Hrvatska se sprema za Portugal i Španjolsku

Svjetsko prvenstvo kao da je jučer završeno, a već su pred nama nove utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Hrvatska će u ovom reprezentativnom prozoru odigrati najprije u četvrtak od 20:45 prijateljsku utakmicu s Portugalom u gostima, a zatim u Ligi nacija 11. rujna protiv Španjolske.

Na prvom spisku izbornika Zlatka Dalića nakon Svjetskog prvenstva očekivano nema trojca koji se tokom ljeta oprostio od reprezentacije. To su Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka i Danijel Subašić. Duje Ćaleta-Car će biti s mladom reprezentacijom, a da će ova Hrvatska biti dosta drugačija u odnosu na onu od prije dva mjeseca govore i nova imena na na Dalićevom popisu. S reprezentacijom će uz preostale srebrne vatrene ovoga puta biti čak osam novih imena, a to su Matej Mitrović, Antonio Milić, Borna Barišić, Ivan Santini, Marko Livaja, Mario Pašalić, Marko Rog te golman Karlo Letica.

Od novih igrača najviše se svakako očekuje od napadača Ivana Santinija koji je po dolasku u Anderlecht počeo rešetati mreže i u prva tri kola belgijske lige postigao čak sedam zgoditaka. Na mijestu lijevog bočnog mogao bi zaigrati Borna Barišić iz Glasgow Rangersa, dok će Subašićevu poziciju na golu gotovo sigurno zauzeti golman Genta Lovre Kalinić koji je do sada skupio 12 nastupa u dresu Hrvatske.

Hrvatska nogometna reprezentacija

Hrvatska nogometna reprezentacija / Dokshin Vlad / Shutterstock.com

Utakmica protiv Portugala igrat će se u malenom gradu Faro na jugu zemlje i bit će to idealna prilika da Vatreni provjere svoju formu protiv još uvijek aktualnog europskog prvaka, ali i da probaju neke nove kombinacije ususret nadolazećoj Ligi nacija i kasnijim kvalifikacijama za predstojeći EURO.

Pet dana nakon toga u Elcheu će Hrvatsku čekati Španjolska u okviru ovog novog UEFA-inog natjecanja koje će trajati od rujna do kraja studenog ove godine. U ovom natjecanju 55 selekcija podijeljene su  po skupinama u četiri jakosne kategorije, a Hrvatska se nalazi u najjačem društvu i protivnik u skupini  4 će joj pored Furije biti i reprezentacija Engleske.

Skupinu 4 otvorit će 8. rujna na Wembleyju Engleska i Španjolska.  Hrvatsku u listopadu očekuje jedna utakmica ovog natjecanja i to na Rujevici s Englezima. U studenom Vatreni dočekuju Španjolce u Zagrebu te tri dana kasnije gostuju u Engleskoj.

Riječ je o natjecanju koje popunjava termine dosadašnjih prijateljskih utakmica, a kroz njega je moguće i osigurati plasman na Europsko prvenstvo.  Pobjednici grupa igrat će nešto kasnije i „final four“ te će se na taj način odlučiti i pobjednik Lige nacija, dok će najslabije plasirana reprezentacija ispasti u niži jakosni razred za iduću Ligu nacija.