Luka Modrić najbolji nogometaš Europe

    Ždrijeb za skupine ovogodišnje Lige prvaka održan je 30. kolovoza u Monte Carlu, a pored izvučenog kostura najelitnijeg nogometnog natjecanja proglašeni su i najbolji pojedinci prošlogodišnjeg natjecanja. Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić proglašen je na ovoj svečanosti najboljim igračem Europe. Nekoliko trenutaka ranije Luka je proglašen i najboljim veznjakom Lige prvaka u 2018. godini.

    Najbolje igrače u Europi biralo je 80 trenera momčadi koje su igrale Europsku ligu i Ligu prvaka, te 55 novinara iz svih država koje su članice UEFA-e. Ovo je prvi puta da jedan hrvatski nogometaš dobije ovakvo priznanje, nakon što je Modrić prošle godine završio kao četvrti iza Cristiana Ronalda, Lea Messija i Gianluigija Buffona.

    Ovaj put vatreni kapetan završio je na prvom mjestu dobivši 313 glasova, a 90 manje dobio je Ronaldo dok je Egipćanin Mohamed Salah završio na trećem mjestu sa 179 glasova manje od Luke Modrića. Iza najboljeg trojca na ljestvici najboljih u prošloj sezoni nalaze se Antoine Griezmann, Lionel Messi, Kylian Mbappe, Kevin De Bruyne, Raphael Varane, Eden Hazard te Sergio Ramos.

    Luka Modrić u dresu Real Madrida / Vlad1988/ Shutterstock.com

    Luka Modrić u dresu Real Madrida / Vlad1988/ Shutterstock.com

    Iako su mnogi vjerovali da će Ronaldo i ovoga puta osvojiti ovo prestižno priznanje, europska nogometna javnost odlučila se za Luku, a to i ne treba puno čuditi s obzirom na to da je Modrić, skupa s Ronaldom, vodio Real do treće uzastopne titule prvaka starog kontinenta, ali i reprezentaciju Hrvatske kao kapetan do finala Svjetskog prvenstva i srebrne medalje.

    S ovim priznanjem Modrić je postao tek drugi nogometaš u povijesti koji je u istoj godini proglašen najboljim igračem Europe te najboljim igračem Svjetskoga prvenstva. To je prije njega 2014. godine napravio Leo Messi kada je također sa svojom Argentinom stigao do finala SP-a.

    Već danas je španjolski list Marca na svojoj naslovnoj strani objavio Modrićevu sliku i naslov „Modrić je detronizirao Cristiana“, a čestitke hrvatskom kapetanu upućuju brojni nogometni zaljubljenici širom svijeta. Na jučerašnjoj svečanosti u Monte Carlu za najboljeg golmana proglašen je Realov Keylor Navas, a igračima kraljevskog kluba pripale su i sve druge titule. Za najboljeg obrambenog igrača proglašen je Sergio Ramos dok je najbolji napadač Cristiano Ronaldo.

    Nagradu za najboljeg igrača Europe UEFA je pokrenula 2011. godine. Tri puta je trofej pripao Ronaldu, dva puta Messiju te po jednom Andersu Iniesti, Francku Riberyju i od ove godine i Luki Modriću. UEFA ističe da je ovo nagrada naboljem igraču, nezavisno od njegove nacionalnosti, koji je igrao na teritoriju asocijacije pod UEFA-om u prošloj sezoni. Najbolji igrač ocjenjuje se na temelju nogometaševih performansi u svim natjecanjima – domaćim prvenstvima, europskim i internacionalnim utakmicama.