Počinje nova sezona HNL–a, gradski derbi između Dinama i Lokomotive na premijeri

    Gotovo da nije prošlo ni dva mjeseca od završetka prethodne sezone, a već smo došli do toga da spremamo najavu za sljedeću. Ovog tjedna počinje nova 2019/20 sezona prve Hrvatske nogometne lige. Prvi mečevi na programu su u petak 19. srpnja kada se od 19:00h sastaju Osijek i Slaven Belupo, dok je večernji termin rezerviran za duel zagrebačkih momčadi Dinama i Lokomotive.

    Titulu u novoj sezoni, 29. po redu, brani GNK Dinamo Zagreb koji će se ove godine boriti za svoj 21. trofej u novijoj hrvatskoj nogometnoj povijesti. Novi tim ove godine u Prvoj nogometnoj ligi Hrvatske je NK Varaždin, koji je prošle sezone bio prvak Druge HNL. Natjecanje i ove godine ima četverokružni sustav gdje ćemo poslije 36. kola saznati ime novog prvaka Hrvatske u nogometu.

    Dinamo i Lokomotiva igraju gradski derbi na otvaranju sezone

    Jedan od zanimljivijih mečeva u prvom kolu HNL trebao bi biti duel momčadi Dinama i Lokomotive iz Zagreba. Meč će biti odigran u petak od 21:00h na Maksimiru. Trener ekipe Dinama Nenad Bjelica pozvao je navijače da na utakmicu dođu u što većem broju i da pomognu svome timu da Prvu nogometnu ligu započne pobjedom. Ovaj meč će Modrima biti i dobra uvertira pred prvi meč u kvalifikacijama za Ligu prvaka, gdje će se sastati s ekipom Saburtala iz Gruzije koja je napravila najveće iznenađenje u prvom kolu i eliminirala moldavski Sheriff.

    Za razliku od Lokomotive kojoj će ovo biti prva zvanična utakmica u novoj sezoni, momčad Dinama je već odigrala jedan oficijelni meč. Modri su 13. srpnja u finalu Super Kupa Hrvatske  na Maksimiru savladali ekipu Rijeke sa 1:0 i tako osvojili prvi trofej u novoj sezoni.

    Croatia Zagrev vs Dinamo Football

    ZAGREB HRVATSKA 13. srpnja 2019 . Momčad Dinama nakon osvajanja titule u Super Kupu Hrvatske 2019. godine

     

     Evo i kompletnog rasporeda utakmica prvog kola HNL–a:

    Pojačanja Dinama i Lokomotive ovog ljeta

    Obje momčadi iz hrvatske prijestolnice započinju novu sezonu nakon teških priprema. Treneri još uvijek traže pravu formu i pokušavaju uklopiti pojačanja koja su tijekom ljeta stigla u ekipe. Uprava Dinama je tijekom ljetnog prelaznog roka uglavnom dovodila obrambene igrače, jer je trener Bjelica smatrao da mu najviše škripi na tom dijelu terena.

    Tako su u redove Modrih ovog ljeta stigli desni bočni obrambeni igrač Ivo Pinto iz Norwicha, a s posudbe iz Chievo Verone vratio se mladi vratar Adrian Semper. Najveći novac za transfer ovog ljeta Zoran Mamić je izdvojio za Francois Moubandjea, lijevog bočnog povremenog reprezentativca Švicarske koji je u Dinamo stigao iz francuskog Toulousea. Kako prenose mediji, Moubandje će u Dinamu imati godišnju plaću od €600.000.

    Čelnici zagrebačke Lokomotive pažljivo su birali pojačanja za novu sezonu tijekom ovog ljeta. U tim su dovedeni mladi i talentirani nogometaši, koji će uz već prisutne starije suigrače pokušati Lokosima osigurati što bolji plasman u prvenstvu ove godine i tako možda nadmašiti šesto mjesto osvojeno prošle godine. Lokomotiva je u svoje redove dovela talentirane obrambene igrače poput Dušana Jokovića iz LASK–a i Stipa Markovića iz Širokog Brijega. Prije neki dan u ekipu iz hrvatske prijestolnice stigli su i vezni igrači Filip Arežina iz Mladost Doboj-Kaknja, kao i Oliver Petrak iz poljske Korone.

    Forma Dinama i moguća postava za prvi meč u sezoni

    Dinamo Zagreb je svoje pripreme za novu sezonu obavio u Murskoj Soboti, malom mjestu na sjeveroistoku Slovenije. Modri su u okviru ovih priprema odigrali tri utakmice i na njima zabilježili po jednu pobjedu, remi i poraz. Izabranici trenera Bjelice su prvo izgubili sa 1:0 od poljske Crecovie, zatim su pobijedili austrijski Klagenfurt, da bi na kraju odigrali neriješeno protiv ruskog Orenburga 2:2. Međutim, kao što smo već rekli, Dinamo je u posljednjoj utakmici pred početak nove sezone HNL-a, savladao Rijeku minimalnim rezultatom u finalu Super Kupa Hrvatske.

    Trener Nenad Bjelica je na meču s Rijekom izašao u formaciji 4-1-4-1 s Mariom Gavranovićem u špicu napada. Ova doista defenzivna postava trenera Dinama ne treba da čudi s obzirom na to da je na tom meču bio veliki ulog. Na meču s Lokomotivom očekuje se znatno ofenzivnija postava s dva, a možda čak i tri napadača. Ostaje da se vidi i to hoće li neko od najnovijih Dinamovih pojačanja dobiti šansu na ovoj utakmici.

    Forma Lokomotive iz pripremnog perioda i potencijalni sustav za duel s Dinamom

    Lokomotiva je za protivnike na pripremama birala uistinu jake timove poput Genka i Club Bruggea iz Belgije, holandske Brede i Domžala iz Slovenije. Na te četiri utakmice Lokomotiva je izgubila tri meča, a remizirala je samo s viceprvakom Belgije, ekipom Club Bruggea. Ove jake utakmice na pripremama trebale su pomoći mladoj momčadi Lokomotive da stekne potrebno samopouzdanje za predstojeću sezonu u nogometnom prvenstvu Hrvatske.

    Tijekom priprema trener Lokomotive iz Zagreba Goran Tomić je najčešće igrao u formaciji 4-5-1 s jednim napadačem. Tu poziciju su obično pokrivali albanski nogometaši Indrit Tuci i Myrto Uzuni. Tandem na sredini terena tijekom priprema uglavnom su činili Emerson Santana i Pape Assane, pa ih treba očekivati u sustavu i za meč s Dinamom.

    Predikcije za meč između Dinama i Lokomotive

    Mečevi na početku sezone uvijek su nezahvalni za tipovanje. Ekipe dolaze s priprema i još uvijek nisu u top formi, pa se vrlo često dogodi neki neočekivan rezultat. Smatramo da na meču između Dinama i Lokomotive to neće biti slučaj. Modri su na ovom meču apsolutni favoriti i sve osim njihove pobjede bilo bi veliko iznenađenje.

    Mnoge kladiteljske kuće već su na svojim web stranicama izbacile ponude za klađenje na ovaj meč. Najbolju kvotu za pobjedu Dinama daje 1xBet kladionica (1.28). Ako niste od onih igrača koji sastavljaju listiće s malim kvotama, možete izabrati neku drugu opciju za klađenje na ovaj meč. Primjerice, možete pokušati da pogodite točan rezultat na ovom meču. Naš osjećaj je da će konačan ishod biti 2:0 za Dinamo. Kvota za ovaj tip u bet-at-home tvrtki je 5.15.

    Bet-at-home kladionica je također izbacila koeficijente za osvajača Prve hrvatske nogometne lige u sezoni 2019/20. Logično, prvi favorit je zagrebački Dinamo (kvota 1.22), zatim slijede HNK Rijeka (kvota 5.25), Hajduk iz Splita (kvota 9.50) i NK Osijek (kvota 20.00). Ostalim momčadima daju se mnogo manje šanse da osvoje trofej namijenjen prvaku Hrvatske u nogometu.