Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2019

    Žensko Svjetsko prvenstvo 2019

    HARRISON, NJ – 26 MAJ 2019 | LEV RADIN / SHUTTERSTOCK.COM

    U petak 6. lipnja počinje svjetsko nogometno prvenstvo za žene na kome će se dame iz 24 zemalja u razdoblju od oko mjesec dana boriti za najprestižniji trofej u ovom sportu. Ovo će biti osmo izdanje ovog natjecanja, kada govorimo o ženskoj konkurenciji, a posljednji put su kao pobjednice izašle igračice iz reprezentacije USA, na prvenstvu odigranom 2015. godine u Kanadi.

    Ove godine je ženska reprezentacija USA također jedan od glavnih favorita za podizanje trofeja, ali na putu ka tome će im stajati žestoka konkurencija, uključujući i zemlju domaćina, Francusku, koja je prema kladionicama vodeći kandidat za osvajanje prvenstva. Što se tiče kladionica, najmanja kvota od 3.75 je na pobjedu Francuske, a potom idu USA (4.33), Engleska (6.50), Njemačka (6.50), Nizozemska (11.00), Japan (11.00), itd. Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje.

    Pročitajte članak do kraja i saznajte sve relevantne informacije o najprestižnijem natjecanju u ovom sportu koje je na programu za nešto manje od deset dana. Ovdje možete vidjeti sve o rasporedu po grupama, formatu natjecanja, planu i programu utakmica, kao i detaljnu analizu o predstojećim mečevima.

    Kada počinje svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2019?

    Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2019 startuje u petak, 7. lipnja. Tada je po programu zakazan meč između zemlje domaćina, Francuske, i reprezentacije Južne Koreje.

    Dan nakon toga počinju ostale utakmice grupne faze – dva ili tri meča će se igrati svakog dana, nakon čega slijedi knockout faza natjecanja.

    Gdje se održava prvenstvo ove godine?

    Francuska će biti domaćin svjetskog prvenstva za žene u nogometu 2019, a prva utakmica će se odigrati na Parku Prinčeva u Parizu.

    Osim Pariza, utakmice će se igrati u osam drugih gradova diljem Francuske – Valenciennes, Le Havre, Reims, Nice, Lyon, Grenoble i Montpellier.

    Može li ekipa USA do nove titule?

    Aktualne prvakinje, ženska nogometna ekipa USA, će ove godine pokušati obraniti titulu iz 2015. godine.

    Napad će predvoditi Megan Rapinoe i Alex Morgan, koje su također nastupale na prvenstvu iz 2015. godine, tako da će ova ekipa USA imati dosta veteranskog prisustva u svojim redovima. Pored njih, Mal Pugh, Julie Ertz, Carli Lloyd i Tobin Heath će predvoditi ekipu kao igračice koje imaju najviše ofenzivnog potencijala. Na golu će stajati Alyssa Naeher, kojoj će podršku u obrani pružati stamena Crystal Dunn.

    Ovo će također biti sjajna šansa da mladi talenti u ovoj reprezentaciji steknu neprocjenjivo iskustvo igranja na najvećim natjecanjima, nakon odlaska u mirovinu sjajne Hope Solo. Ovo prvenstvo će također biti oproštajni turnir u dresu reprezentacije za Carli Lloyd koja će napuniti 37 godina dva dana po završetku finala.

    Ova postava je vrlo moguće najtalentiranija ekipa koju su Amerikanke ikada imale, ispunjena veterankama koje imaju pregršt internacionalnog iskustva i damama koje imaju puno golgeterskih sposobnosti.

    Koje zemlje su pored USA glavni favoriti za osvajanje trofeja?

    Ono što i nije previše iznenađujuće je da će zemlja domaćin, Francuska, biti jedan od favorita za osvajanje titule, odmah uz ekipu USA.

    Kladionice također očekuju sjajne nastupe od ekipa Njemačke, Engleske, i Japana. Uz njih, postoji mogućnost da će ekipa Švedske biti favorit iz sjene, kao ekipa koja je pokazala da se može nositi sa najboljima, odnosno ekipom Sjedinjenih Američkih Država.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2019

    WALES V ENGLESKA / INFLUENTIAL PHOTOGRAPHY / SHUTTERSTOCK.COM

    Les Bleues, kako se popularno zove Francuska reprezentacija, će pokušati ponoviti uspjeh muške nogometne reprezentacije, i pokušati da osvoji najprestižniji trofej na svome terenu. Najbolji uspjeh ženske Francuske nogometne reprezentacije je četvrto mjesto na prvenstvu iz 2011. godine, a ova ekipa također nikada nije prošla dalje od četvrtfinala na Europskom prvenstvu.

    Njemačka je osvojila zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Riju 2016 godine, ali su pretrpjele poraz od igračica USA u polufinalu svjetskog prvenstva 2015. godine. One će također pokušati opravdati očekivanja nakon fijaska iz europskog prvenstva 2017. godine kada su ispale u četvrtfinalu, kao i poraza od Francuske i USA u 2018 SheBelieves kupu.

    Ženska reprezentacija Japana je možda ekipa koja igra najkonstantnije. Naime, igračice Japana su osvojile svjetsko prvenstvo 2011. godine, a na sljedećem, 2015. godine, su izgubile u finalu od ekipe Sjedinjenih Država, ekipe koju su dobile 2011. godine.

    Engleska je po mnogima reprezentacija koja bi mogla dogurati daleko na ovogodišnjem šampionatu svijeta. Unatoč tome što su pretrpjeli srceparajući poraz u posljednjim minutama polufinalnog meča na šampionatu iz 2015, i to nakon auto-gola, ova ekipa je tada uspjela pobjiediti Njemačku u borbi za treće mjesto.

    Od zvijezde Barcelone, Lieke Mertans, i reprezentacije Nizozemske se očekuje da bi mogla pogurati daleko svoju ekipu na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, dok najbolja igračica svijeta Ada Hederberg neće nastupati sa svojom reprezentacijom Norveške.

    Kako izgleda format natjecanja?

    Ove godine će za titulu svjetskog nogometnog prvenstva za žene natjecati 24 ekipa iz svih dijelova svijeta.

    Ove 24 ekipe će biti raspoređene u šest skupina u početnoj fazi natjecanja. Hajdemo baciti pogled na skupine.

    Grupna faza natjecanja

    Svaki tim će se natjecati sa ostalima iz grupe po jednom u grupnoj fazi, što znači da će svaka od ekipa odigrati minimum tri utakmice na ovom turniru.

    Dvije najboljeplasirane ekipe iz svake skupine idu dalje u knockout fazu natjecanja. Također, četiri trećeplasirane ekipe koje su prikupile najviše poena u grupnoj fazi će ući u 16 najboljih u knockout fazi.

    Knockout faza natjecanja

    Knockout faza će biti odigrana u konvencionalnom formatu gdje pobjednička ekipa prolazi dalje ako dobije susret, dok je gubitnik eliminiran iz natjecanja. Ako se neki od mečeva iz knockout faze završe bez pobjednika nakon 90 minuta regularnog tijeka igre, igraće se 2 produžetka od po 30 minuta, nakon čega slijede penali ako neka od ekipa i poslije produžetaka ne uspije da postigne prednost.

    Što se tiče polufinalnih susreta, pobjedničke ekipe iz oba susreta idu u veliko finale, dok će se gubitničke ekipe boriti za treće mjesto.

    Kada i gdje će se odigrati veliko finale?

    Veliko finale svjetskog nogometnog prvenstva za žene 2019 je na programu sedmog lipnja na stadionu Liona u Francuskoj. Meč će biti odigran u 5 sati popodne po lokalnom Francuskom vremenu.

    U nastavku teksta ćemo detaljno analizirati svaku od šest grupa koje će se boriti na svjetskom nogometnom prvenstvu za žene ove godine.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa aGrupa A

    U ovoj grupi se nalaze Francuska, Južna Koreja, Norveška i Nigerija.

    Bit će puno očekivanja od domaćina, pogotovu zbog toga što nisu uspjeli izboriti mjesto u finalnom turniru sve do 2003. godine. Također, ogroman uspjeh muške ekipe će im svakako stvoriti dodatni pritisak. Francuska zvijezda u usponu Amandine Henry je osvojila svaku prestižnu nagradu u domaćem prvenstvu, ali još uvijek nije uspjela pokazati svoj talenat na reprezentativnoj razini.

    Južna Koreja će ove godine nastupiti tek treći put na svjetskom prvenstvu za žene. Ona će se vjerojatno oslanjati na svoju najbolju igračicu, Ji Soyun, koja trenutačno igra za ekipu Čelzija. Ona je bila vodeća zvijezda ove reprezentacije još od kako je debitirala za nacionalni tim sa svega 15 godina.

    Norveška je prvi put pokazala pobjednički mentalitet 2011. godine. Maren Mjelde koja predvodi ovu ekipu već skoro deset godina će probati motivirati svoju ekipu i odvesti ih do obećane zemlje. Ona igra na poziciji zadnjeg veziste, a također je jedan od specijalista za izvođenje prekida.

    Reprezentacija Nigerije će u svojim redovima imati jednu od najboljih igračica na prvenstvu, Asisat Oshoalu, koja je bila najbolji strijelac na svjetskom prvenstvu za djevojke ispod 20 godina 2014. godine. Na tom prvenstvu je osvojila zlatnu kopačku i zlatnu loptu. Također je bila proglašena najboljom igračicom Afrike 2014, 2016 i 2017. godine.

    Južna Koreja je igrala jednu od najboljih obrana u kvalifikacionoj fazi od svih reprezentacija koje su se kvalificirale za ovo natjecanje. One su primile samo jedan gol, a postigle čak 30. Postavlja se pitanje: mogu li napadačice Francuske, Norveške i Nigerije probiti čeličnu obranu Južne Koreje?

    Predikcije: Norveška i Francuska će najvjerojatnije ići dalje, dok će Južna Koreja vjerojatno završiti grupnu fazu kao jedna od najbolje rangiranih trećeplasiranih ekipa.

    Ključna utakmica u grupi

    To bi svakako bila utakmica između Francuske i Norveške. Jednostavno, da biste postali najbolji, morate pobijediti najbolje. U ovom slučaju će to za domaću ekipu biti pobjednice svjetskog prvenstva iz 1995. godine, reprezentacija Norveške koja se uspjela kvalificirati za prvenstvo svaki put. Ako promatramo omjer dviju ekipa, vidimo da je situacija iznimno neizvjesna i da su u prethodnih 10 njihovih susreta obje ekipe su odnijele po 3 pobjede uz 4 neriješena ishoda. Pobjednice ovog duela će najvjerojatnije izaći kao pobjednice u grupi.

    Norveška i Nigerija se nalaze na kratkoj listi reprezentacija koje nikada nisu propustile ovo natjecanje. Norvežanke su odigrale ukupno 35 mečeva na svjetskim prvenstvima, igračice Nigerije 22, Francuskinje imaju svega 14 mečeva na svom rezimeu, dok Južna Koreja svega 7.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa bGrupa B

    Ovu grupu čine reprezentacije Njemačke, Kine, Španjolske i Južne Afrike.

    Njemačka, koja se do sada plasirala na svako svjetsko prvenstvo, bit će jedan od favorita za osvajanje trofeja. Međutim, konkurencija je jača svake godine i postoji puno ekipa koje žele da pruže svoj maksimum protiv Njemačke, uzimajući u obzir njihovu cijenjenu reputaciju u ovom sportu. Nakon poraza od Islanda u kvalifikacijama, Njemačka je započela sjajan niz u kome su dobile svih sedam utakmica bez primljenog gola. Igračica na koju bi trebalo obratiti pozornost u ovoj reprezentaciji je napadačica i golgeterka Dzsenifer Marozan.

    S obzirom na nevjerojatan broj aktivnih igračica u ovoj zemlji, pravo je čudo da Kina nije bolje rangirana na svjetskoj rang listi od pozicije 16. Što se tiče ove ekipe, mnogo toga će ovisiti o njihovoj glavnoj zvijezdi Li Yun koja je postigla čak 7 golova u svega 5 nastupa na svjetskom kupu za žene u Aziji 2018. godine.

    Španjolska će biti jedna od ekipa koje bi trebalo završiti grupu na drugoj poziciji, a za to mjesto će se najvjerojatnije boriti sa Južnom Afrikom koja je pokazala nevjerojatnu igru u kvalifikacijama. Najbolji strijelac Španjolske je Irene Parades koja igra za PSG, i to na poziciji centralnog braniča.

    Iako će ovo biti prvi nastup za Južnu Afriku, očekuje se žestoka borba između njih i Španjolske za to drugo mjesto koje vodi dalje. Najiskusnija igračica je Janine van Wyk koja ima 150 nastupa za reprezentaciju.

    Predikcije: Njemačka i Južna Afrika idu dalje, Španjolska prolazi u knockout fazu sa treće pozicije.

    Ključna utakmica ove grupe

    To je svakako duel između Njemačke i Španjolske koji je na programu 12. lipnja. Kao drugi meč u grupi, ovaj susret će biti od vitalnog značaja za daljnji tijek natjecanja za obje ekipe. Za razliku od Nemkinja, reprezentacija Španjolske se plasirala na ovo prvenstvo sa maksimalnim učinkom u kvalifikacijama.

    Reprezentacija Španjolske je postigla sjajne uspjehe u prethodnih nekoliko godina – igračice mlađe od 20 godina su igrale finale u Francuskoj 2018. godine i osvojile prvenstvo za mlade igračice ispod 17 godina u Urugvaju 2017. godine. Prema tome, trener Njemačke Martina Voss-Tecklenburg ima puno pravo da se plaši ekipe Jorgea Vilde kada se ove dvije ekipe budu srele u Valenciennesu.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa cGrupa C

    Ovu grupu čine Australija, Brazil, Italija i Jamajka.

    Iako je Australija propustila prvo prvenstvo 1991. godine, oni su se plasirali na sljedećih sedam natjecanja. Glavna zvijezda ove ekipe je Sam Kerr, svojevrsna napadačica koja je postigla pogodak na rekordnih sedam uzastopnih utakmica u sezoni 2017/18.

    Brazil je ekipa koja je igrala na svakom održanom prvenstvu do sada. Ova ekipa se plasirala na natjecanje pobijedivši svih sedam utakmica u kvalifikacijama, a također je bila sjajna na Copa America gdje su postigli sjajan 31 gol i primili svega 2. Prevođeni Martom koja je bila izglasana za najbolju igračicu sveta šest puta, ova ekipa će svakako biti jedan od favorita za osvajanje trofeja.

    Igračice Italije će po prvi put nastupati na svjetskom prvenstvu nakon 20 godina. Najbolja igračica ove ekipe je Barbara Boninsen.

    Jamajka je ušla u povijest kao prva reprezentacija sa Kariba koja se plasirala na svjetsko prvenstvo. Ova ekipa je također osvojila treće mjesto na Kupu Konfederacija 2018. godine.

    Predikcije: Brazil i Australija zauzimaju prve dvije pozicije.

    Ključna utakmica

    To će biti meč između Australije i Brazila koji će se igrati 13. lipnja.

    Ove dvije iskusne ekipe će se boriti za prvo mjesto u ovoj grupi, a na prethodnom prvenstvu je u osmini finala Australija bila bolja nakon tijesne pobjede. Obje ekipe imaju podjednake šanse za prolaz u knockout fazu, a ovaj meč će vjerojatno biti presudan u borbi za prvo mjesto u grupi.

    Australija i Brazil su se do sada sastajali tri puta na ovom turniru. Australija je zabilježila jedinu pobjedu u Kanadi 2015. godine, dok su Brazilke bile bolje u Kini 2007. godine sa 3:2 i Njemačkoj 2011. godine sa 1:0.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa dGrupa D

    Ovu grupu čine Engleska, Škotska, Argentina i Japan.

    Engleska peti put nastupa na ovom natjecanju i od ove reprezentacije se dosta očekuje, pogotovu nakon sjajnih nastupa od kako je tim preuzeo Phil Neville. Ova ekipa je rangirana kao treća na svijetu, a na turnir iz kvalifikacija dolaze neporažene sa gol razlikom 29:1.

    Argentina se plasirala ovdje na teži način. Nakon što su zauzele tek četvrto mjesto u Južno Američkim kvalifikacijama za prvenstvo, igračice ove ekipe su morale da igraju play-off dvomeč protiv Paname. Vođa ekipe, Estefania Banini, koja igra na sredini terena za Levante, ima sjajan šut na raspolaganju.

    Japan je također jedna od ekipa koje su svaki put sudjelovale na ovom natjecanju. Njihova glavna zvijezda je Mana Iwabuchi koja nastupa za reprezentaciju od svoje 15. godine kada je bila proglašena za najbolju igračicu svjetskog prvenstva za igračice ispod 17. Ovo će za Manu biti treće svjetsko prvenstvo, iako ima svega 26 godina.

    Škotska se dosta uzda u svoju zvijezdu Kim Little koja nastupa na svjetskoj sceni već desetak godina, ali joj je ovo prvo važnije internacionalno natjecanje. Ona je imala puno uspjeha na klupskoj razini, kako u MLS-u, tako i u Engleskoj.

    Predikcije: Engleska i Japan zauzimaju prve dvije pozicije.

    Ključna utakmica u grupi

    To bi bio meč između Engleske i Japana. Ove dvije reprezentacije su nesumnjivo najtalentiranije u grupi i ova utakmica će biti od velikog značaja za obje ekipe. To će također biti revanš polufinalnog susreta svjetskog prvenstva 2015. godine kada su Japankinje prošle dalje nakon nesretnog spleta okolnosti i autogola koji je postigla Laura Basset. Japan je taj meč dobio sa 2:1, ali je razlika u kvalitetu minimalna, i ovdje će detalji odlučivati o ishodu pobjednika.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa eGrupa E

    Ovdje se nalaze Kanada, Kamerun, Novi Zeland i Nizozemska.

    Reprezentaciji Kameruna će ovo biti drugo sudjelovanje na svjetskim prvenstvima, a nakon impresivnog debija u Kanadi 2015. godine, mnogo toga se očekuje od ekipe i najbolje Afričke igračice Gaelle Enganamouit.

    Kanada je završila nastup na Kupu Konfederacija kao drugoplasirana ekipa, čime su osigurale svoj sedmi nastup na svjetskim prvenstvima.

    Kao što je to bio slučaj prije četiri godine, ekipa Holandije se plasirala na prvenstvo preko play-off doigravanja. Međutim, ova ekipa je aktualni prvak Europe i biće jedna od vodećih ekipa u ovoj grupi. Igračica na koju bi trebalo obratiti posebnu pozornost je Lieke Martens, koja ima sjajnu tehniku i proglašena je najboljom igračicom svijeta 2017. godine.

    Novi Zeland će biti jedna od najiskusnijih ekipa na ovogodišnjem prvenstvu. Naime, one imaju čak sedam igračica koje imaju preko 100 nastupa za reprezentaciju, a Ria Percival ima čak 138.

    Predikcije: Kanada i Nizozemska idu dalje.

    Ključna utakmica u grupi

    To je meč između Kanade i Nizozemske koji je na programu 20. lipnja. Ovo će biti sjajan meč, tek drugi između ovih dviju ekipa na svjetskim prvenstvima. Ove dvije ekipe su igrale 2015. godine u Kanadi, kada je bilo 1:1, ali je Nizozemska od tada postala europski šampion i smatraju sebe glavnim pretendentima za osvajanje prvog mjesta u ovoj grupi, za što će im biti potrebna pobjeda protiv vrlo talentirane Kanade.

    Ovo će biti čak peto svjetsko prvenstvo za Christine Sinclair, legendu i kapitena Kanadskog nacionalnog tima. Ona bi na ovom prvenstvu mogla doći do nevjerojatnih 300 nastupa i 200 golova za prezentaciju.

    Svjetsko prvenstvo u nogometu grupa fGrupa F

    Ovdje će se natjecati USA, Tajland, Čile i Švedska.

    Kao najbolje rangirana reprezentacija na svijetu i aktualni prvak, reprezentacija USA će pokušati da dođu do svoje četvrte titule na ovom natjecanju. Julie Ertz je jedna od najtalentiranijih igračica u ovoj ekipi, koja inače igra na poziciji defenzivnog veznog/obrambenog igrača, ali je također postigla puno golova.

    Čile će po prvi put nastupati na svjetskim prvenstvima i vratar Christiane Endler će imati ogroman posao pred sobom, a iskustvo je na njenoj strani s obzirom da je prvi put nastupila za nacionalni tim sa svega 15 godina.

    Švedska je rangirana kao deveta na svijetu, i kao takva bi trebalo proći makar grupnu fazu natjecanja. Međutim, nakon umirovljavanja Lotte Schelin i ozljede sjajne Caroline Seger, ogroman pritisak će pasti na leđa mlade Stine Blacksteinus. Švedska bi trebalo da se domogne drugog mjesta u grupi, ali ne očekujemo više od ove reprezentacije.

    Iskusna golgeterka Tajlanda Kanjana Sungngoen je postigla ključne golove u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Kanadi, kao i u kvalifikacijama za ovo prvenstvo. Međutim najbolje čemu se mogu nadati je treće mjesto.

    Predikcije: USA i Švedska idu dalje.

    Ključna utakmica u grupi

    To je meč između Švedske i branitelja titule, ekipe USA, koji je na programu 20. lipnja.

    Ovo će biti jedan od boljih mečeva u grupi i očekujemo veliku borbu između dvije ekipe koje imaju najviše međusobnih odigranih duela na svjetskim prvenstvima – 5. Ove dvije reprezentacije imaju nevjerojatno rivalstvo, i posljednji put su se sastale na olimpijskim igrama u Riju, kada je Švedska izašla kao pobjednik iz tog četvrtfinala, što je bio jedini put da se ekipa USA nije našla na pobjedničkom postolju u povijesti ove igre. Ovo će biti sjajna šansa da se šampionke svijeta osvete za taj bolni poraz i produže rekord koji drže po broju postignutih golova na ovom natjecanju (112).