europi.

Prije utakmice s Česima Dinamo dočekuje Istru 1961 na svom travnjaku. Kao i prethodno kolo u golijadi protiv Rudeša, Bjelica će na teren izvesti svoju najjaču, tzv. europsku momčad. Trener Modrih nema razloga čuvati igrače, već ranije je izjavio da u svakoj utakmici ide po pobjedu. Također, nije prosinac, drugi dio prvenstva tek počinje i igrači bi trebali biti odmorni za nastavak sezone.

Ipak, Bjelica bi mogao imati nekih sitnih problema za sklapanje sastava. Theophile-Catherine je počeo trenirati nakon sedam dana. Za Istru sigurno neće biti spreman, a za Viktoriju će se još vidjeti. Također, Emir Dilaver ima laganih muskularnih problema. Iako mogu izgledati zabrinjavajuće ozljede prvog stoperskog para Theophile-Dilaver, trener Bjelica nije toliko zabrinut smatrajući da ima dovoljan broj igrača u rotaciji. Igrači koji su znali odigrati na stoperskoj poziciji tijekom sezone, odigrali su to vrlo dobro.

Veseli i činjenica da bi Damian Kadzior također mogao biti spreman za šesnaestinu finala Europske lige. Zasigurno će za taj susret izostajati Mario Gavranović, Ivan Šunjić te Izet Hajrović.

Posljednji hrvatski klub koji je prezimio u Europi bio je varaždinski Varteks u sezoni 1998./99., izborivši plasman u četvrfinale tadašnjeg Kupa kupova protiv španjolske Mallorce. To je ujedno i posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski Lazio, u čijem napadu je igrao i naš Alen Bokšić, digao je trofej te godine.